Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek az elõdöntõ párharcok:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdnek az elõdöntõ párharcok a Magyar bajnokságban. A Sopron a PINKK, a Gyõr a DVTK csapatával mérkõzik a fináléba jutásért. Az esélyesebbek a magasabban rangsorolt csapatok, akik azonban nem vehetik félvállról a mérkõzéseket.

A Sopron úgy készülhet az elõdöntõre, hogy az idei évadban magyar csapattól nem kapott ki. Ennek megfelelõen Székely Norbert együttese nem csak a PINKK elleni párharc, de a bajnoki cím legnagyobb esélyese is. Két héttel ezelõtt a Magyar Kupa négyes döntõjében láthattuk, hogy a Sopron minõségben mennyivel jár jelen pillanatban a magyar mezõny elõtt. A kupagyõzelem óta eltelt idõszakban ennek megfelelõen az lehetett a fõ harci feladat, hogy a keretet fizikálisan és mentálisan egyaránt „élesben” kellett tartani. Ha ez sikerült, Jelena Milovanovicéknak reális célkitûzés a magyar együttesekkel szembeni veretlenség megõrzése. Ez a kijelentés még annak ellenére is áll, hogy Licskai Zsófia, Szabó Fanni és Vágvölgyi Petra sérülése miatt szûkösebbek a variációs lehetõségek

Visszakanyarodva az elõdöntõre, a Sopron és a PINKK idén kétszer találkozott egymással. Október 11-én Komlón 58-48-ra diadalmaskodtak Fegyverneky Zsófiék. Az több szempontból speciális mérkõzés volt. A soproni gárdával mindössze pár napja dolgozott együtt Shenise Johnson, míg a hazaiak éppen akkor debütáltak Komlón. Annak minden érzelmi többletével és felfokozottságával. A két gárda soproni összecsapására december elsején került sor. Akkor a PINKK a spanyol szakvezetõjével Roberto Hernandezzel és Iványi Dalmával a fedélzeten érkezett a Hûség városába. A Sopron azonban az elsõ negyedet 25-9-re nyerte és végül 76-40-es gyõzelmet ünnepelhetett.

A múltidézésbõl ebben a párharcban messzemenõ következtetéseket levonni nem lehet. Székely Norbert csapata még Amber Holt és Cserny Réka nélkül szerepelt a fentebb kiemelt találkozókon és a PINKK-nél sem játszott a brit válogatott center Azania Stewart, akivel Roberto Hernandez tanítványai még veretlenek. A PINKK legnagyobb esélye az, hogy veszíteni valója nincsen. A baranyai gárda a saját szempontjából legfontosabb párharcot a negyeddöntõben sikeresen vette és ha a folytatásban a negyedik helyen zárnak, az sem lenne kudarc. Tavaszra a PINKK-nél egy jó szellemû harcias társaság állt össze, amely azzal, hogy a szlovák-magyar középszakaszba és a Magyar Kupa négyes döntõjébe nem jutott be, kellõen rákészülhetett a rájátszásra.

A Gyõr és a DVTK párharca szorosabb csatát ígér. A két csapat teljesen ellentétes utat járt be idén. A címvédõnél az ismert események után Fûzy Ákos kénytelen volt újjáépíteni a csapatot, de az új érkezõk beépítése nem zökkenõmentes. Cindy Lima az Euroliga rájátszásában és egy-két középszakasz mérkõzésen kifejezetten jól mozgott, Tangela Smith érkezésével azonban mintha a spanyol center is elveszítette volna a fonalat. A Magyar Kupában ennek ellenére ha nagy csatában is, de összejött a döntõ. Egy döntõs szerepléssel most is maximálisan elégedettek lehetnének Rasheed Ritáék.

A gyõri úttal szemben a DVTK az évad eleje óta ugyanazzal a kerettel dolgozik. Sem sérülések, sem a sportforma nem indokolt váltást. Sõt a fiatalok, különösen Dubei Debóra kiemelkedõ szereplésével még nõtt is Peresztegi Nagy Ákos variációs lehetõségeinek száma. A DVTK a 2013-as naptári esztendõ talán legkiegyensúlyozottabb magyar csapata és reális esélye van arra, hogy mindhárom porondon, ahol elindult, érmet szerezzen. A diósgyõriek eddigi sikerei elsõsorban abban keresendõek, hogy Brittainey Raven klasszisa mellé minden fontos mérkõzésen volt, aki a magyar magból felnõtt. Sok esetben többen is. Ez pedig óriási támaszt jelent.

A gyõrieknél Cindy Lima vírusos megbetegedése akasztotta meg a felkészülést, míg a DVTK-nál Fürtös Kata az egyetlen sérült. A DVTK mindenképpen jobb passzban van és a PINKK-hez hasonlóan veszíteni való nélkül fut ki a pályára. A két csapat között a különbséget elsõsorban a rutin jelentheti. Ha fogadni kellene arra, hogy egy szoros végjátékban hol remeg meg kevésbé a kéz, akkor itt a Gyõr jobban állna. Fûzy Ákosnak elsõsorban arra kell megoldást találnia, hogy a palánkok alatt miként tudja a leghasznosabban bevetni légiósait és Ravent hogyan tudná szezonátlagai alatt tartani.

Az elõdöntõk menetrendje

1. mérkõzések, április 6., szombat
UNIQA-Euroleasing Sopron – PINKK Pécsi 424 18:00
UNI SEAT Gyõr – Work Force DVTK Miskolc 18:00

2., mérkõzések, április 9., kedd
Work Force DVTK Miskolc – UNI SEAT Gyõr 18:15
PINKK Pécsi 424 – UNIQA-Euroleasing Sopron 19:00

3., mérkõzések, április 12., kedd (ha szükséges)
UNIQA-Euroleasing Sopron – PINKK Pécsi 424 18:00
UNI SEAT Gyõr – Work Force DVTK Miskolc 18:00

Hirdetés