Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek a negyeddöntõ párharcok:

:

Hirdetés

Szerdán elrajtolnak a bajnoki negyeddöntõ párharcok. Az egyik fél második gyõzelméig tartó csaták alkalmával két párosításban meghatározhatunk toronymagas favoritot, míg két párharc teljesen nyíltnak ígérkezik.

Az UNIQA Sopron (1.) és a ZTE NKK (8.) párharcában egyértelmûen esélyes a címvédõ soproni csapat. A ZTE ebben a szezonban is tudott már szorosabb meccseket játszani magasabban rangsorolt gárdákkal. Gáll Tamásék legutóbb éppen a DVTK-t szorongatták meg, de a korábbi éveknél szûkösebb rotációs lehetõségek miatt nincs benne idén egy negyeddöntõs bravúr a keretben. A Sopron egyértelmûvé tette, hogy 2-0-val szeretne továbblépni és erre megfelelõ koncentráció mellett, minden esélye megvan.

Az Aluinvent DVTK (2.) és az Atomerõmû KSC Szekszárd (7.) párharcában a kupagyõztes szintén egyértelmû favorit. A DVTK-nak sem lehet más a célja, mint az, hogy két meccsen behúzza a továbbjutást. Tavaly a Szekszárd ugyanígy a 7. helyrõl egy kifejezetten élvezetes párharcot vívott a PEAC gárdájával. Akkor az elsõ meccset teljesen nyílttá tették a szekszárdiak, a másodikat meg is nyerték és az erõ végül a harmadik meccs második félidejére fogyott el. A két csapat alapszakasz mérkõzései szorosan alakultak, a miskolci összecsapáson 60-57-re, a szekszárdi találkozón pedig 57-52-re nyert a DVTK. Nem igazán fekszik Maikel Lopez csapatának a KSC kemény játéka, ez okozta a szorosabb eredményeket. A play-off azonban mindig más és ott a klasszis játékosokban mutatkozó különbségek jobban érvényesülnek. Sok múlik azon, hogy a szombaton kisebb bokasérülést szenvedõ Tina Jovanovic játszhat-e. Amennyiben igen, belsõ posztokon komoly DVTK fölény alakulhat ki.

A CMB Cargo UNI Gyõr (3.) és a Ceglédi EKK (6.) párharca az ínyencek számára titkos favorit lehet ebben a körben, nem kizárt ugyanis, hogy végig kiélezett, izgalmas meccsekre kerül sor. A Gyõr az elmúlt két szezonban nagyon stabil volt a hasonló képességû, illetve az alacsonyabban rangsorolt csapatok ellen. Ebbõl kiindulva Völgyi Péter gárdája tûnik az esélyesebbnek. Ugyanakkor a CEKK egy-egy estén bárkit meg tud szorongatni az idei magyar mezõnybõl. Nagy kérdés, hogy miként reagál Czciczás László csapata arra, hogy már nem érvényes az U20-as szabály és a légióskorlátozás. Így gyakorlatilag az éppen aktuális ellenfelek a rájátszásban közel legerõsebb felállásukban léphetnek pályára 40 percen át, miközben Cegléden ezen a téren nincs mozgástér változtatásra. Ugyanakkor a CEKK remekül összeállt, megtalálta a stílusát és ami a legfontosabb, hogy az eddigi rangadók alapján hisznek a játékosok a bravúrok esélyében. A Gyõrnek mindenképpen a védekezésre kell figyelnie és a koncentrációját 40 percen át kell szinten tartania, nem férhetnek bele olyan hullámvölgyek, mint például a kupán.

A PINKK Pécsi 424 (4.) és a PEAC-Pécs (5.) presztízsrangadója mindig nagy érdeklõdés mellett zajlik és éles küzdelmet hoz. Ahogy azt kiemeltük az összefoglalónkban, mindkét csapat okozott az alapszakaszban pozitív és negatív értelemben is meglepetést a híveinek, ennek köszönhetõ, hogy nem jött össze egyik oldalon sem a magasabb rangsorolás. Nehéz meghatározni az esélyeket, két hasonló játékerõt képviselõ, igaz más-más erényeket csillogtató keretrõl van szó. A PINKK-nél a belsõ posztot Robertson-Warren ponterõs játéka határozza meg, míg a külsõ posztokon Drammeh és Babkina játékában bármikor benne van az extra. Viszont mindig nagy kérdés, hogy a ponterõs játékosok milyen támogatást kapnak a társaiktól. A PEAC-nál magas posztokon komoly rotációs lehetõségek vannak, különösen mióta Stankovic hazai nevelésnek számít, ugyanakkor az itt mutatkozó lépéselõnyt Kaposi Pálma sérülése csökkenti. A PEAC keretében a rotációban valamivel kisebb a tudáskülönbség, mint a PINKK-nél. Ebbõl kifolyólag jobban forgatható, rotálható a keret, viszont idén a fontos meccseken többször hiányoztak a kiegyensúlyozott, klasszis teljesítmények. Az alapszakasz õszi összecsapásán a PINKK játéka érvényesült, gyors és pontos támadásokkal nagy különbség alakult ki. A februári mérkõzésre a PEAC rendezte a védekezését, megfogta riválisa kulcsjátékosait.


Negyeddöntõ – 1. mérkõzések

Március 30., szerda
UNIQA Sopron – ZTE Nõi Kosárlabda Klub 16:30
CMB Cargo UNI Gyõr – Ceglédi EKK 18:00
Aluinvent DVTK Miskolc – Atomerõmû KSC Szekszárd 18:30
PINKK-Pécsi 424 – PEAC-Pécs 19:00

Hirdetés