Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U19-es világbajnokság Chilében!:

:

Hirdetés

Csütörtökön délután, közép-európai idõ szerint 15 órakor kezdetét veszi Chilében az U19-es nõi kosárlabda világbajnokság. A torna legnagyobb kérdése, hogy lesz-e válogatott, amely meg tudja szorongatni az Egyesült Államok legjobbjait.

Ha nõi kosárlabdáról van szó, akkor minden világverseny legnagyobb favoritja az amerikai válogatott és ez most sincs másként. Jennifer Rizzotti együttese mind fizikai felkészültségben, mind a tengerentúli versenyrendszerbõl adódóan mérkõzésrutinban toronymagasan kiemelkedik ebbõl a mezõnybõl is. Az amerikai válogatott kerete két korosztályos sikercsapatra épül, a tavalyi U18-as Amerika-bajnokságon veretlenül diadalmaskodó együttesre és a tavalyi U17-es világbajnokságon aranyérmes gárdára.
 

Az U18-as csapatból érkezõk közül két bedobó Bria Hartley és Diamond DeShields nevét érdemes kiemelni. Hartley ismerõs lehet azok számára, akik követték nálunk az egyetemi bajnokság történéseit, a fiatal tehetség már a Connecticut Egyetem csapatában is letette a névjegyét. Diamond DeShields a baseball-sztár Delino DeShields lánya és nem mellesleg azon hölgyek táborát erõsíti, akiknek sikerült a zsákolás, igaz „csak” edzésen. Az U17-esektõl érkezõk közül pedig az irányító Ariel Massengale és a center Elizabeth Williams érdemel külön említést. Massengale a tavalyi U17-es VB-n a legtöbb gólpasszt, 5.4-et adta mérkõzésenként és 10 pontos átlagával a pontszerzésbõl is kivette a részét. Williams pedig ugyanazon a tornán a legtöbb pontot, 13.5-et és a legtöbb lepattanót, 7.6-ot átlagolta.

Az amerikaiak legfõbb kihívói a két örök riválisuk Oroszország és Ausztrália lehetnek. Az ausztrálok egy példátlan sorozatban vannak, 1986 óta minden FIBA égisze alatt rendezett tornán eljutottak a negyeddöntõkig. Az ausztrálok számára intõ jel lehet azonban, hogy az elmúlt két esztendõben az összes korosztályos tornát figyelembe véve 1-7 a mutatójuk az egyenes kieséses szakaszban, azaz a legtöbbször a negyeddöntõkben elvéreztek. Még a nyár elején az ausztrál szakírók arra hívták fel a figyelmet, hogy a képzési rendszerük ontja a tehetségeket, de ezek a fiatalok kevés lehetõséget kapnak a klubjaikban és bizony ez az éles nemzetközi találkozókon visszaköszön. Az ausztrál keret a tavalyi U17-es VB-n hetedik helyet szerzõ csapatra épül.

Az orosz válogatott Ksenia Tikhonenko személyében egy kiugróan nagy tehetséggel érkezik. Tikhonenkót nem véletlenül a Szpartak Moszkva szerzõdtette a nyáron. A fiatal titán tavaly az U17-es VB-n a csapatából a legtöbb pontot, illetve a legtöbb lepattanót szerezte és a szakemberek ódákat zengtek róla. A hírek szerint még fejlõdött is az elmúlt szezonban, így akár éremig is vezetheti hazája válogatottját.

Európát az oroszokon kívül a spanyolok, a franciák, az olaszok és a szlovénok képviselik. A szlovénoknál a legnagyobb sztár természetesen Nika Baric, aki szintén a Szpartak Moszkvában folytatja pályafutását. A 169cm magas irányítót a Fiba Europe szavazásán 2010-ben az év fiataljának választották. Baric tavaly az U18-as EB legértékesebb játékosa volt, 19 pontos átlagával. A napokban az U20-as EB-n diadalmaskodó spanyolok nehéz helyzetben voltak, mert mindkét tornára ütõképes keretet akartak. Ennek megfelelõen a szerbiai tornáról az MVP Queralt Casas, illetve Mariona Ortiz és Laura Gil rögtön utazott is Chilébe. Érdekesség, hogy a spanyolok kapitánya az a Carlos Colinas lesz, aki tavaly a brazil válogatottat dirigálta a csehországi VB-n.


A csoportok beosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Kanada Argentína Ausztrália Brazília
Kína Japán Chile Tajvan
Egyiptom Oroszország Franciaország Szlovénia
Olaszország USA Nigéria Spanyolország

A csoportokból az elsõ három helyezett jut tovább. Ezt követõen két 6 csapatos középdöntõ csoport formálódik az A és a B, illetve a C és a D jelû négyesek továbbjutóiból. A két középdöntõcsoport elsõ négy helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahol keresztbe játszanak majd az együttesek.


Az U19-es világbajnokságról az idõeltolódás miatt napi két összefoglalóval jelentkezünk. Esténként a délelõtti és a kora délutáni programról számolunk be, míg délelõttönként az elõzõ esti mérkõzéseket összegezzük. A torna elõdöntõit, a bronzmérkõzést és a finálét a FibaTV élõben közvetíti.

Hirdetés