Hirdetés
3x3

Kezdődik az U23-as 3×3-as világbajnokság:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdától vasárnapig rendezik az U23-as 3×3-as világbajnokságot Bukarestben. A magyar válogatottnak is szurkolhatunk a 20 csapatos seregszemlén. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

Kezdjük az alapokkal, kik alkotják a keretet?

A keret a Nemzetek Ligája döntőhöz képest egy helyen változott. Tenyér Zsófia, Tóth Orsolya és Pusztai Petra most is itt lesz a csapatban. Az Európa Kupa selejtezőn szereplő Jáhni Zsófiát a felnőtt válogatottal egész nyáron dolgozó, a bordeaux-i 3×3 Women’s Series tornán is pályára lépő Tóth Franka váltja.

Már a konstancai Nemzetek Ligája döntőt is azzal zártuk, hogy nem múlt el nyomtalanul az egy hónap kihagyás. Ahhoz képest újabb két hét eltelt, hogy a játékosok az 5:5 csapataikkal dolgoztak. Lehet ezt valamennyire ellensúlyozni?

Most mondhatnám azt, annyival vagyunk beljebb, hogy négyből három játékosunk Konstancában játszott két hete. Komolyra fordítva a szót, hétfőn délelőtt találkoztunk Budapesten. Akkor volt egy edzésünk. Az estét már Bécsben töltöttük és onnan repülünk kedden délelőtt Bukarestbe. Ezt követően kedden és szerdán már a helyszínen leszünk. Bízom benne, hogy kapunk edzőpályát és akár szerdán egy edzőmeccset is játszhatunk, ahol szokhatjuk a 3×3 mozgásokat, a kontaktokat.

Az osztrákok ellen kezdünk, akiket jól ismerünk a Nemzetek Ligájából. Ott idén minden alkalommal legyőztük őket, de ha elkapják a fonalat, akkor jól dobnak távolról és emiatt nagyon veszélyesek. Nem annyira technikásak, de egy brusztolós, harcos csapat, akik kellemetlen ellenfélnek számítanak. Maximális koncentrációra lesz szükség. Nem szabad a nyári eredmények miatt elbízni magunkat.

A többi csoportrivális Németország, Hollandia és Sri Lanka lesz. Talán nem túlzás úgy fogalmazni, hogy az európaiak között dőlhet el a két továbbjutó hely sorsa.

Igen, a négy európai csapatnak hasonlóak az esélyei. A németeknél rengeteget fejlődött a 3×3 és kiemelkedő eredményeik vannak más korosztályokban. A hollandok évek óta jelen vannak a legjobbak között, emiatt is nagy harcot várok a csoportban, de maximálisan bízom a lányokban. Egy azonban biztos, hogy minden téren fel kell venni a kesztyűt és nekünk kell akarnunk jobban a győzelmet. Sri Lanka ellen pedig törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb pontot dobjuk.

Milyen célokat tűztél ki?

Nem elrugaszkodott célkitűzés a csoportból való továbbjutás. A keresztágon Kína és Litvánia tűnik a legesélyesebbnek. A kínaiak ellen biztos, hogy lenne egy külön bizonyítás vágy Konstanca után. Ennyire azonban nem szaladnék előre gondolatban. A legfontosabb, hogy harcoljuk ki a továbbjutást.

A kulcs az lehet, hogy a koncentráció végig a helyén legyen. Úgy zárjátok le a meccseket, hogy azokon nem ment el fókusz…

Egyetértek. Fontos, hogy ne legyenek kihagyások, koncentráció hiányból adódó butaságokat ne kövessünk el. Taktikai szempontból végig fegyelmezettek legyünk. Ha koncentráltak tudunk maradni és hozzuk a játékunkat, akkor teremhet babér számunkra.

Fotó: FIBA.Basketball

Teher nélkül versenyezhettek, hiszen önmagában a részvétel is ajándék. Oroszország helyett lett beugró a válogatottunk. Át lehet adni a csapatnak, hogy nincs veszíteni való?

Nincsen nyomás vagy bármilyen teher a csapaton. Mondtad, hogy ajándék a részvétel. Mindenképpen hozzátennék annyit, hogy keményen megdolgoztunk azért, hogy az első számú európai tartalék legyünk. Sok pontot gyűjtött az U23-as válogatott. A világbajnokságon már önmagáért a részvételért is sok pont jár. A maximalizmusom ettől függetlenül nem engedi, hogy lejjebb adjunk a célokból. Szeretnénk bejutni a nyolc közé és hiszem, hogy kijöhet egy jó eredmény.

Benne vagyunk az 5:5 szezonban. A többi riválisnak mennyi lehetősége volt készülni?

Nem szeretnék találgatásokba belemenni, mert nem tudjuk, hogy a többi európai válogatott hogyan szervezi meg a munkát. Ismerjük a játékosokat, mindenki 5:5 csapatban is szerepel az ellenfelektől. Nem tudom elképzelni, hogy hosszú hetek edzőtábora előzné meg a világbajnokságot.

Kikerestem, április végén váltottunk először üzenetet az idei csapatról. Most október eleje van.

Öt hónap a szezon, ami elég hosszú. Ha belegondolok, hogy májusban már összetartásokon vettünk részt és alapoztunk. Utána a nyarat végigjátszottuk, bejutottunk a Nemzetek Ligája döntőjébe és most világbajnokságra készülünk, akkor látszik, hogy minden szempontból sikeres nyarunk van. Sok pontot gyűjtöttünk. Erős karakterű játékosokat vonzottunk be, akik kilépve az utánpótlás évekből, a felnőttek között is megállják majd a helyüket. Minden évben ennek kellene a minimumnak lennie. Ez jó alap.

Ez lesz a harmadik U23-as világbajnoksága a magyar válogatottnak. Az elsőnél még találgattuk, hogy keresi a helyét a rendezvény a naptárban. Úgy tűnik, hogy marad szezonzáró verseny.

Kicsit sajnálom, mert nem szabad elfelejteni, hogy A-csoportos játékosok alkotják a keretet, akiknek komoly kötelezettségeik vannak a klubjaikban, ezért egy-egy napot tudunk csak készülni. Ha a nyári versenyszezonban tudnánk egy ilyen tornán szerepelni, amikor több hét közös munka után vagyunk, akkor azért az látszik a játékunkon. De ahogy már említettem, nem hiszem, hogy a többi csapatnak is több hét állna ilyenkor rendelkezésére. Köszönettel tartozom a kluboknak, hogy ebben az időpontban is lehetővé tették a szereplésünket.

Hirdetés