Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődnek a világbajnoki selejtező-tornák:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Elérkezett ez a pillanat is, csütörtökön elrajtolnak a 2022-es világbajnokság selejtező-tornái. Hat mérkőzést követhetünk az első játéknapon.

Korábban cikksorozatban mutattuk be a selejtezők csoportjait. Összeállításaink az alábbiakban érhetőek el:
A-csoport (Ausztrália, Dél-Korea, Szerbia, Brazília)
B-csoport (Franciaország, Kína, Nigéria, Mali)
C-csoport (Bosznia-Hercegovina, Japán, Kanada)
D-csoport (Oroszország, USA, Puerto Rico, Belgium)

Belgrádban az A-csoportban a program Ausztrália és Brazília összecsapásával indul. Az ausztrálok a rendező jogán már biztosan világbajnoki résztvevők, de a csapatépítés szempontjából nagyon nem mindegy miként alakul ez a hétvége számukra. Brazília kapcsán pedig választ kapunk arra a nyitómeccsen, hogy Damiris Dantas és Clarissa Dos Santos nélkül mennyire versenyképesek. Este jön Szerbia és Dél-Korea csatája. Az olimpián 65-61-re nyertek a szerbek. Nagyon nem ízlett nekik a riválisuk stílusa, de a rutin átsegítette őket a nehezén. Kulcsjátékosok visszavonulása miatt most nincsenek könnyű helyzetben. A hazai pályában viszont bízhatnak. Egy biztos, aki nyer, óriási lépést tesz a továbbjutás felé.

A B-csoportban az igen komoly játékerőt képviselő Kína és az Afrika-bajnokság címvédője Nigéria kezdi a programot. Mindkét gárda joggal bízik a kvalifikációban. A kínaiak kiváló szerkezetű alakulattal érkeznek, mely az olimpián is komoly erőt mutatott. Nigéria pedig topligákban játszó, nemzetközi szinten is harcedzett embereire építve megkerülhetetlen szereplője a világversenyeknek. 18 órától bemutatkozik Franciaország. Gabby Williams-nek is szurkolhatunk majd. Sandrine Gruda kiválása nagy érvágás, de még így is a csoport favoritja Franciaország. Mali szép jövő előtt áll, ahogy azt kiemeltük az U19-es világbajnoki negyedik helyezett együttesükből is vannak itt fiatalok. Az Afrika-bajnokságon Nigériával döntőztek szeptemberben. Nagy kérdés, hogy Franciaországgal tudnak-e szoros meccset vívni.

Oszakában Japán és Kanada csatáját követhetjük. A japánok nyáron olimpiai döntőt vívtak, majd szeptemberben sorozatban ötödik alkalommal az Ázsia-bajnokságon is felértek a csúcsra. Érdekes lesz figyelni Ramu Tokashiki visszatérését. Kanadát immár a Fenerbahce vezetőedzője Victor Lapena készíti fel. Bár nem lesz Kia Nurse, de így is rutinos és jó szerkezetű csapattal állnak fel. A déli órákban kellemes kosárcsemegében lehet részünk.

Washingtonban pedig 22 óra 30 perctől Puerto Rico és Belgium csap össze. A belgáknak kötelező a győzelem. Emma Meesseman Washingtonban nyert 2019-ben WNBA bajnoki címet és lett a döntő MVP-je. Ezúttal is klasszis teljesítményre van szükség tőle. A nemzetközi tapasztalat a belgák mellett szól. Az erőviszonyok alapján a csapatuknak a világbajnokságon is tényezőnek kellene lennie. Este arról mindenképpen képet kaphatunk, hogy milyen állapotban vannak.

Menetrend

A-csoport (Belgrád)
12:00 Ausztrália – Brazília
21:00 Dél-Korea – Szerbia

B-csoport (Belgrád)
15:00 Kína – Nigéria
18:00 Franciaország – Mali

C-csoport (Oszaka)
11:00 Japán – Kanada

D-csoport (Washington)
22:30 Puerto Rico – Belgium

A mérkőzések élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán követhető regisztrációt követően ingyenesen.

Hirdetés