Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U18-as Európa-bajnokság!:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtol az U18-as Európa-bajnokság mindkét divízió számára. A második vonal Miskolcon mérkõzik, míg az A-divízió küzdelmeire Nagyváradon kerül sor. Beharangozó.

Kezdjük a magyar csapattal és a B-divízióval. A mieink hazai környezetben játszhatnak, ami óriási lehetõséget jelent, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a sorsolásnál nem volt szerencsénk. Nem túlzás azt állítani, hogy ennél nehezebb ágat nem lehetett volna összeállítani. Konta Gyula együttesére például már az elsõ csoportkörben Horvátország vár.

A horvát válogatott a torna talán legnagyobb favoritja. Ez a csapat 2009-ben az U16-as B-divíziót megnyerõ alakulatra és a 2010-es U16-os A-divíziós EB-n ezüstérmet szerzõ gárdára épül. Tavaly a legjobbak között csak az oroszok tudták megállítani déli szomszédainkat, akiknek a legjobbja Lana Packovski Miskolcon is ott lesz. A fáradhatatlan irányítót tavaly beválasztották az U16-os EB All-Star csapatába is.

És, hogy miért olyan nehéz a mienk helyzete? Ha a horvátokon, illetve az elsõ csoportkörön túljutottunk, akkor a középdöntõk során várhatóan Bulgária, Fehéroroszország és Németország következhet ellenfélként. A nehéz ág ellenére hatalmas lehetõséget jelent a miskolci EB a feljutásra. Az utánpótlás sanyarú helyzetében pedig minden ilyennel élni kell.


A B-divízió csoportbeosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Bulgária Svájc Luxemburg  Ausztria 
Németország Horvátország Dánia  Lettország 
Anglia  Portugália  Izrael  Görögország
Fehéroroszország Magyarország  Finnország  Norvégia 

Az A-divízió csapatai Nagyváradon mérkõznek. Érdekes torna várhat a legjobbakra is, miután az egyik olyan korosztályos viadal következik, ahol szinte lehetetlen megjósolni, hogy kik érhetnek oda az érmes helyekre. A nagy hármas, Oroszország, Spanyolország és Franciaország mellett a törökök, a belgák vagy éppen a szerbek is befuthatnak.

Gyakorlatilag azokat játékosokat láthatjuk Nagyváradon, akik 2009-ben és 2010-ben az U16-os kontinenstornákon illetve a tavalyi U17-es VB-n vitézkedtek a legjobbak között. A U17-es VB-n tízedik helyet szerzõ törököknél például érdemes lesz figyelni Ayse Cora, Olcay Cakir és Özge Kavurmacioglu játékát. Róluk azt tartják, hogy a jövõ török nõi kosárlabdázásának oszlopai lehetnek.

Mellettük ott lesz például a tornán a belgák nagy reményû duója, Julie Vanloo és Emma Meesseman is, de a szerbek évek óta kiváló kosárlabdát mutató fiataljai is megkeverhetik a lapokat. Hogy aztán a részsikereken túl megtudja-e törni valamelyik együttes a nagy trió egyeduralmát, arra legkésõbb másfél hét múlva választ kapunk.

Az A-divízió csoportbeosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Románia  Szlovénia  Ukrajna  Szlovákia 
Törökország  Lengyelország Olaszország  Csehország 
Svédország  Litvánia  Szerbia  Hollandia 
Oroszország  Spanyolország  Belgium  Franciaország 

Akik kitartóan követték nálunk a FIBA tornáit, azoknak a lebonyolítást nem kell bemutatni. A csoportokból az elsõ három helyezett jut tovább. Ezt követõen két 6 csapatos középdöntõ csoport formálódik az A és a B, illetve a C és a D jelû négyesek továbbjutóiból. A két középdöntõcsoport elsõ négy helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahol keresztbe játszanak majd az együttesek. Az A-divízióból a 15. és a 16. helyezett búcsúzik, míg a B-divízióból az elsõ két helyezett jut fel a legjobbak közé.

Hirdetés