Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U20-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdik a törökországi Samsunban az A-divíziós U20-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott a C-csoportba került, ahol a következõ három napban sorrendben Oroszország, Olaszország és Franciaország lesznek az ellenfeleink. Az alábbiakban megnézzük, hogy mire számíthatunk a riválisainktól.

A C-csoportot már a sorsolás pillanatában a FIBA Europe összeállítása is „halálcsoportnak” titulálta, ami nem véletlen, hiszen a magyar válogatott három olyan együttessel került össze, amely saját korosztályában meghatározónak számít.

Elsõ ellenfelünk Oroszország lesz. Az oroszok 2010-ben U20-as Európa-bajnokok voltak, míg az elmúlt két évben döntõt játszottak a spanyolokkal, igaz mindkétszer kikaptak. A szép eredmények ellenére a felnõtt válogatott kínos EB búcsúja miatt igen nehéz idõket élnek az orosz hívek. Jól mutatja a közhangulatot, hogy a legnagyobb orosz nõi kosaras blog az U20-as EB beharangozójaként összegyûjtötte a 2010-es aranyérmes keret tagjait és megnézte, hogy mi történt velük az elmúlt három évben. Az eredményt lehangolónak minõsítették. A felnõtt válogatott keretébe senki sem tudta beverekedni magát abból a generációból és az Euroliga közelébe is mindössze egy játékos került, aki az évad elején még tagja volt az Orenburg bõ keretének. A konklúzió tehát az, hogy valahol az U20 és a felnõtt válogatott között vesznek el a tehetségeik.

Visszakanyarodva az idei EB-re. A legnagyobb név az oroszoknál Ksenia Tikhonenko, aki tavaly már Debrecenben is bekerült az All-star csapatba, azóta pedig a Targoviste gárdájával az Euroligában is szerepelt. Az orosz egy jó szerkezetû, kiváló fizikai adottságokkal rendelkezõ és a korosztályához képest gyors csapat, amely idén is esélyes a döntõre.

Második ellenfelünk Olaszország lesz. Az olaszoknál a Dotto ikerpár Caterina és Francesca, illetve Alessandra Formica nevét érdemes kiemelni. Francesca Dotto az Európa-bajnokságról is ismerõs lehet, hiszen a franciaországi kontinenstornán nyolcadik helyet szerzõ olasz csapatban 19.4 perc alatt 8.4 pontot, 2 lepattanót és 1.9 gólpasszt átlagolt. Az apró termetû irányító mellett a 189 cm magas Alessandra Formica is ott volt az EB-n. Neki sok lehetõség nem jutott, de a szakemberek véleménye szerint a párosa Dotto-val a jövõ nagy olasz csapatának alapja lehet. Látva az itáliai nemzeti csapat fejlõdését és bíztató játékát a felnõtt EB-n, ezzel a kijelentéssel nehéz vitatkozni.

A csoportmeccseket Franciaország ellen zárjuk. A gallok 2009-ben nyertek utoljára U20-as Eb-t. Azóta 2010-bõl van egy negyedik helyük, míg az elmúlt két évben ötödikként zártak. A két ötödik helyet csalódásként kommunikálták, ami ismerve az utánpótlásukat egyáltalán nem meglepõ. Erre a tornára azonban egy olyan francia keret állt össze, amely javíthat az eredményeken. A 170 cm magas irányító Romane Bernies és a 190 cm magas center Christelle Diallo személyében két olyan játékosra lehetünk figyelmesek, akik a Bourges színeiben az Euroligában szerepeltek. Nagy visszatérõ a franciáknál a 164 cm magas Esther Moisan Niamke, aki 2011-ben az U18-as EB-n az All-Star csapatba is bekerült. Akkor ódákat zengtek róla a szakemberek, igaz azóta sérülések hátráltatták. Nagy kérdés, hogy milyen irányt vesz a pályafutása.

Ha a papírforma szerint Magyarország az utolsó helyen végez a csoportban, akkor sincs veszve semmi az élvonalbeli tagság megõrzése szempontjából. A négy csoport negyedik helyén végzett csapatok ugyanis körmérkõzést játszanak egymással, majd ezen négy gárda mellé csatlakozik az a négy válogatott, akik nem jutottak be a középdöntõbõl a legjobb nyolc közé. Itt mindkét négyest az addig elért eredményei alapján rangsorba állítják, majd az elsõ játszik a negyedikkel, a második a harmadikkal és így tovább. Ezen négy párharc gyõztesei mérkõznek a 9-12. helyért, a vesztesek pedig a kiesés elkerüléséért a 13-16. helyért. Három csapat búcsúzik az A-divízióból.

A magyar válogatott programja a csoportkörben

Július 4., csütörtök
Oroszország – Magyarország 17:00

Július 5., péntek
Magyarország – Olaszország 17:00

Július 6., szombat
Magyarország – Franciaország 14:45
 

Hirdetés