Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek a spanyol elõdöntõk:

:

Hirdetés

Vasárnap este elrajtolnak a spanyol élvonalban az elõdöntõ párharcok. A Salamanca és a Valencia, illetve a Girona és a Cadi La Seu csatázik a fináléba kerülésért. Az elõdöntõk az egyik fél második sikeréig tartanak.

Fotó: perfumeriasavenidabaloncesto.com

Fotó: perfumeriasavenidabaloncesto.com

Egy Salamanca – Valencia párharc a 2010-es évek elején a kontinens meghatározó rangadója volt nõi kosárlabdában. Azóta Valenciában megszûnt a Ros Casares, de a város újjászervezett nõi kosárlabda csapata az elmúlt évadban kivívta a feljutást az élvonalba. Idén pedig történelmet írtak. Az aktuális újonc az elsõ évében elõször tudott eljutni az elõdöntõig a spanyol liga történetében. A nem mindennapi menetelésük a kiváló tavaszuknak köszönhetõ. Március 16. óta a nyolc tétmeccsükbõl hetet megnyertek és ezen az úton többek között pályahátrányból kiverték a negyeddöntõben a Lointek Gernikát.

Nagy kérdés, hogy a Valencia lendeülete kitart-e az elõdöntõre. Ha igen, komoly teszt elé állíthatják Cyesha Goree-t is soraiban tudó riválisukat. A Salamanca egy hetet pihenhetett az elõdöntõre, míg a Valencia szerdán magas hõfokú sorsdöntõ harmadik meccset vívott Gernikában és itt tudott nyerni. A Salamancánál hosszú idõ után elõször nincs sérült. Ennek megfelelõen igen bõ és komoly rutinnal rendelkezõ keretbõl meríthet Miguel Angel Ortega vezetõedzõ. A Valenciánál is csak Marina Lizarazu hiányzik. Õk is kifejezetten jó állapotban vannak és nincs veszíteni valójuk. Minden céljukat elérték. Ha meglesznek a feltételek, akkor jövõre még a nemzetközi porondra is kiléphetnek. Óriási esélyes a Salamanca, de kizárólag maximális koncentrációval játszva biztosíthatják be a továbbjutást.

A másik ágon a Girona és a Cadi La Seu között egy hamisítatlan katalán derbire készülhetünk. Az alapszakaszban a Cadi La Seu novemberben el tudta kapni az EK terhelésbõl érkezõ fáradt Gironát. Igaz, azóta mindkét egymás elleni meccset a Girona nyerte. Közte március elején a Spanyol Kupa elõdöntõjét 80-60-ra. A Girona az Araski ellen két magabiztos gyõzelemmel tudta le kötelezõ jelleggel a negyeddöntõt. Nagy kérdés, hogy ezzel valóban elindultak kifelé a kisebb tavaszi gödörbõl vagy egyszerûen csak akkora volt a tudáskülönbség, hogy nem érhette õket kellemetlen meglepetés. A Cadi La Seu eközben öldöklõ csatát vívott az IDK Gipuzkoával és csak szerdán késõ este a sorsdöntõ harmadik találkozón hosszabbítás után vívták ki a továbbjutást. Minden azon múlik, hpgy tudtak-e regenerálódni. Ha nem, akkor rutinját érvényre juttatva vasárnap este elõnybe kerülhet a Girona.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharcok során az elsõ és a harmadik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda. A játéknapok április 21., vasárnap, árprilis 24., szerda és szükség esetén április 27., szombat.

Ágrajz

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Hirdetés