Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek a WNBA küzdelmei:

:

Hirdetés

Szombaton magyar idõ szerint hajnali négy órától a Phoenix Mercury és a Dallas Wings összecsapásával elrajtol a WNBA 2018-as szezonja.

Fotó: Twitter.com/WNBA

Fotó: Twitter.com/WNBA

Az új évadhoz részletes négyrészes beharangozó összeállítást közöltünk, melyek az alábbi linkekre kattintva elérhetõek:

1. rész: Washington Mystics, Chicago Sky, New York Liberty
2. rész:
Connecticut Sun, Atlanta Dream, Indiana Fever
3. rész:
Minnesota Lynx, Los Angeles Sparks, Phoenix Mercury
4. rész:
Seattle Storm, Dallas Wings, Las Vegas Aces

Idén is Minnesota Lynx és a Los Angeles Sparks versenyfutása várható

A beharangozóinkban többek között arra kerestük a választ, hogy a Minnesota Lynx és a Los Angeles Sparks rivalizálásába beleszólhat-e bármelyik másik gárda. Ez a két alakulat az elmúlt két évadot toronymagasan uralta és mindkétszer ötmeccses döntõt vívott. 2016-ban a Sparks, míg 2017-ben a Lynx hódította el a bajnoki címet. A Lynx a Sparks 2000-2001-es duplázása után az elsõ csapat szeretne lenni, amelyik megvédi címét. Ezzel történelmet írna, hiszen az elsõ klub lenne, amelyik ötödször ülhetne fel a WNBA trónjára.

A klubvezetõk hagyományos év eleji szavazásán a legtöbben a Los Angeles Sparks gyõzelmét jósolták. Ez nem véletlen, hiszen a Sparks-nál idén kisebb volt a mozgás és az érkezõ erõsítések a padra még akár új impulzusokat is adhatnak az alapcsapatuknak. A Lynx helyzete annyiban más, hogy ugyan náluk is maradt a sikercsapatuk vázát alkotó rutinos ötös, de fontos kiegészítõ-emberek távoztak és nagy kérdés, hogy miként sikerül a pótlásuk.

Felpezsdült a mezõny: a csapatok harmada edzõt váltott, ígéretes fiatalok jöttek

Mozgalmas holtszezonon van túl a WNBA mezõnye. A felvezetõ sorozatunkban azt is kiemeltük, hogy a mezõny harmada edzõt váltott. Soha ekkora mozgás még nem volt ebben a tekintetben két szezon között. A San Antonio-ból Las Vegas-ba költöztetett csapatnál Bill Laimbeer vette át a szakmai munká irányítását. Az MGM Resort, mint tulajdonos, egy izgalmas projektbe kezdett. Tehetséges fiatalok alkotják a keretet, melyhez az idei WNBA Draft-ról elsõ helyen elhozott A’ja Wilson is csatlakozott. Az elmúlt években San Antonio-ban nem állt össze ez a csapat, de szintet léphetnek.

Új vezetõedzõ a ligában Katie Smith, aki a sokáig kérdéses sorsú New York Liberty szakmai irányítását kapta meg. Éveket várt erre másodedzõként, megérdemelt a kinevezése. Kisebb csarnokban, de a régi tulajdonos finanszírozása mellett folytatják. A Seattle Storm irányítását a WNBA legrutinosabb szakvezetõje Dan Hughes vette át, akinek nem kisebb a feladata, mint a Sue Bird, Breanna Stewart és Jewell Loyd hármasra épül gárdába beépíteni Jordin Canadát és megpróbálni az élmezõnnyel versenyképes alakulatot összerakni. Szeretne javítani versenyképességén az Atlanta Dream is, ahol Nicki Collen lett az új vezetõedzõ. Nekik ezen cél elérésében nagy segítség lehet, hogy egy év pihenõ után visszatér Angel McCoughtry.

Nagy visszatérõk a sûrû középmezõnyben

Nem Angel McCoughtry az egyetlen nagy visszatérõje a 2018-as szezonnak. A Dallas Wings-hez csatlakozik az ausztrálok zseniális adottságokkal rendelkezõ centere Liz Cambage. Neki öt évvel ezelõtt fiatalon gyengén sikerült a WNBA szereplés. Azóta nem próbálkozott az amerikai kalanddal, de nem kérdés, hogy helye van a ligában. A Dallas Wings játssza a nyitómeccset, amikor a Phoenix Mercury vendégei lesznek. A Mercury DeWanna Bonner személyében szintén köszönthet egy meghatározó visszatérõt. A december óta pihenõ és Penny Taylor-ral immár közös gyermeküket nevelõ Diana Taurasi szintén új lendülettel vetette bele magát a munkába, így a Mercury beleszólhat a bajnoki címért zajló versenyfutásba. Itt szerepel Sopronból Yvonne Turner, aki tavaly remek játékkal tette le a névjegyét a ligában. Idén is biztos a helye a csapatnál.

Nem esett még szó két feltörekvõ együttesrõl. A Washington Mystics Elena Delle Donne klasszisára építve még az idei évadot kihagyó Euroliga MVP Emma Meesseman nélkül is megismételheti tavalyi szereplését. Akkor az elõdöntõig jutottak. Az elmúlt évadban a legfontosabb szakmai elismeréseket begyûjtõ gárda a Connecticut Sun volt. Még további fejlõdésüket várják a szakemberek, amivel igazi üde színfoltjai lehetnek a ligának.

Több magyar kötõdésû játékos teljesítményét követhetjük

Természetesen az idei évadban is vannak magyar érdekeltségû csapatok a mezõnyben. Ezek közül kiemelkedik a Chicago Sky, ahol a Sopronba õsszel visszatérõ Alaina Coates WNBA-s bemutatkozását követhetjük. Itt szerepel két korábbi honosított válogatott játékosunk Allie Quigley és Courtney Vandersloot. A Sky tavaly lemaradt a rájátszásról, de a WNBA Draft-on harmadikként és negyedikként választva Diamond DeShields és Gabby Williams érkezett hozzájuk. Az új erõsítésekkel pedig reális esélyük lehet visszatérni a legjobbak közé. Ide vágyik az Indiana Fever is, akik tavaly 12 év után nem tudták kivívni a rájátszásban való szereplés jogát. Itt a szekszárdi Erica McCall teljesítményét követhetjük. Õk is bíznak abban, hogy a Draft-ról másodikként elhozott Kelsey Mitchell új lendületet ad csapatuknak.

A soproni együttesbõl Yvonne Turner-rõl és Alaina Coates-ról már írtunk, de Aleksandra Crvendakic személyében volt egy harmadik játékosa is a magyar bajnoknak, aki az elõszezonban megmutathatta magát. Végül nem került be a Seattle Storm szûkített 12 fõs keretébe. Hasonló helyzetben volt a PINKK Pécsi 424-nél szereplõ Ivey Slaughter, aki a Las Vegas Aces edzõtáborában járt. A tavaszt a CMB Cargo UNI Gyõr gárdájában töltõ Danielle Robinson viszont ott lesz a Minnesota Lynx csapatában és a távozó Renee Montgomery pótlásában fontos szerepe lehet.

A látványos nyitó hétvégét sûrû alapszakasz követi

A nyitó hétvége rendkívüli csatákat ígér. A szombat hajnali debütálás szombaton magyar idõ szerint 19 órától jön a Chicago Sky és az Indiana Fever összecsapása. Ezt követi egy extrának ígérkezõ vasárnapi játéknap, amikor hat meccset játszanak, azaz mind a 12 gárda pályára lép. Kiemelkedik a címvédõ Minnesota Lynx és a Los Angeles Sparks összecsapása. Ekkor a tavalyi döntõ párosítása ismétlõdik meg, ráadásul a bajnoki gyûrûket is átadják a Lynx játékosainak. Ezen a napon négy mérkõzés ingyenesen nézhetõ majd Twitteren, aminek köszönhetõen egy szélesebb közönség is megismerkedhet a csapatokkal.

A nyitó hétvégét egy nagyon erõltetett menetrenddel lejátszott szezon követi a szeptember végi Világbajnokság miatt. Az All-Star gálát július 28-án rendezik. Az alapszakasz augusztus 19-én zárul, majd augusztus 21-én már megkezdõdik a rájátszás. A döntõnek legkésõbb szeptember 16-ig véget kell érnie. Így is kevesebb, mint egy hét lesz a tenerifei Világbajnokság kezdetéig, de az már egy másik történet.

Hirdetés