Hirdetés
Hirdetés
3x3

Kezdődik az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Pénteken Lisszabonban, egy igazán szép helyszínen, az Atlanti-óceán partján felállított pályán kezdetét veszi az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság, melyen a magyar válogatottnak is szurkolhatunk.

A Dávid Mia, Nagy Réka, Perényi Lídia és Zsámár Panna és alkotta magyar csapat a C-csoportban szerepel. Pénteken 18 óra 30 perctől Franciaország, majd 19 óra 55 perctől Portugália lesz a rivális. A csoport záró mérkőzését 21 óra 20 perctől rendezik, melyen Franciaország és Portugália csap össze. A lebonyolítás a szokásos. A csoport első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben az A-csoportból kapnak riválist a továbbjutók. Abban a trióban a címvédő Spanyolország, Románia és Németország méri össze az erejét.

A napokban Földi Attila szövetségi kapitány részletesen nyilatkozott lapunknak a válogatottunk felkészülésről, így betekintést nyerhettünk az elmúlt időszakban elvégzett munkába. A magyar csapat a Szolnokon rendezett Eb-selejtezőn Lengyelország és Ausztria legyőzésével kvalifikált a kontinenstornára. A keretben Nagy Réka személyében pedig olyan játékosunk is szerepel, aki tagja volt az U18-as világbajnokságon bronzérmes gárdának.

Ki kell emelni, hogy új rendszer debütál a korosztályos 3×3-ban. Az Európa-bajnokságot U17-es válogatottaknak írták ki, míg a világbajnokság maradt U18-as. A cél az, hogy az U17-es kontinenstornán eredményesen szereplők egy évvel később a világbajnokságon is megmutathassák magukat. Ezzel a fiatalokat tovább a rendszerben tartva. Azt, hogy a FIBA részéről ezen törekvések miként sikerülnek, majd csak egy év múlva lehet reálisan értékelni.

Az első rivális Franciaország lesz, akik Szolnokon Izrael és Ukrajna legyőzésével kvalifikáltak a tornára. A francia csapat kerete egy helye változott, a Bourges játékosa Amali Montout nem lesz itt a csapattal. A helyére Rose Laure érkezik. Némileg magasabb lesz a keretük a módosítás után, de szerkezetben érdemi változást ez a csere nem hoz. Eléna Zemoura, Carla Leite és Stella Mavuanga pedig visszatér a szolnoki selejtezőn látott négyesükből.

Ha lehet így fogalmazni, akkor a jól bevált felállásnál maradt a francia stáb, ahol van gyors, jól dobó alacsony irányító jellegű játékos és vannak nagyon stabil, korosztályukban extra fizikumú belső posztos tehetségek. Szolnokon a két meccsen elért 16 pontjával a 168 cm magas Stella Mavuanga volt a legeredményesebbjük. Franciaország számára teljesen érthető módon óriási csalódás volt, hogy a Covid miatt az U18-as világbajnokságon nem vehettek részt. A korosztályos 3×3 szakmai programjuknak ez a kontinenstorna lett a fő verseny idén. Biztosak lehetünk benne, hogy komoly erőket mozgósítanak.

A házigazdával egy 3×3-as korosztályos Európa-bajnokságon nem csak azért nehéz játszani, mert saját szurkolói előtt szerepel, de teljesen ismeretlen csapat is. Franciaország a szolnoki teljesítménye alapján feltérképezhető, Portugália viszont nem. Ez olyan helyzetben, amikor a pandémia miatt nemzetközi erőpróbákat nem tartottak, különösen kritikus. A portugáloknak a főpróbára szeptember 4-én került sor, ahol amikor a nemzeti versenysorozatuk (Circuito Nacional de 3×3) akkori állomásán rajthoz állt az Eb-re is nevezett négyes.

A csapatukról szintén elmondható, hogy az átlagmagasságot tekintve magasabbak a mieinknél. Az egyik meghatározó emberük belső poszton Gabriela Falcão lehet, aki a FIBA U18 Women’s European Challenger tornán is eredményesen szerepelt nyáron. Akkor egészen pontosan 10.8 pont, 6.6 lepattanós átlagot szállított. Neki az A.D. Vagos csapatával élvonalbeli rutinja is van. Nem lesz könnyű dolga a mieinknek, de egy korosztályos 3×3-as csapatunk már tett csodát idén nyáron.

Hirdetés