Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U18-as 3×3-as Világbajnokság – Interjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdi szereplését a 3×3-as U18-as Világbajnokságon a magyar válogatott. Földi Attilával a magyar leány válogatott szakvezetõjével beszélgettünk a felkészülésrõl, a keret kialakításáról és a célokról még a Kínába történõ elutazás elõtt.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Írta: Nagy Norbert

Miként alakult idén a felkészülés? Az már alapjaiban is szembetûnõ változás, hogy az elmúlt években megszokottnál egy hónappal késõbb kerül megrendezésre a Világbajnokság és elindult a FIBA Fast Track programja is ezen korosztály számára.

Rengeteget változás történt tavaly óta. A szövetség belépett a Fast Track programba, ami a 3×3-at népszerûsítõ képzõtáborokat takar. Országos szinten 16 névnek kell ebben lennie és azt is meghatározza ez a rendszer, hogy szerepelnie kell a behívottak között az 1999-es korosztálynak – ami a legidõsebb U18-as korosztály idén –, illetve a 2000-es és a 2001-es születésûeknek is. Egy szövetségi megbeszélésen arra a döntésre jutottunk, hogy ebbõl a 16 névbõl választjuk ki egyúttal a keretet is a világversenyekre. A másik döntés az volt a keret kialakítása elõtt, hogy az 5:5 válogatottak ne legyenek 3×3-as válogatottak idén nyáron. Ennek a korosztálynak ugyanis lesz egy Világbajnoksága és egy Európa-bajnoksága is idén az 5:5-ös kosárlabdában, így nem szeretnénk, hogy túlterheltek legyenek a játékosok. A 16 névbõl végül a Világbajnokságon résztvevõ játékosok Sopronból Balogh Júlia, Szegedrõl Jáhni Zsófia, Kecskemétrõl Révész Boróka és a Vasasból Tóth Orsolya lettek.

Az elmúlt hetekben a közösségi oldalakon láthattuk, hogy a Fast Track program keretében több kötelezettségük is volt a játékosoknak és válogatottként is szerepeltetek tornákon. Miként lehetne röviden összefoglalni a felkészülési idõszakot?

Elég sûrû volt a program, de azt fontos tudni, hogy a Fast Track program az képzõtáborokban való részvételt jelent. Ami azt jelenti, hogy ilyenkor nem konkrétan egy eseményre való felkészülés zajlik. Legutóbb Fast Track tábor Szolnokon volt. Ott például úgy nézett ki a program, hogy érkezett négy csapat. Andorrából, Hollandiából és Csehországból jöttek lányok a mieink mellé. A résztvevõk vegyesen edzettek, tehát nem külön-külön nemzeti csapatként. Így ezt klasszikus értelemben válogatott felkészülésnek nevezni nem tudom.

Ezeken túl próbáltunk összetartásokat szervezni, amikor konkrétan az eseményre készültünk. Azokon tudtuk hatékonyabban a Világbajnokságra helyezni a hangsúlyt. Még az utazás elõtt Székesfehérváron is volt három napunk és ez idõ alatt öt edzésünk. Összességében sikerült négy darab tornán együtt szerepelnie a csapatnak. Egész jól összeállt a keret, a felkészülési tornákon ebben az összeállításban nem veszítettünk meccset.

Beszélgetésünk elején már elmondtad, hogy kik alkotják a Világbajnokságon a keretet. Mutasd be a csapatot: milyen szerkezetû, milyen erények jellemzik?

Annak ellenére, hogy nem volt olyan mély a merítési lehetõség, mint az elõzõ években, a koncepciómon nem változtattam. Mivel ez a játék nagyon gyors, itt nincs olyan, hogy kijelöljük ki-kit fog egész mérkõzésen, ezért mindig olyan lányokat keresek, hogy például aki alacsony poszton játszik, õ is tudja tartani a magasakat és a magas tudjon védekezni a kicsiken. Tehát mindig egy kicsit magasabb szerkezetre törekszem, de nem centereket választok. Inkább úgy mondanám, hogy az 5:5 elleni játékban 3-as, 4-es posztnak megfelelõ játékosokat kerestem.

Egy magasabb játékosunk lesz, a szegedi Jáhni Zsófi. Egy ember mindenképpen kell, aki tud a palánk alatt érvényesülni, de õ is olyan kategóriájú magas, aki egészen ügyesen védekezik alacsonyabb játékosokon. Mellette van a Révész Boróka és a Tóth Orsi. Õk hasonló magasságúak, mind a ketten 178-180 cm magasak. Orsi volt 5:5-ös korosztályos válogatott és a Vasasban az A-csoportban is bemutatkozott. Ez érezhetõ is, õ kell, hogy legyen az egyik húzóemberünk. Dinamikus, jó kezû játékos. Pontgyártásban fontos szerepe lehet. Boróka kintrõl szintén jól egy-egyezõ játékos. A kadett és junior korosztályban országos döntõben volt a csapatával. Elõtte egész szezonban jól teljesített, sokat játszott. Balogh Julcsi kicsit alacsonyabb ebben a szerkezetben. Harcias, küzdõs játékos, aki mindig nagyon odateszi magát. Sopronban kényszerbõl, mivel ott egy alacsonyabb szerkezetû csapat volt idén ebben a korosztályban, magasakat kellett fognia és ott is jól helyt állt. Ahogy mondtam korábban, fontos szempont, hogy aki alacsonyabb õ is tudjon magasabbat fogni. Õ ilyen kaliber, aki ezt meg tudja csinálni. Így áll össze a keret a Világbajnokságra. Nem titok, hogy az is befolyásolta a döntésemet, hogy ki hány képzõtáborban jelent meg és hogy csinálta végig azokat.

A Világbajnokságon a csoportkörben USA, Ausztrália, Svájc és Japán az ellenfelek. Tudom, hogy korosztályos szinten elõre nagyon nehéz felmérni a riválisok játékerejét, de itt azért két nagyhatalom (USA, Ausztrália) és egy hozzánk hasonlóan a 3×3-as szakágat nagyon komoly vevõ európai nemzet szerepel. Mire lehet szerinted számítani ebben a mezõnyben?

Nehéz bármit is mondani. Próbáltam kutatgatni az interneten, információt találni például az ausztrál vagy éppen a svájci lányokról. Nem tudjuk, hogy milyen erõt képviselnek az ellenfelek. Az amerikaiak jók szoktak lenni, de nem õk a világelit 3×3-ban. Általában egész Európában hiba szokott lenni, hogy szeretjük “túlsztárolni” az amerikaiakat. Ennek ellenére biztos, hogy minõséget fognak képviselni. Svájccal tavaly megküzdöttünk az Európa-bajnokságon a negyeddöntõben. Nagyon erõs keretünk volt akkor, de ennek ellenére nyögvenyelõsen nyertünk ellenük. Maximalista vagyok, nem szeretek menekülni a felelõsség alól. Szeretnénk továbbjutni a csoportból. Onnan viszont már nagyon nehéz lesz, mi ugyanis az A-csoportban vagyunk, ami a D-csoporttal játszik keresztbe. Ott vannak a spanyolok és a franciák. Amióta én az U18-at csinálom, a franciák mindig a világ legjobbjai voltak.

Ilyen fiatal korosztálynak ennyire távoli helyszínen még nem volt nagy tornája. Mennyire tartasz attól, hogy esetleg az akklimatizáció nehézséget okozhat?

Megmondom õszintén, hogy nem tartok tõle. Nyilván ez nehézség, de a többi csapatnak sem könnyebb. Talán Kínához Ausztrália nincs annyira távol, de a csoportunkból egy Svájcnak vagy éppen a többi európai válogatottnak ugyanúgy nem lesz egyszerû. Én azt gondolom, hogy ilyen dologra ráfogni egy esetleges rosszabb teljesítményt, csak magyarázkodás lenne. Ezt át kell, hogy tudjuk hidalni együtt, egy csapatként.

Hirdetés