Hirdetés
USA

Kezdődnek a WNBA elődöntői:

:

Hirdetés

Vasárnap este elrajtolnak a WNBA elődöntő párharcai. New York Liberty (2.) – Connecticut Sun (3.) és Las Vegas Aces (1.) – Dallas Wings (4.) csaták jönnek a fináléba kerülésért. A párharcok az egyik fél harmadik sikeréig tartanak.

Előbb vasárnap 19 órától a New York Liberty (2.) – Connecticut Sun (3.) elődöntő párharc veszi kezdetét. A Liberty az előző körben 2-0-val, de óriási csatában búcsúztatta a Washington Mystics-t. A párharc második találkozóján mindössze hosszabbítás döntött. A Sun a Minnesota Lynx-t győzte le 2-1-re. Hazai pályán elbukták a második meccset, így túlórázni kényszerültek, de ott nem volt kérdés a sikerük.

Az idei évadban a Liberty mind a négy alkalommal legyőzte a Sun-t és természetesen ezúttal is komoly favorit. Óriási a különbség szerkezetben a két gárda között. Breanna Stewart és Jonquel Jones a festékben hatalmas fölényt hoz a Liberty-nek. Érdekesség, hogy amikor Jonquel Jones dupla-duplát ért el, ez 14 alkalommal volt idén, akkor minden meccsét megnyerte a New Yorki-i alakulat. Különösen úgy fontos ez az adat, hogy Brionna Jones kiválása óta a palánkok alatt rengeteget veszített a versenyképességéből a Sun.

A két csapat augusztus 24-én vívta a legszorosabb egymás elleni mérkőzését. Akkor a Liberty mindössze 95-90-re nyert és leginkább ebbe kapaszkodnak a tengerentúli szakértők. Akkor Dewanna Bonner 30 pontot, közte hat triplát értékesített és leszedett 12 lepattanót. Alyssa Thomas pedig 22 ponttal és 12 gólpasszal jegyzett dupla-duplát. Nekik támadásban egyértelműen fel kell lépni, de a kulcs a Sun védőmunkája lehet. A Liberty eddig mind a négy idei egymás elleni találkozójukon 80 pont fölé jutott. Ha ez a sorozat nem szakad meg, akkor ez egy nagyon gyors párharc is lehet.

A másik ágon a Las Vegas Aces (1.) és a Dallas Wings (4.) mérkőzik. Az első találkozót vasárnap 23 órától rendezik. Itt is egyértelműen favorit a magasabban jegyzett gárda. A teljes szezont nézve mindössze hat veresége volt az Aces-nek, de abból az egyiket éppen a Wings-től szenvedték el 80-78 arányban. A negyeddöntők során az Aces a Chicago Sky-t ejtette ki. Nem igazán lehetett kérdés abban a párharcban. Egy pillanatig nem volt hátrányban az alapszakasz-győztes. A Wings-nek akadtak nehéz percei az Atlanta Dream ellen. Különösen az első meccsen, amikor 20 pontos hátrányból álltak fel, de végül 2-0-val ők is továbbmentek.

Az Aces-ről már sokszor kiemeltük, hogy Candace Parker kiválása ellenére óriási támadópotenciállal rendelkező alakulat. A támadójátékot nézve a legtöbb mutatóban kiemelkednek a mezőnyből. 92.8 pontot átlagoltak 48.6%-os mezőnymutatóval ebben a szezonban. Lenyűgöző a csapatuk és nem véletlenül hangzik el egyre többször, hogy a Los Angeles Sparks 2001-es és 2002-es duplázása után több, mint két évtizeddel ismét címvédés lehet a WNBA-ben. A Las Vegas-i csapat elmúlt 10 meccsén A’ja Wilson 22.9 pontot átlagolt 55.8%-os mutatóval, Kelsey Plum pedig 17.4 pontot. Sok szó esett az Aces támadójátékáról, de az elmúlt 10 találkozójukon átlagban mindössze 79.8 pontot kaptak az ellenfeleiktől, ami azt mutatja, hogy védőoldalon is léptek előre a korábbiakhoz képest.

A Wings ereje elsősorban a magas játékosaiban rejlik. Teaira McCowan, Satou Sabally és Natasha Howard triója még a WNBA szintjén is egyedülálló. Éppen emiatt bízhatnak abban, hogy tudnak kellemetlen perceket okozni a címvédőnek. Satou Sabally például 18.5 pontot átlagolt az elmúlt 10 találkozón. Ahhoz, hogy valóban tudjanak kellemetlen perceket okozni az Aces-nek, a külső sornak is hozzá kell tennie. Itt jön képbe Arike Ogunbowale, aki 21.2 pontot és 4.5 lepattanót az elmúlt találkozókon. A csapat tripláinak a felét átlagban Ogunbowale szerezte eddig a szezonban és erre most is is szükség lesz, ha versenyképesek akarnak lenni.

Menetrend és élő közvetítés

Szeptember 24., vasárnap

19:00 New York Liberty (2.) – Connecticut Sun (3.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ (WNBA League Pass)
23:00 Las Vegas Aces (1.) – Dallas Wings (4.) – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ (WNBA League Pass)

Hirdetés