Hirdetés
Európa

Kezdődnek a török élvonal küzdelmei:

:

Hirdetés

Az európai topligákat tekintve a hétvégén a török élvonalban is megkezdődnek a küzdelmek. A Fenerbahce nagy esélyes, de a dobogóért kiélezett küzdelem várható.

Törökországban a holtszezonban óriási volt a mozgás a mezőnyben, a légiósokat tekintve ismét jelentősen átalakultak a csapatok. A biztos pont a bajnoki címvédő Fenerbahce, ahol ugyan a szakmai vezetés lecserélődött, de a válogatottra épülő hazai mag minőségi légiósokkal kiegészülve ismét versenyképes lesz nemzetközi porondon is. Az Elnöki Kupa, ahol a Cukurovát 86-62-re legyőzték, igen komoly üzenet volt.

Fenerbahce – Cukurova versenyfutás a bajnoki címért?

A bajnoki címvédőnél Valérie Garnier-től az Orenburggal Európa Kupát nyerő Victor Lapena vette át a szakmai munka irányítását. Visszavonult a klub ikonjának számító Birsel Vardarli, a fehérorosz center Anastasiya Verameyenka pedig hét év után távozott. A hazai mag Vardarli visszavonulása után a csapatkapitány Tuğçe Canitez, illetve Ayşe Cora, Sevgi Uzun és Olcay Çakır Turgut köré épülhet. A válogatottból is jól ismert játékosok, kellő nemzetközi rutinnal. Idén sem lehet kérdés, hogy a Fener rendelkezik majd a legerősebb török sorral. Öt légióst kell beépíteni, akik közül az olaszok klasszisa Cecilia Zandalasini, illetve a török útlevéllel is rendelkező Kiah Stokes már tavaly is a csapatot erősítette.

Elizabeth Williams, Anna Cruz, illetve Alina Iagupova az új érkezők. A spanyol Cruz a Dinamo Kurszk irányítója volt. Részben neki kell Vardarli rutinját pótolni. A remek adottságokkal rendelkező 190 cm magas Elizabeth Williams ponterős atlantai nyár után futott be. Alina Iagupova pedig Alina Iagupova. Az esetében az lehet az igazán érdekes, hogy mennyire tud Victor Lapena játékrendszerében boldogulni. Emberi oldalról pedig be tud-e illeszkedni a Fenerbahce klubéletébe. Nyilván Iagupovának is el kell fogadnia, hogy itt nem egyedüli meccsnyerő lesz.

A Cukurova az elmúlt két évben robbant be a közvetlen elitbe. Olyan játékosokkal, mint Astou Ndour, Chelsea Gray, Kelsey Bone, Kim Mestdagh vagy éppen a klubtól tavasszal távozó és immár feneres Alina Iagupova klasszisával tavaly egészen sokáig veretlenül meneteltek. Végül trófeát nem nyertek, de a bajnoki döntő és az Euroliga főtáblás indulás összejött. Iva Slonjsak kivételével az elmúlt évad összes légiósát lecserélték. Az új érkezőik Gabriela Mărginean, Leonor Rodríguez, Kayla Alexander és Nia Coffey.

Nagy erőssége volt legutóbb a Cukurovának, hogy bár komoly egyéniségeket szerződtettek, de közben ők tudtak együtt dolgozni és egymásért küzdeni. Sok más hasonlóan igazoló, de végül csapatként kudarcot valló török gárda közül ez emelte ki őket. Nagy kérdés, hogy ezúttal is megvalósítható-e ez. Mărginean-t nem kell bemutatni, ahogy Leonor Rodríguez is kiváló villanásokkal segítette a Wisa Krakow-t. Kayla Alexander legutóbb az Amerika-bajnokságon volt All-Star a kanadai válogatottal. Magas posztokon gyorsasága sokat jelent. A 186 cm magas Nia Coffey Atlantában mindössze 14 perces játékosnak számított nyáron, de előtte Gdyniában a pontátlaga közelítette a 14-et 6.6 lepattanó és 1.6 gólpassz mellett.

Sűrű üldözőboly

Az elmúlt évad döntőjének két résztvevője mögött megjósolhatatlanok az erőviszonyok. A négy közé bejutó másik két gárda, a Botas és a Galatasaray ismét versenyképes lehet. A Botas lecserélte tavalyi légiósait, de a főpróba nem sikerült jól. A Gdyniával szemben simán elbukták az Euroliga selejtezőt, pedig a török viszonyokhoz képest erősnek tekinthető hazai mag mellé rutinos játékosokat igazoltak. Marina Bas (Kuzina), Quanitra Hollingsworth és a britek világklasszisa, a nyári EB egyik sztárja Temi Fagbenle a magas posztokon jelent erősítést. Érkezik a Rigával tavaly extra EL-t játszó irányító Shey Peddy és meccsnyerő klasszisnak Kelsey Mitchell.

A Galatasaray-nál ugyan szűkösebbek a lehetőségek, de tavaly is bizonyítottak, hogy képesek ütőképes gárdát összerakni. A kulcsemberek közül többek között Işıl Alben és Victoria Macaulay maradt. Érkezett friss erőként Dragana Stankovic, a Botas-tól Claudia Cuic és nem utolsó sorban a Fener-től igazi meccsnyerő játékosnak Bria Hartley. Sok múlik a fiatal haza mag teljesítményén, de a Galatának, ha valóban rendezettek a viszonyok, oda kell érnie a legjobbak közé.

Kifejezetten ígéretesnek tűnik az Elazig kerete, ahol Iva Slonjsak, Kia Vaughn és Riquana Williams az erősítések. A középmezőnyből érdemes kiemelni az Ormanspor-t. Itt kezdi meg európai karrierjét Arike Ogubowale. Őt még a FIBA szakírói is méltatták, mint az Európa Kupa egyik legizgalmasabb újoncát. Olyan társakkal, mint Jo Leedham-Warner, Courtney Paris vagy Angelica Robinson még a legerősebbeket is megtréfálhatják egyszer-egyszer. Adanában Elina Babkina, Alexis Prince, Danielle Adams és a fehérorosz center Maryna Ivashchanka köré építették a csapatukat. A tavaly még Euroligázó Hatay visszahozta Hind Ben-Abdelkader-t. A belga játékos a pénzügyi gondok miatt januárban hagyta ott a csapatot. Úgy látszik meg tudtak állapodni a folytatásról. A Hatay erőssége továbbra is a belső sor lesz, ahol Gulsah Gumusay, Marica Gajic, Haley Peters és Regan Magarity szerepel.

Hirdetés