Hirdetés
Magyarország

Kezdődnak a hazai élvonal küzdelmei:

:

Hirdetés

Csütörtökön egy mérkőzéssel kezdetét veszi az új évad a hazai élvonalban. Nézzük, hogy miként alakultak a játékosmozgások a csapatoknál.

A címvédő Sopron Basket csapatánál új fejezet kezdődik. Gáspár Dávid vette át a szakmai munka irányítását. A klubnál kimondott cél nagyobb felelősséget rakni a hazai magra, miközben a visszatérő Jelena Brooks (Milovanovic) és Briann January rutint is hoz a megfiatalított gárdához. Az elmúlt évad ezüstérmesét az Aluinvent DVTK-t már láttuk egy remekül sikerült Euroliga selejtezőn. Miskolcon megtartották a csapat magját. Chanel Mokango sérülése írta felül a számításokat, de a helyére igazolt Ziomara Morrison eredményesen szállt be. A most még hiányzó Kányási Veronika, Shatori Walker-Kimbrough, Katona Szidónia hármas visszatérésével igazán ütőképes gárda formálódhat. A tavasszal bronzéremig menetelő ZTE NKK-nál Molnár József lett a vezetőedző. Két nagy visszatérő (Nagy Dóra, Kirby Burkholder), illetve új igazolásként Kuttor Enikő, Hayes Keyona és Andjela Delic adhat friss impulzusokat. Komoly erősítés azonban az is, hogy Janis Ndiba és Horti Dóra maradt a tavalyi sikerek letéteményesei közül.

Az UNI Győr – MÉLY ÚT a megmaradt magyar magja mellett szintén nyitott a fiatalok felé, akik közül a korosztályos szinten, illetve a Vasassal az élvonalban extra számokat elérő Dombai Réka szintlépését kísérheti talán a legnagyobb figyelem. Sandra Ygueravide, Zofia Huscaková és Alicia DeVaughn triója alkotja a légiós különítményt, míg Raksányi Krisztina későbbi felépülése és a betöltetlen légiós hely további variációs lehetőségeket adhat. Az Atomerőmű KSC Szekszárdnál a tavalyi csapat váza megmaradt, külön nagy fegyvertény, hogy egy harmadik szezonra is meg tudta tartani a klub Erica McCall-t. Maradt a légiósok közül Ivana Dojkic is, míg a két új igazolás Tyaunna Marshall és Marie Ruzicková. Gereben Lívia állapotáról pedig vasárnap tett nyilatkozatot a klub. A VBW CEKK Ceglédhez Gabriel Carrasco érkezik vezetőedzőnek. A légiósokat tekintve visszatér Ketia Swanier, míg Angelika Stankiewicz, Kristina Higgins és Renata Brezinová új erősítés. A rutinosabb magyar játékosokat tekintve pedig Licskai Zsófia, illetve Gorjanácz Ágnes megtartása hozhat sokat.

A PEAC-Pécsnél a maradó magyar játékosok és az akadémiai fiatalok mellett három új igazolás Szabó Fanni, Hegedűs Janka és az Egyesült Államokban folytatott tanulmányok után Pécsre visszatérő Kaposi Pálma adja a hazai vázat. Hozzájuk négy új légiós érkezik Maegan Conwright, Cierra Bravard, Vita Horobets és Taisiia Udodenko személyében. Az NKE-FCSM Csata megtartotta az elmúlt évadban már rutint szerző és versenyképes formát mutató hazai magját. A légiósokat tekintve két magasan jegyzett feltörekvő fiatal kívánkozik az élre. A szlovén korosztályos válogatottakból jól ismert Zala Friskovec, illetve az Egyesült Államok egyetemi versenyrendszerében igazi sztárrá váló Megan Gustafson. Emma Cannon-nak pedig egyértelműen a rutint kell a fiatalok mellé hoznia. Így alakultak az elmúlt évad felsőházának csapatai, de az alsóház együttesei közül is mindenhol új légiósokkal megerősödve várják a szezont.

Az elmúlt évadot extra győzelmi sorozattal befejező ELTE-BEAC Újbudánál a hazai játékosok közül Laklóth Anna és Szabó Dóra tapasztalata hozhat sokat. Mellettük Ameela Li, Abigail Fogg és Magdalena Landwehr személyében három légiósnak kell az alapokat adni a versenyképességhez. A Vasas Akadémiánál a saját nevelésű értékek mellett Böröndy Vivien és Bach Boglárka biztosította a vázat az építkezéshez. A felkészülés alatt azonban Bach Boglárka súlyos bokasérülést szenvedett. Két légiós érkezett Taylor Murray és Brianna Fraser személyében, míg tapasztalatot hozhat Karlócai Julianna is, aki az ANB és az egyetemi küzdelmekben már letette a névjegyét. A PINKK Pécsi 424-nél Marossy Gergely személyében új vezetőedző debütál. A tavalyi alapcsapatból hat játékos maradt, akikhez két U20-as válogatott Kovács Kitti és Tenyér Zsófia, illetve három légiós (Shenita Landry, Tetyana Yurkevichus, Emma Stach) csatlakozik. A feljutó TFSE a kieső MTK-val összefogva indul az élvonalban.  Az egyetemi magból Herman Alíz, Kováts Gabriella, Miháczi Diána, Németh Alma kap lehetőséget a bizonyításra. A MTK-ból Bernáth Réka és Süle Krisztina folytatja, új igazolás Doktor Anna, Kovács Vanessza, Angyal Nikolett és Boros Berta. Chanise Jenkins, Alisia Jenkins és Kristina Arsenic pedig a légiósok, akik szintén meghatározóak lehetnek.

Hirdetés