Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az Universiade nõi kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint vasárnap a hajnali órákban elrajtol a 26. nyári Universiade nõi kosárlabda tornája. A kínai Sencsenben 15 válogatott küzd meg egymással. Az alábbiakban röviden áttekintjük az esélyeseket.

A szakemberek szerint négy válogatottról szólhat az idei Universiade. A címvédõ Egyesült Államokról, Oroszországról, Ausztráliáról és a házigazda kínaiakról. Természetesen itt is, mint minden világeseményen a hölgyeknél, az Egyesült Államok válogatottja kiemelkedik a mezõnybõl és hatalmas meglepetés lenne, ha az aranyérmet nem az amerikai lányok nyakába akasztanák jövõ vasárnap.

Az Egyesült Államok válogatottjának legnagyobb sztárja Skylar Diggins. A Notre Dame Egyetem 1-es, 2-es poszton bevethetõ ikonjának érdemes megjegyezni a nevét, mert személyében a jövõ meghatározó egyéniségét köszönthetjük. Nem véletlen, hogy esetében már beindult az amerikai sztárcsináló gépezet is. Ha ránézünk a címvédõ keretére, akkor az egyetemi kosárlabdázást követõk számára Diggins mellett is számtalan ismert név köszön vissza. Ahogy azt az U19-es világbajnokság kapcsán is kiemeltük, az amerikaiak a versenyrendszerüknek köszönhetõen mind fizikálisan, mind korosztályukhoz képest meccsrutinban annyival a világ elõtt járnak, hogy ezt szinte lehetetlen ledolgozni.

Az amerikai csapattal tapasztalat tekintetében talán csak a két évvel ezelõtti belgrádi Universiade ezüstérmese, Oroszország veheti fel a versenyt. Az orosz válogatott a Szpartak Moszkva két fiataljára, Nadezda Grishaevára és Natalia Vieru-ra épít. Az oroszoknál is az érem a minimális elvárás és a papírforma a belgrádi finálé újrajátszását vetíti elõre.

Belgrádban a harmadikak az ausztrálok lettek és rájuk idén is éremesélyesként tekintenek a szakemberek. Az auszik keretében Marianna Tolo, Elyse Penaluna és Abby Bishop révén három olyan játékos van, akik már a felnõtt válogatottban is bizonyítottak. Az ausztrálok az edzõi nyilatkozatok alapján egy nagyon jó szerkezetû és mély kerettel utaztak, ahol minden poszton két nemzetközi szinten bevethetõ játékos szerepel majd. Itt is kicsit ugyanaz a helyzet, mint ami az U19-es VB kapcsán már szóba került: hiába vannak elsõsorban a képzési rendszert tekintve az amerikaiak szintjén az ausztrálok, a keret tagjai nem rendelkeznek olyan mérkõzésrutinnal, mint a nagy riválisnál, mivel a játékosok egy része klubjaikban csak kispadról szállhat be, ha egyáltalán lehetõséget kap.

A hazaiakra úgy tekintenek a szakírók, mint a csapat, amelyik a nagy hármas mögé odaférhet negyediknek. A kínai válogatottban egy feltörekvõ tehetség Gong Yuan is helyet kapott. Róla azt kell tudni, hogy csapatával az elmúlt három évben megnyerte a kínai egyetemi bajnokságot és a kínai szakági vezetés majd a profik között is nagyon sokat vár tõle. Gong Yuan már jövõre ott lehet a Londoni Olimpiára készülõ együttesben, amelynek a célja nem más, mint megismételni vagy felülmúlni a kínai nõi kosárlabdázás eddigi csúcsának számító olimpiai negyedik helyet.
 

Belgrádban két évvel ezelõtt a nagy hármas mögött a negyedik Csehország lett. A csehek most is ott lesznek a tornán, bár a hivatalos elvárás feléjük ezúttal az 5-8. hely valamelyikének a megszerzése. Ennek ellenére ezt a csapatot nem szabad leírni, mivel a lengyelországi EB-n negyedik helyet szerzõ válogatottból Katerina Bartonova, Katerina Elhotova, Michaela Zrustova és Romana Hejdova is ott lesz a tornán. Ivan Bene¹, szövetségi kapitány még az elutazás elõtt arról beszélt egy interjúban, hogy szinte mindenki, aki a szabályok szerint bevethetõ, vállalta a szereplést, de a helyzetüket nehezíti, hogy egy mindössze 10 napos felkészülés után vágtak neki a nagy kalandnak.

A csoportok beosztása

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Románia  Szlovákia Kanada Ausztrália
Kína Brazília Lengyelország Csehország 
Litvánia Nagy-Britannia Oroszország Japán
Tajvan USA   Svédország

A csoportok elsõ két helyezettje jut a negyeddöntõbe. Itt az A és a B csoport, illetve a C és a D csoport elsõ két helyezette játszik keresztbe a négy közé jutásért. A negyeddöntõket augusztus 18-án, az elõdöntõket 19-én, a finálét 21-én rendezik.

Hirdetés