Hirdetés
Európa

Kezdődnek a török bajnoki küzdelmek:

:

Hirdetés

Szeptember 13-án, szerdán kezdődnek a török élvonal 2023/2024-es kiírásának küzdelmei. Kiss Virágnak és Studer Áginak a Mersin, Bernáth Rékának a Nesibe Aydin, Krivacevic Tijanának a Besiktas színeiben szurkolhatunk.

Sokan felkaphatták a fejüket és gondolhatták, hogy biztosan elnéztük egy hónappal a naptárat. Ez most kivételesen nincs így, 15 csapatos a török élvonal és 30 fordulós az alapszakasz. Még a szokatlanul korai kezdéssel is rendkívül számolgatós lesz a tavasz, hogy május elejére befejeződjenek a bajnoki csatározások. Különösen akkor, ha mindkét FIBA sorozatban eljut a végjátékig török csapat, amire abszolút reális esély van.

A Fenerbahce és a Mersin versenyfutása várható

Nehéz felmérni az erőviszonyokat így szeptemberben, hiszen az induló keretek és a tavaszi felállások között óriási különbségek lehetnek. Ettől függetlenül nem bátor vállalás azt mondani, hogy a Fenerbahce és a Mersin harcban lesz a bajnoki címért. Sőt, a legnagyobb várományosai annak.

Mindkét keret jelentősen átalakult az elmúlt szezonhoz képest. Ráadásul a Fenernél Marina Maljkovic késői távozása is borzolta a kedélyeket. Tanulságos lesz figyelni, hogy Valerie Garnier igencsak vegyes megítélésű első ciklusa után ez a most kezdődő újabb korszak mit tartogathat. Egy biztos, a tavalyi keretből Emma Meesseman, Kayla McBride, Kiah Stokes, Natasha Howard, Alperi Onar, Duygu Özen, Merve Aydın, İdil Saçalır, Selin Rachel Gül visszatért. Bár Breanna Stewart, Satou Sabally, Courtney Vandersloot és Alina Iagupova pótolhatatlan, de az új érkezőkkel (Yvonne Anderson, Sevgi Uzun, Kitija Laksa, Tilbe Şenyürek, Nikolina Milic) ugyanúgy versenyben lehet lenni az Euroliga négyes döntőért, mint a korábbi években. A Fener-nek nem is lehet más a célja.

A Mersint Kiss Virág és Studer Ági miatt kiemelten fogjuk követni. Mersiben Roberto Iniguez folytathatta a munkát. Azon a hőfokon, ahogy a kiváló spanyol szakember dolgozik, két-három szezonnál több neki egy-egy állomáshelyen nincs. A téli beugrás után Mersinben ez az első olyan évad, amikor már a kezdetektől a saját elképzelése szerint építheti az együttest és talán éppen emiatt ez lehet a mersini Iniguez-éra csúcséve is. A tavalyi keretből Laura Cornelius, Elizabeth Williams, Quanitra Hollingsworth, Sinem Ataş és Asena Yalçın maradt, míg a magyar duó mellett Marina Mabrey, Alina Iagupova, Derin Yaya, Melis Gülcan, Melisa Brcaninovic és Meltem Avcı érkezett. A török mag kibővítése a bajnoki esélyek miatt fontos, míg Mabrey és Iagupova meghozhatja azt a kis pluszt, ami nélkül ezen a szinten már nem lehet boldogulni.

Rögtön a nyitó fordulóban találkozik a két élcsapat. Pikáns kis erőfelmérő lesz itt az elején, bár természetesen messzemenő következtetést nem szabad levonni.

Az üldözőboly kiszámíthatatlan

Tavaly magabiztosan menetelt végig a Fenerbahce és a Mersin. A bajnoki alapszakaszt 24/2-es mutatóval nyerte a Mersin és 23/3-as mutatóval lett második a Fener. A 20 győzelmes lélektani határt még az Európa Kupa döntős Galatasaray érte el, míg a többiek ettől jelentősen elmaradtak.

Most a korai kezdés miatt könnyen lehet, hogy az elején több lesz a váratlan eredmény és erre építve nyíltabb alapszakasz jöhet. Ettől függetlenül hosszú távon ismét a Galatasaray-nak juthat az a hálátlan feladat, hogy a két topcsapat mögött és a közvetlen, de rendkívül masszív középmezőny előtt járva a “senki földjén” próbáljon boldogulni. Ez még akkor is igaz, ha a honosított Teaira McCowan távozása óriási érvágás számukra. Nallysha Smith, Tiffany Mitchell, Hind Ben Abdelkader és Mikiah Herbert-Harrigan érkezése így is erős alapokat ad. Főleg, hogy a Galatánál – részben egy nagyobb beágyazottságú saját bázisnak köszönhetően – a török mag jórészt adott. Négyen maradtak a tavalyi hazai sorból és több saját nevelés visszatért.

A Galatasaray nem vállalta az Eurolga selejtezőt, ők idén is az Európa Kupában bizonyíthatnak. A Besiktas ellenben ott lesz az Euroliga előcsatározásainál. Krivacevic Tijana személyében magyar légiósuk is van, míg mellette Dana Evans, Jovana Nogic, a kínai Li Yueru és az amerikai tanulmányai után Európába visszatérő Mihaela Lazic egészen ütőképes sort alkothat. Igaz, a hazai mag erejét nehéz felmérni. Kiss Virág, Studer Ági és Krivacevic Tijana mellett Bernáth Réka is a török élvonalban bizonyíthat. A Nesibe Aydin színeiben szerepel. Tavaly hatodik helyen zárt a csapatuk. Azzal viszont, hogy nem indulnak az Európa Kupában, még akár lépéselőnybe is kerülhetnek a közvetlen riválisaikkal szemben. Bernáth Réka mellett Emma Cannon, Aishah Sutherland, Alaina Coates és Jessica Thomas alkotják a csapat légiós-különítményét.

Bár most a Besiktast és a Nesibe Aydin-t kiemeltük, de összességében a török középmezőnyben lehetetlen előre jósolni. Nem látjuk, hogy a légiósválasztások miként működnek, mennyire tudja a hazai mag a neves külföldieket kiszolgálni, a szakvezetők elvei érvényesülnek-e, milyen tulajdonosi döntések születnek. Összetett világ a török középmezőny, ahol az eredményességhez sok külső tényezőnek is passzolnia kell. Egy biztos, a csapataik, ahogy a korábbi években a közép-európai bajnokságok legjobbjait, úgy a hazánkban jó számokat produkáló játékosokat idén nyáron is felszippantották. A korábbi győri Aaryn Ellenberg a Kayseri, a pécsi Sierra Calhoun az Izmit, a ceglédi Kiana Williams a Bursa, a Vasasból Katrina Pardee a Hatay színeiben folytatja.

Izgalmas évad elé nézünk, amit a nagy arányú magyar kötődés különösen érdekessé tesz.

Hirdetés