Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek az EB-selejtezõk – 2. rész:

:

Hirdetés

A magyar válogatott szerdán este Minszkben Fehéroroszország ellen mutatkozik be Európa-bajnoki selejtezõn. A beharangozónk második részében az A-csoporttal és a magyar esélyekkel foglalkozunk. Összegyûjtöttünk hét pontot, melyek szerintünk a selejtezõsorozat kezdete elõtt az érdekesebb gondolatok, kérdések lehetnek.

  • Új emberek a válogatottnál: Stefan Svitek és Allie Quigley

Az elmúlt évekhez képest két jelentõs változás történt a válogatott személyi állományában. A szövetségi kapitány a Kassával az Euroligában kiegyensúlyozottan teljesítõ Stefan Svitek lett és honosításra került a pécsiek meghatározó légiósa Allie Quigley.

Ha volt olyan kérdés, amelyben a különbözõ szekértáborok – még ha más-más érvek mentén is -, de nagyjából egyetértettek itthon, az az, hogy érdemes lenne egy hazai közegen kívülrõl érkezõ kapitányt kipróbálni a válogatottnál. Hátha egy más szemlélettel, új impulzusokkal sikerül átlendülni azokon a nehézségeken, amiken a korábbi klubszinten sikeres kapitányaink nem tudtak. Végkövetkeztetést természetesen majd a selejtezõ végén lehet levonni, de akadnak olyan bíztató jelek az eredményeken túl, amik azt mutatják, hogy valóban történtek változások.

Egy ilyen rövid beharangozónak nem tiszte megválaszolni azt a kérdést, hogy az európai nõi kosárlabdázás gondjaira a montenegrói Shay Murphy, a magyar Allie Quigley vagy éppen a török Quanitra Hollingsworth jelenti-e a megoldást. Inkább azt nézzük, hogy Allie Quigley mit hozhat a csapatnak. Nagyon sokat, hiszen Fegyverneky Zsófi hiányában lényegében egy emberrel több lett, aki nemzetközi tétmérkõzést képes eldönteni. Márpedig ez a tulajdonság nem terem minden bokorban és a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezen a téren még közvetlen riválisokhoz képest is el voltunk maradva.

  • Szinte hibátlan felkészülés

Nem szabad messzemenõ következtetéseket levonni a felkészülési mérkõzésekbõl, de régen vághatott neki ekkora önbizalommal a magyar válogatott bármilyen nemzetközi megmérettetésnek. A csapat kétszer verte Hollandiát, majd legyõzte Szlovákiát, Lettországot, Csehországot illetve Ausztráliát és mindössze Törökországtól kapott ki. Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy milyen remekül sikerült a program összeállítása. Fokozatosan nehezedtek az ellenfelek és csúnyán fogalmazva nemcsak a saját szintünkrõl válogathattunk, hanem olimpiai és olimpiai selejtezõs gárdák közül is.

  • 2015

Amiért nagyon fontos lenne kijutni a jövõ évi Európa-bajnokságra, az a 2015-ös hazai rendezésû kontinenstorna. Finoman szólva is kedvezõtlen lenne úgy nekifutni – nagy elvárásokkal, a hivatalos MKOSZ kommunikáció vélhetõen riói kvalifikációs esélyt fog sulykolni azokban az idõkben – annak a mérkõzéssorozatnak, hogy elõtte hat évig nem szerepeltünk EB-n. A keret legalább fele úgy lépne pályára, hogy elõtte EB-meccset csak televízióban látott. Az Euroliga rutin egy dolog, egy Európa-bajnokság azonban teljesen más világ a sorozatterhelést, a mentális tényezõket tekintve. Rutin hiányában lehet bármilyen alapos a felkészülés és fantasztikus a publikum, sokkal nagyobb eséllyel benne lenne a kalapban egy kellemetlen fejre állás.

  • Melyik arcát mutatja Fehéroroszág?

Csoportunkban a legnagyobb név kétségkívül a fehérorosz válogatott, amely az elmúlt 5 évben szerzett bronzérmet Európa-bajnokságon, negyedik helyet világbajnokságon és szerepelt olimpián is. Úgy néz ki azonban, hogy a számukra váratlanul hamar véget ért 2011-es EB-vel lezárult egy korszak. A sikerkapitány Anatoli Buyalski távozott, a fáradhatatlan irányító Natallia Marchanka visszavonult, Yelena Leuchanka pedig a WNBA-ben szerepel. A megújuló fehérorosz keret az elmúlt évadban a Jekatyerinburgnál másodedzõként dolgozó Rimantas Grigas kezébe került és a csapatnak egyetlen nagy klasszisa maradt Anastasiya Verameyenka személyében. Ennek ellenére ez egy kiváló szerkezetû gárda és remek eredményeket ért el a felkészülés során. Grigas elõtt komoly feladat áll, a tavalyi egyénieskedõ produkció után újra vissza kell kanyarodnia azokhoz az alapokhoz, melyek 2007 és 2010 között jellemezték ezt a gárdát. Ha ez sikerül, akkor a csoport esélyesei, ha nem, akkor kellemetlen meglepetés is érheti õket.

  • Mi lesz az ukrán fiatalokkal?

Az ukránok helyzetébe könnyen bele tudjuk képzelni magunkat. Ugyanúgy, ahogy nekünk a 2000-es évek közepén, úgy nekik 2010-2011-ben jött ki a lépés utánpótlás szinten, amikor U20-as Európa-bajnokságokon szereztek egy 5. és egy 6. helyet. Ugyanakkor, ahogy nálunk történt akkor, úgy náluk sem látszódik, hogy az a csapat miként tudna feljebb lépni a „felnõttek” közé és hasonlóan eredményesen szerepelni. A fiatalok közül a 2011-es U20-as EB All-Star csapatába beválasztott Alina Iagupova már az idei selejtezõsorozatban húzóember lehet, de mellette még nagy szüksége lenne rutinos játékosokra. A rutint pedig Magyarországon is ismert klasszisok hozhatják. Visszatért a válogatottba 2009 után Oleksandra Kurasova és a felkészülési mérkõzéseken remek formát mutatott Olena Zherzherunova is.

  • Két klasszisra épít Izrael

Ha Izrael, akkor Liron Cohen és Shay Doron. Egy ellentmondásos csapata van Izraelnek, mivel két extraklasszissal rendelkeznek, de mellettük minõségi játékost elvétve találni. Cohen a Schio színeiben remekelt az elmúlt két évadban, míg Doron az Elitzur Ramlával elért sikerek után megkapta a lehetõséget Jekatyerinburgban. Igaz, nem tudott megragadni az uráli gárdánál. Cohen játékán az olaszországi kitérõ nagyon sokat változtatott, 3 ponttal csökkentette pontátlagát, ugyanakkor jobb csapatember lett. Ezt a válogatott is megérzi, mert így a pontszerzés egyértelmûen Doron feladata lehet. Izrael felkészülési mérkõzést akkor nyert, ha Doron és Cohen mellett volt még, aki betaláljon. Itt pedig Ekaterina Abramzon nevét kell kiemelni, aki idén már egyre meghatározóbb tagja lett ennek az alakulatnak.

  • Esélyt kapott Portugália

Ha maradt volna a kontinens csapatainak divíziónkénti felosztása, akkor Portugália a második vonalban szerepelne és ennek az együttesnek nem is lenne esélye az elõrelépésre. Ráadásul a válogatott legjobbja Sonia Reis nem lesz ott a csapatban, miután egy súlyos térdsérülés miatt már egy éve nem játszott. A portugál kapitány Ricardo Vasconcelos a helyi szövetség honlapjának úgy nyilatkozott, hogy szeretnének bizonyítani a kontinens meghatározó csapatai ellen, de óriási meglepetés lenne, ha mérkõzést nyernének.
 

Hirdetés