Hirdetés
Magyarország

Kezdődnek a nemzetközi kupasorozatok selejtezői:

:

Hirdetés

Az Euroliga és az Európa Kupa selejtezőjével a héten elrajtolnak a női szakág nemzetközi kupasorozatai. Az Atomerőmű KSC Szekszárd a sepsiszentgyörgyi Euroliga selejtező-tornán a házigazda, román bajnoki címvédő Sepsi-SIC és a török Kayseri alakulatával mérkőzik. Az Európa Kupában a Ludovika-FCSM Csata a svéd A3 Umea alakulatával találkozik, míg a PEAC-Pécsre a görög Niki Lefkadas vár. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy segítsen eligazodni a magyar csapatok helyzetét tekintve.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd első ellenfele a török Kayseri lesz, a csoport egyetlen olyan tagja, mely járt már az Euroliga főtábláján. Ezen felül három Európa Kupa döntőt vívtak az elmúlt 10 évben, de a bajnokságban jelentősen visszaestek. Tavaly 10. helyen zártak a török élvonalban, így három játékos kivételével a teljes keretüket lecserélték. A Sepsi-SIC fennállása legjobb eredményét érte el tavaly az Európa Kupa negyeddöntővel. Abból a keretből nyolcan távoztak.

“Azt gondolom, hogy a szekszárdiak talán a könnyebbik ágat kapták ezzel a két csapattal. A másikon a Bourges, a Schio és a Valencia szerepel. A Sepsi és a Kayseri kerete is átalakult az elmúlt évadhoz képest. Nagyon biztos képet egyik csapat sem kaphat a másikról. Igaz ez természetesen az ellenfelek szempontjából a Szekszárdra is. Az első meccsek inkább szólnak a játékosok nemzetközi rutinjáról, miközben a játék képét jelentősen meghatározza a csapatkohézió. Rendkívül nehéz úgy felkészülni az ellenfelekből, hogy például a légiósok hiányoznak vagy sérültek vannak és az első tétmeccsre áll be először mindenki. Ez annyira lutri a saját csapatnak is, mint az ellenfélnek. Emiatt előzetesen az esélyekről nagyon nehéz nyilatkozni.” – fogalmazott Károlyi Andrea.

A szekszárdi együttesből távozott Erica McCall, Theodoreán Alexandra, Vincze Nikolett, Zele Dorina, Szabó Fanni, Maja Skorics, Renczes Rebeka. Érkezett Mányoky Réka, Nikolina Milic és Leslie Vorpahl.

“A távozók közül Erica McCall hiányozni fog magas posztról. Most kevesebben vannak ott, Nikolina Milic, Cyesha Goree és Sara Krnjic feladata lesz megoldani ezt. Milic az elmúlt években nem töltött be ilyen vezér-szerepet, ami számára óriási kihívásnak ígérkezik. Azzal, hogy a teljes felkészülést Studer Ági nélkül csinálták végig és sérült volt Leslie Vorpahl, lépéshátrányba kerülhet a Szekszárd. A PINKK-ből érkezett amerikai irányító nem biztos, hogy a legerősebb igazolás, akit a klub szeretett volna. Amennyiben Zala Friskovecnek kell irányítania, az kivenné a kettes posztról, miközben jelentős tűzerőt képvisel a csapatban. Vagy pontok esnének ki vagy kevesebb labda jutna a többiekhez. Arra hatalmas szükség lenne, hogy az egyik, de leginkább mind a két irányító terhelhető legyen.

Óriási veszteség Theodoreán Alexandra, mert olyan csapatépítő személyiség, aki véleményen szerint hiányozni fog az idei keretből. Mányoky Rékának nagy ugrás, hogy a Csatából Szekszárdra került, de amennyit én láttam belőle, karakán játékos és talán neki sikerül megugrania, ami sokaknak nem sikerült már a magyar kosárlabdában. Sok függ attól, hogy mennyire bízik benne a szakmai stáb, mennyi lehetőséget kap és hogy tudja kezelni azt a helyzetet, ami a fiatalok játékában mindig mindenhol benne van. Tehát, hogy adott esetben az első hiba után lekerül a pályáról. Kérdés, hogy lelkileg miként reagál erre, de ez mind a tehetség egy-egy része, hogy ebben ki milyen. Nehéz előre megállapítani, hogy a terhet mennyire tudja elviselni.”

– foglalta össze gondolatait a szekszárdi kerettel kapcsolatban Károlyi Andrea, aki arra is figyelmeztetett beszélgetésünk során, hogy az Euroliga szereplés alapjaiban változtatja meg egy klub életét és ennek a hatásai messze mutatnak.

“A Szekszárdnak ez a harmadik szezon, amikor a legjobbak közé juthat a selejtezőn keresztül. Reméljük sikerülni fog, de az Euroliga csoportkör nagyon más kávéház, mint az Európa Kupa. Az alapszakasz 14 mérkőzés és teljesen más helyzet, ha Jekatyerinburgból vagy Salamancából hazaérkezel és utána menni kell Sopronba bajnokira. Iszonyatosan megterhelő. Ha nincs felkészülve egy csapat erre, akkor a bajnoki szezonja is rámehet. Nagy álom az Euroliga, de más kihívás, mint az Európa Kupa. Saját tapasztalatból is mondom, akár az első Euroligás évemet idézem fel a Fradival, amikor pofozógépek voltunk és utána a bajnoki szereplésünkbe is került. Akár a pécsi időszakból az első meccs, amit Brnóban játszottunk és úgy éreztem: szinte átment rajtam az úthenger. Ez történt akkor, amikor még játékban és fizikális részről is kisebbnek mutatkoztak a különbségek.”

A két rutinos magyar játékost, Simon Zsófiát és Zele Dorinát szerződtető Ludovika-FCSM Csatára az Európa Kupa selejtezőjében a svéd A3 Umea vár. A kuparendszerű párharcban az első mérkőzést pénteken rendezik a Ludovika Arénában. A visszavágóra jövő héten kerül sor Svédországban.

“Teljesen újonc lesz nemzetközi porondon a Csata. Szerintem jókor sikerült leigazolni Simon Zsófiát és Zele Dorinát. Ha nem is ugyanolyan szerepben, de mind a ketten rutinos játékosok. Simon Zsófi kapcsán én mindig elmondom, hogy kevés olyan sokoldalú kosárlabdázó van Magyarországon, mint ő. Nagyon fontos, hogy milyen közegbe kerül és az rá milyen hatással lesz. Extra játékos, de az, hogy ezt ki tudja-e hozni magából, nagyon soktényezős dolog. Én bízom benne, hogy most olyan közeget kap, hogy ezt meg tudja tenni.

Hangsúlyosan kiemelném ennek a két rutinos játékosnak a szerepét, mert az amerikai center és a magyarok többsége is teljesen újoncok. Kíváncsian várom, hogy ki milyen teljesítménnyel tud előrukkolni. Olyan svéd csapattal találkoznak, amelyik rendre elindul az Európa Kupában, de kiemelkedő eredményt nem értek el. Nem lehetetlen feladat ellenük a selejtező.” – mondta Károlyi Andrea.

A PEAC-Pécs tavaly új irányba indult, hangsúlyos szerepet adva a fiataloknak. A felnőtt válogatottnál is számításba vett Kiss Virág és Wentzel Nóra mellé idén négy légiós Nikola Dudásova, Tyaunna Marshall, Chelsea Nelson és Ivana Brajkovic csatlakozik. A pécsiekre a görög Niki Lefkadas vár. Az első találkozó lesz Görögországban és a visszavágó a baranyai megyeszékhelyen.

“Kis ország révén itthon nem könnyű a fiatalítás, mert az esetleges jó utánpótlás eredmények nem korosztályonként 20-30 nemzetközi szinte is bevethető játékost adnak, hanem ennek csak a töredékét. Ebből nehéz felnőtt válogatottat és nemzetközi porondon helytállásra vágyó csapatokat építeni. Wentzel Nóri alapembere ennek a csapatnak és felnőtt szinten is jól teljesít. Kiss Virág abszolút jól megállja a helyét.

Mögöttük viszont nem nagyon lehet kiemelni olyan magyar játékost, aki ilyen biztos pont. Én mindig azt mondom – és lehet, hogy ezzel maradi gondolkodású vagyok -, az lehet a döntő, hogy az éppen rendelkezésre álló magyar játékosok mennyit tudnak hozzátenni. A Csatával ellentétben már játszott az Európa Kupában a PEAC, ilyen szempontból rutinosnak számít és ez javíthatja az esélyeit. Én mind a két Európa Kupás csapatunknak adnék esélyt.” – összegzett Károlyi Andrea.

A magyar csapatok menetrendje

Euroliga selejtező

Szeptember 21., kedd
18:00 Kayseri Basketbol SK – Atomerőmű KSC Szekszárd

Szeptember 22., szerda
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – ACS Sepsi-SIC

Európa Kupa selejtező, 1. mérkőzés

Szeptember 23, csütörtök
18:00 Niki Lefkadas – PEAC-Pécs

Szeptember 24., péntek
20:30 Ludovika-FCSM Csata – A3 Umea Basket

Hirdetés