Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U20-as EB:

:

Hirdetés

Bár a felnõttek Európa-bajnoksága csak vasárnap ért véget, a nagyüzem nem áll meg a nõi kosárlabdában, csütörtöktõl már az U20-as EB-n pattog a labda. A mieink a B-divízióban szerepelnek, ahol pénteken kezdõdnek meg a küzdelmek.

Kezdjük a második vonallal, ahol a magyar válogatottért szoríthatunk. Balogh Judit együttesére a csoportkörben a házigazda Macedónia, Portugália, Bulgária és Svédország vár. Az öt csapatból négy bejut az egyenes kieséses szakaszba és a másik csoport elsõ négy helyezettjével vívhat majd negyeddöntõt. A mienknek nem lesz könnyû dolguk és az erõviszonyokat is nehéz meghatározni, mindesetre ebbõl a csoportból ki lehet vívni a legjobb nyolc közé jutást.

Ez a keret, amelyik a napokban útnak indult a kontinenstorna helyszínére, már szerepelt egy A-divíziós U16-as EB-n, ahol egy elõkelõ 8. helyet szerzett és egy B-divíziós U18-as EB-n is ott volt, ahol pedig sikerült kivívni a feljutást. A feljutás most is nagy álom, de ehhez komoly ellenfeleket kell legyõzni.

A másik ágon a nõi kosárlabdában jóval elõttünk járó csehek is mindenáron szeretnének visszakerülni a legjobbak közé. Az a generáció, amelyik tavaly kipottyant az A-divízióból nem volt olyan erõs, de a mostani keretükben ott szerepel Alena Hanusova, aki az elmúlt két hétben Lengyelországban a legjobbak között is megállta a helyét.

Az U20-as B-divíziós EB csoportbeosztása

A-csoport B-csoport
Svédország Csehország
Portugália Görögország
Bulgária Belgium
Magyarország Izrael
Macedónia Ausztria
  Észtország

A magyar válogatott pénteken este 21 óra 15 perctõl Bulgária ellen játssza elsõ mérkõzését.

A legjobbak az A-divízióban küzdenek. Itt természetesen a nagy nemzetek osztozhatnak az érmeken. Ez a generáció két éve az U18-as EB-n vitézkedett és ott a spanyolok, illetve a franciák vívták a döntõt. Az oroszokkal természetesen itt is számolni kell és az utóbbi két évben az U20-as EB-n rendre bronzérmet szállító lettek is ott lehetnek a végelszámolásnál. A letteknél Sabine Niedola személyében van egy olyan játékos, aki az elmúlt két hétben Lengyelországban már a felnõtt mezõnyben is letette a névjegyét.

Természetesen a házigazda szerbeket sem szabad leírni, akiknél egy jó ismerõsünk Sara Krnjic is helyet kapott a keretben, sõt igazi vezérként számítanak rá. Krnjic-rõl nem szabad elfejteni, hogy négy évvel ezelõtt 16 évesen ott volt az U18-as EB-n diadalmaskodó szerb válogatottban és azon a tornán 6.5 pontot, illetve 7.4 lepattanót átlagolt. Az akkori számai és teljesítménye egy picit talán többet ígért, mint amit az elmúlt szezonokban láttunk az immár magyar útlevéllel is rendelkezõ centertõl. Ettõl függetlenül itt újra igazi vezére lehet ennek a szerb csapatnak, amely hazai közönség elõtt megtréfálhatja a nagyokat.

Az U20-as A-divíziós EB csoportbeosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Lengyelország Törökország Fehéroroszország Szlovákia
Ukrajna Oroszország Olaszország Lettország
Szerbia Litvánia Franciaország Spanyolország
Németország Románia Hollandia Nagy-Britannia

A B-divíziós EB-n a magyar csapat szereplésére helyezzük a hangsúlyt és minden nap beszámolunk a mieink mérkõzésérõl, az A-divíziós EB-rõl pedig napi összefoglalóval jelentkezünk. Az A-divíziós EB elõdöntõit, bronzmérkõzését és a finálét a Fiba Europe TV élõben közvetíti.

Hirdetés