Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek a spanyol bajnoki negyeddöntõk:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdõdõnek a spanyol élvonalban az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntõ párharcok. Már az elsõ kör hozhat izgalmakat.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

A spanyol negyeddöntõk során a lebonyolítás a klasszikus rendben alakul. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcok alkalmával az elsõ és szükség esetén a harmadik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda. Ezek játéknapjai április 10. és 17., szerda. Április 13-án, szombaton az alacsonyabban rangsorolt alakulatok otthonában lesznek a második meccsek.

A címvédõ Perfumerias Avenida Salamanca nagy esélyesként várja a Mann Filter Casablanca elleni párharcot. A két csapat két hete, március 30-án találkozott és akkor több, mint 50%-os mezõnymutatóval, közte nyolc sikeres triplával és 36-22-re nyert lepattanócsatával hozta a kötelezõt a Salamanca. Mély rotációval, a lehetõ legrövidebb idõ alatt lezárni – nem lehet más a célja ezzel a párharccal a bajnoki cím elsõszámú várományosának. A Mann Filter nem fut rossz szezont ponterõs légiósaival. Nem véletlenül szereztek február közepe óta négy sikert is, de a Salamanca más szint.

A Spar Citylift Girona és az RPK Araski párosításában két olyan alakult méri össze az erejét, melyek az utolsó öt tétmeccsükbõl négyet elbuktak. A Girona esetében – különösen, ha a bajnoki címrõl szõtt álmaikat nézzük – óriási kérdés, hogy egy komolyabb hullámvölgybe kerültek vagy csak a természetes „tavaszi fáradtság” jött ki, mely után a szezon hajrájára még van visszaút. Az Araski ellen minden körülmények között esélyesek, viszont az elõbbi kérdésre választ kaphatunk. Érdekes csapat az Araski, melynek Binta Drammeh szerzõdtetése után tél közepén volt egy felfelé ívelõ szakasza, viszont azóta mindössze egy tétmeccset nyertek.

Ha az elõzõ párosításban azt emeltük ki, hogy nincsenek jó formában az együttesek, akkor a Cadi La Seu és a IDK Gipuzkoa negyeddöntõjére ennek ellentéte az igaz. A bajnokságban a Cadi La Seu február 23. óta nem talált legyõzõre, de március eleje óta az IDK Gipuzkoa is mindössze egy meccset bukott. Ráadásul a hétvégén Gironában tudtak nyerni. Ugyan nem volt tétje annak az összecsapásnak, de önbizalmat adhat a folytatáshoz Iva Ciglaréknak. A csapatok a szezonban megosztoztak egymás között a gyõzelmeken. Mindegyik fél hozta riválisa ellen a hazai találkozóját. Nagy különbség szerkezetben, statisztikákban nincs. Kérdés viszont, hogy a Cadi La Seu igencsak rutinos és jól védekezõ riválisa ellen tudja-e tartani ponterõs támadójátékát. A legutóbbi hat fellépésük során ugyanis ötször elérték legalább a 77 pontot. Ez dönthet.

A negyeddöntõk során minden nemzetnél a 4. és az 5. csatája ígéri a legkiegyenlítettebb meccseket. Spanyolországban sincs másként. Az utolsó fordulóig kérdés volt, hogy a Lointek Gernika vagy a Valencia szerzi meg a pályaelõnyt ebben a párosításban. Végül a Gernika lett a befutó ilyen szempontból. A csapatuk egy kisebb téli hullámvölgybõl jön ki. A Valencia eközben brutálisan összeállt. A bajnoki küzdelmeket nézve január vége óta mindössze egy meccset buktak. Lehetetlen jósolni, mivel mindkét csapatnál több rutinos, meccsek eldöntésére képes légiós vonul fel. Az elmúlt hetek sikerei valamivel a Valenciát mutatják esélyesebbnek. Ugyanakkor a Gernika kicsi, kellemetlen légkörû csarnokában nyerni nagy feladat.

Hirdetés