Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U19-es Világbajnokság:

:

Hirdetés

Csütörtöktõl az U19-es Világbajnoksággal folytatódik a nyári utánpótlás események sora. Bombaerõs mezõny jellemzi a Litvániában megrendezésre kerülõ tornát, ahol természetesen az Egyesült Államok a legnagyobb favorit.

Ebben a korosztályban utoljára 2001-ben fordult elõ, hogy nem az Egyesült Államok ért fel a csúcsra. Akkor a brnói junior világbajnokságon a Taurasi, Pondexter féle csapat az elõdöntõben kikapott a csehek nagy generációjától, melyet Vesela és Viteckova egészen az aranyéremig repített. Most szinte elképzelhetetlen, hogy az amerikaiak elbukjanak.

A 2011-es korosztályos világbajnok csapatból hárman még idén is ott lesznek a pályán. Chilében Breanna Stewart volt a legfiatalabb tagja a keretnek, idén azonban immár a UConn sztárjaként érkezik a tornára. Stewart az elmúlt évadban 20.8 pontot és 6.2 lepattanót jegyzett mérkõzésenként. Mellette Alexis Jones (Duke) és Morgan Tuck (UConn) volt még ott Chilében. Az amerikai csapatnak minden posztra legalább két klasszis játékosa van. A csoportkörben ráadásul igen kedvezõ ellenfeleket kaptak, hiszen Mali, Kína és vélhetõen a házigazda Litvánia sem okozhat problémát. A hazaiak húzóneve egy rendkívül fiatal játékos Dalia Belickaite, aki tavaly még az U16-os EB-n átlagolt 17.3 pontot és 7 lepattanót.

Az amerikaiak legnagyobb kihívói a spanyolok és az ausztrálok lehetnek, akik egy csoportba kerültek. A spanyoloknál ott lesz a pályán az U20-as EB MVP-je a csodálatos adottságokkal rendelkezõ Astou Ndour, de érdemes kiemelni a tavalyi U17-es VB-n döntõt játszó hispán gárdából Leticia Romero nevét is. Talán a spanyol az egyetlen alakulat a mezõnyben, amelyik fizikai adottságokban és sebességben felveheti a versenyt az amerikaiakkal. Bármilyen furcsán is hangzik, Ausztrália 1997 óta nem állt dobogón ebben a korosztályban. Idén jó esélyük van erre. Az ausztrál válogatottban a helyi profi ligában az elmúlt két szezonban az év fiataljának megválasztott Stephanie Talbot és Carley Mijovic a húzónevek. A két csapattal Argentína és Japán szerepel egy csoportban.

Nem esett még szó az „A” és a „C” jelû négyesekrõl. A C-csoportból Franciaország emelkedik ki. A galloknál szerepel a keretben Valeriane Ayayi, aki 3.1 pontot átlagolva a felnõttek Európa-bajnokságán is pályára lépett. A másik húzónév pedig az irányító Olivia Epoupa, akirõl ódákat zengtek az elmúlt években a korosztályos Európa-bajnokságokon.

Az A-csoport tûnik a legkiegyensúlyozottabbnak, ahol két európai élcsapat Oroszország és Szerbia mellett Dél-Korea és Brazília szerepel. Tavaly a szerb és az orosz csapat hasonló összeállításban az U18-as EB elõdöntõjében csapott össze. Akkor az oroszok nyertek, méghozzá Julia Gladkova és Albina Razheva vezérletével, akik idén is ott vannak a keretben. A szerbeknél pedig a gyõriek új igazolása Natasa Kovacevic is szerepel. Ebbõl a négyesbõl Brazília két éve Chilében bronzérmes volt, de akkor a dél-amerikaiaknál egy kivételes tehetség Damiris Dantas villogott. Most ilyen egyéniségük nincsen. A szakemberek ezúttal a 179 cm magas Isabela Ramona nevét emelik ki, aki tavaly az U18-as Amerika-bajnokságon 14 pontos átlaggal vezette döntõig a csapatát. Ott éppen az Egyesült Államoktól kaptak ki.

A csoportok beosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Brazília Argentína Kanada Kína
Dél-Korea Ausztrália Franciaország Litvánia
Oroszország Japán Hollandia Mali
Szerbia Spanyolország Szenegál USA

A csoportokból az elsõ három helyezett jut tovább. Ezt követõen két 6 csapatos középdöntõ csoport formálódik az A és a B, illetve a C és a D jelû négyesek továbbjutóiból. A két középdöntõcsoport elsõ négy helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahol keresztbe játszanak majd az együttesek.

Hirdetés