Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek az EB-selejtezõk – 1. rész:

:

Hirdetés

Kedden 18 óra 30 perckor a Lettország-Olaszország találkozóval megkezdõdnek a nõi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezõk, mely során 33 nap alatt 200 mérkõzést vív 25 ország csapata. Július 14-én késõ estére eldõl, hogy mely nemzetek alkotják a 2013-as franciaországi kontinenstorna mezõnyét. A selejtezõkhöz kétrészes beharangozóval készültünk, mely elsõ részében a négy nem magyar érdekeltségû csoportot mutatjuk be.

  • B-csoport: Lengyelország, Montenegró, Szerbia, Svájc, Észtország

A kérdõjelek csoportja, ahol Lengyelország, Montenegró és Szerbia küzdhet a két továbbjutást érõ helyért. Montenegró a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokságon mindenki szívébe belopta magát azzal a hihetetlen küzdõszellemmel és gyõzni akarással, ahogy nekiestek annak a tornának. A mérkõzéssorozat végére azonban elfogyott a csapat és ez rávilágított a 625266 fõs lakossággal rendelkezõ ország válogatottjának hiányosságaira: a 6 fõs rotációjuk kivételével nincs minõségi emberük. A tavalyi sikercsapat annyiban változik, hogy Anna De Forge helyett a Valenciával Euroligát nyerõ Shay Murphy lesz a honosított tengerentúli emberük. Az igazi kérdés azonban az, hogy a rotációt tudják-e melyíteni, amivel a 6.-7. csoportmérkõzésen is használható csapattal tudnak kiállni.

Ha szigorúan a neveket és a nemzetközi rutint néznénk, akkor a szerbeknek állandó helyük kellene, hogy legyen a kontinenstornákon, de mint tudjuk, ez nincs így. Emberemlékezet óta ez a csapat nem játszott a legjobb összeállításában és idén sem fog. Az egykoron az év fiataljának is megválasztott és zseniális képességekkel rendelkezõ Sonja Petrovic sérülés miatt nem lesz ott a keretben és Jelena Milovanovic szereplése is kérdéses. Amiben a szerb hívek bízhatnak, hogy Marina Maljkovic szövetségi kapitány tavaly nyári kinevezésekor új szemléletet és egy egységes csapatot ígért. A tehetséges edzõnõt pedig képesnek tartják arra, hogy a méltó helyére vigye ezt a válogatottat.

A lengyelek Agnieszka Bibrzycka, Ewelina Kobryn és Magdalenê Leciejewsk± nélkül vágnak neki ennek a sorozatnak, ami azt jelenti, hogy komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ húzóemberük nem lesz a keretben. Innen merre vezethet az útjuk? Nagy kérdés, a totális megsemmisülés mellett akár szemtanúi lehetünk egy hollywoodi történetnek, amikor a kiegészítõ emberek megtáltosodnak és jó csapatot alkotva „csakazértis” hangulatban csodát tesznek. Döntse el mindenki magában, hogy a való életben melyik szokott megtörténni gyakrabban?

A csoport másik két csapata az egykori B-divízióból érkezik. Az észteket a második vonal egyik legjobbjának tartották a szakemberek, így érdekes lesz nézni, hogy mire mennek a jegyzett riválisokkal szemben. A svájci csapat játékosainak pedig nagy lehetõség ez a sorozat, hogy kipróbálják magukat vérbeli profik ellen.

  • C-csoport: Szlovákia, Litvánia, Szlovénia, Belgium, Hollandia

A csoport favoritja Litvánia, akiknél idén tökéletesen keveredik a rutin és a fiatalság. Ott lesz még a csapatban Sandra Linkeviciene és Egle Sulciute, akik nagyon sokat láttak már a pályán, míg mellettük a Petronyte-Solopova féle feltörekvõ generáció egyre inkább utat tör magának. Eközben pedig a szakmai munka továbbra is Algirdas Paulauskas kezében van. Erre lehet azt mondani, hogy ebben a mezõnyben ilyen felállásban kötelezõ a továbbjutás.
 

A másik továbbjutó helyért óriási csata várható. A szlovákoknál egy korszak végérvényesen lezárult, Zuzana ®irková és Erin Lawless nélkül vág neki a csapatuk a selejtezõnek. A 12 fõs keretben mindössze három Euroliga játékos kapott helyet: Jurcenkova és Kupcíkova Kassáról, Jalcova pedig a Schio együttesében szerepelt. Nem látni azt, hogy a szlovákoknak kiben lenne a jövõjük. Szlovéniában és a Belgiumban pedig pont fordított a helyzet, éppenséggel a jövõt látni, de a jelent kevésbe.

A belgák az elmúlt években az utánpótlástornákon remekeltek, de a nagy generáció még mindig csak 18-19 éves, miközben Ann Wauters és Kathy Wambe már lemondták a válogatottságot. Esetükben a nagy kérdés, hogy amint a sérülése után Anke De Mondt visszatér, tud-e annyit hozzátenni a fiatalokhoz, ami elég lehet a sikerhez. Az eredményektõl függetlenül pedig mondani sem kell, hogy Emma Meesseman játékát érdemes lesz figyelni. A szlovénoknál a 2011-es év legjobb fiatalja Nika Baric játéka a meghatározó, aki már a Szpartak Moszkvánál bizonyítja a tehetségét. Mellette azonban ilyen szintû játékos a válogatottban nincs… A mérleg nyelve ebben a csoportban az ötödik gárda Hollandia lehet, ha valakit elcsípnek, annak elvehetik az esélyét a kvalifikációra.


  • D-csoport: Németország, Spanyolország, Svédország, Bulgária, Románia

Ki jut tovább Spanyolország mögött? A spanyolok nagyon késõn, május 28-án kezdték meg a felkészülést, de ennek a csapatnak akkor is ki kellene jutnia az EB-re, ha közös edzés nélkül állnának ki. Lucas Mondelo egy vegyes keretet alakított ki, hatan itt vannak még a nagy generációból, de már ott toporognak az ajtóban a fiatalabbak is. Ezt a csapatot arra rakták össze, hogy gond nélkül kijusson a 2013-as kontinenstornára. Jövõre azonban komoly döntéseket kell hozni, hogy mennyiben számítanak még a 76-79-es generációjukra.

A spanyolok mögött a bolgár, a svéd és a német csapat hatalmas csatát vívhat. A svédek rengeteget fejlõdtek. A WNBA-drafton idén választották ki Farhiya Abdit, az Eldebrink-ikerpár üde színfoltja az európai mezõnynek és Louice Halvarsson pedig a 2000-es évek végén az utánpótlástornák ünnepelt sztárja volt. A svédek ellen két dolog szól, egyrészt Frida Eldebrink sérült bokája (nem tudni, hogy mennyit játszhat), a másik pedig az, hogy felnõtt szinten ez a generáció még nem bizonyított. A bolgárokat jól ismerjük a korábbi évek selejtezõirõl. A csapatuk sokáig a Donneka Hodges-Jaklin Zlatanova kettõs teljesítményére épült (ketten együtt a csapat pontjainak a felét szerezték), de ezúttal az amerikai nem vállalta a válogatottságot. Nem látni, hogy miként lehet pótolni.

A németek emlegetésével régi sebeket tépünk fel, igaz a tavalyi csapatukhoz képest új kapitány érkezett és több rutinos játékos lemondta a válogatottságot. Lea Mersch, Birte Thimm, Katharina Kühn és Petra Gläser kiválása pótolhatatlannak tûnik, gyakorlatilag minden teher Anne Breitreinerre fog kerülni. A csoport ötödik tagja Románia, akikre kiegészítõ szerep várhat. Az elmúlt évtized leggyengébb román csapata ez, szinte elképzelhetetlen, hogy megismételjék a 2007-es bravúrjukat, amikor kijutottak az EB-re.

  • E-csoport: Görögország, Lettország, Luxemburg, Olaszország, Finnország

A csoportban nincsen egyértelmû favorit. A lettek lennének azok, ha Anete Jekabsone, Elina Babkina, Gunta Basko-Melnbarde és Ieva Kublina a szakmai stáb rendelkezésére állnának, de egyikük sem lesz ott a nemzeti csapatban. A lett „nagy nevek” közül egyedül Zane Tamane vállalta a válogatottságot, õ is úgy, hogy a tengerentúlról tért vissza sérülten. Ennek ellenére a lett csapat ebben a csoportban hiányos összeállításban is elboldogulhat, de a következõ évekre rendeznie kell a szövetségnek a viszonyát Babkinával, mert különben kikerülhetnek a nemzetközi körforgásból.

Az olaszokkal kapcsolatban a FIBAEurope honlapja úgy fogalmaz: „nincs még egy csapat a mezõnyben, amely ekkora átalakuláson ment volna keresztül.” A szakmai stáb meglépte azt a generációváltást, melyre már korábban szükség lett volna. Ugyanakkor megjósolhatatlan, hogy Laura Macchi, Jenifer Nadalin vagy éppen Simona Ballardini nélkül mire megy ez a csapat.

A görögök Evina Maltsi és Stella Kaltsidou nélkül vágnak neki a sorozatnak, azaz egyetlen nemzetközi szinten jegyzett klasszis sem segíti a csapatot. Ami aggasztóbb lehet a hellén hívek számára, hogy európai szinten jegyzett utánpótlásuk nincs, így még mindig azt a csapatot próbálják futtatni, amelyik 2009-ben 5. lett az EB-n és szerepelt a csehországi világbajnokságon. Ebben a csoportban még Luxemburg és Finnország szerepel, akik egymással várhatóan nagy csatát fognak vívni.

Hirdetés