Hirdetés
Európa

Kezdődnek az Euroliga negyeddöntők: Salamanca – Girona:

:

Fotó: perfumeriasavenidabaloncesto.com

Hirdetés

Kedden és szerdán elrajtolnak az Euroliga negyeddöntői. Cikksorozatban vezetjük fel a párharcokat. Kezdjük a sort a Perfumerias Avenida Salamanca – Spar Girona csatával.

Az orosz csapatok kizárása után ismétli magát a történelem olyan szempontból, hogy a tavalyi évhez hasonlóan Salamanca – Girona spanyol presztízscsatát hoz a negyeddöntő. Ráadásul ugyanúgy a soproniak ágán zajlanak a küzdelmek, tehát a továbbjutó a Final4 elődöntőjében a Sopron Basket – BLMA párharc győztesével fog mérkőzni.

Nézzük, hogy miként alakult a csapatok szezonja. A Salamanca 11 győzelemmel és 3 vereséggel zárta az Euroliga alapszakaszát. A Jekatyerinburg kizárását követően léptek fel az első helyre az A-csoportban. A csoportkörben az USK Prahától és két alkalommal a Jekatyerinburgtól kaptak ki. A spanyol bajnokságban 21 győzelemmel és 1 vereséggel listavezetők. A Girona az EL B-csoportjában 7 győzelmet és 7 vereséget jegyzet. Mivel az alapszakasz utolsó játéknapján hazai pályán kulcsmeccset buktak a Basket Landes együttesével szemben, így az 5. pozícióban végeztek. A Kurszk kizárását követően léptek előre. A bajnokságban 16 győzelemmel és 4 vereséggel állnak. Azonos a mutatójuk a Valenciával a 2-3. helyen.

Innen indulunk tehát, de ahogy tavaly is kiemeltük, egy nemzeti párharc, ráadásul egy akkora rivalizálás, mint ami a Salamanca és a Girona között zajlik, mindig más. Óriási érzelmeket mozgat meg és előre természetesen azt sem látjuk, hogy az elmúlt időszak történései miként csapódtak le a csapatoknál. Idén kétszer találkoztak a felek. A Szuperkupa elődöntőjét 63-61-re nyerte a Salamanca, de szeptember elején egyik csapat sem volt teljes. Novemberben a bajnokságban 77-69-re diadalmaskodott a Girona Salamancában.

Fotó: FIBA.Basketball

A Salamanca ugyanúgy megszenvedte ezt az évadot, mint az összes többi Euroligás topcsapat. Az első heteket a WNBA-s játékosok közül Katie Lou Samuelson és Kahleah Copper kihagyta. Sérülések is hátráltatták a munkát, majd decembertől a Covid-helyzet is vastagon közbeszólt. Két ütemben álltak le, így december 18. és január 15. között mindössze egyetlen tétmérkőzést vívtak. A nehézségek ezek után sem csökkentek, hiszen személyes okok miatt Katie Lou Samuelson nem tért vissza a válogatott szünet után az Egyesült Államokból.  Kahleah Copper-t pedig családi tragédia érte, a bátyja elhunyt és hazatért. A szlovén útlevéllel rendelkező Shante Evans maga kérte szerződése felbontását. Érkezett viszont a csapathoz az Orenburgtól felszabaduló Adaora Elonu, aki korábban három évig már volt a Salamanca játékosa.

Ha valaki ránéz a Salamanca névsorára, joggal mondhatja azt, hogy a megváltozott körülmények között ez a gárda a végső győzelemre is esélyes lenne. Nagy kérdés azonban, hogy a tavaszt milyen kerettel teljesítik.  Katie Lou Samuelson (16 pont, 3.6 lepattanó, 2.4 gólpassz) és Kahleah Copper (24.2 pont, 5.3 lepattanó, 2.1 gólpassz) hiányában nagyon más ez a csapat. Hatványozottan igaz a spanyol magra, hogy rendkívül hullámzó a teljesítményük. Sokat kivett az Európa-bajnokság és az olimpia, a válogatottak közül senkinek nem éri el a 10-et a teljesítmény-index átlaga. Nagy feladat hárulhat Emese Hofra, de egyértelmű, hogy Leonor Rodrigueznek, Maite Cazorlának többet kell hozni. A rotáción Maria Fasoula esetleges játéka is sokat segítene.

Fotó: FIBA.Basketball

A Girona hasonlóan nehéz helyzetben van. Érdekesség, hogy a FIBA erősorrendjében a Salamancát a 4., a Gironát az 5. pozícióba tették. Elképesztő hullámvasút a szezonjuk, az Euroligában a Fenerbahcét, a Sopront és a Schiót, a bajnokságban a Salamancát verték. Tehát mindenkit legyőztek az Euroliga csoportjuk továbbjutói közül. Ugyanakkor váratlan vereségekkel ezt nem tudták megkoronázni. Hazai pályán elveszítették a sorsdöntő csoportmeccsüket a Basket Landes gárdájával szemben, így a Kurszk kizárása hozta el nekik végül a negyeddöntős szereplés esélyét. A bajnokságban szintén vannak váratlan vereségeik.

A Girona támadójátékát Kennedy Burke (18.2 pont, 6.1 lepattanó) és Rebekah Gardner (12.1 pont, 5.4 lepattanó) határozzák meg. Julia Reisingerova – a játékára jellemző minden kiegyensúlyozatlanság ellenére – megkerülhetetlen, ha a Gironáról beszélünk. A decemberi soproni sikerükhöz képest kiegészült a keretük, Frida Eldebrink és Maria Araujo is visszatért sérülés után. Szerződtették Magali Mendy-t. Laia Palau a rutinjával továbbra is segíti a társakat, míg a magyar szurkolóknak Binta Drammeh-t sem kell bemutatni. Michaela Onyenwere csak a bajnokságban szerepel, hiszen kimeríti a nem európai keretét az Euroligában a Girona, így őt itt nem láthatjuk.

A Girona megmutatta már a szezonban, hogy bárkit képes legyőzni és ha egy magasabban jegyzett gárda nincs jó formában, akkor azt könyörtelenül megbüntetik. Ha ki tudják használni a Salamanca mostani nehézségeit, akkor kifejezetten éles párharc lehet. Ugyanakkor a tavalyi döntős Salamancán az is látszik, hogy minden probléma ellenére Roberto Iniguez csapataira jellemző megalkuvást nem tűrő játékuk megvan és ez újabb Final4-t érhet.

Fotó: perfumeriasavenidabaloncesto.com

Hirdetés