Hirdetés
Európa

Kezdődnek az Euroliga negyeddöntők: ZVVZ USK Praha – Beretta Famila Schio:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Kedden és szerdán elrajtolnak az Euroliga negyeddöntői. Cikksorozatban vezetjük fel a párharcokat. A ZVVZ USK Praha – Beretta Famila Schio csatával folytatjuk.

Az USK Praha a versenyben maradt csapatok között a legtöbb szerzett pont, legtöbb lepattanó, legtöbb gólpassz átlaggal rendelkező gárda. Brionna Jones személyében ők adják a legjobb teljesítmény-index átlaggal rendelkező játékost. Az átlaga 24.1, ami a Jekatyerinburg és a Kurszk játékosait is figyelembe véve a legjobb. Folytatva a rekordok sorát, február hónap MVP-je Alyssa Thomas, december legjobbja az előbb említett Brionna Jones volt. Ez jól mutatja, hogy milyen szinten teljesít a prágai alakulat idén. Csehországban veretlenek. Az Euroligában 10 győzelem és 4 vereség volt a mérlegük a csoportkörben. Számukra az orosz csapatok kizárása azt eredményezte, hogy a B-csoport második helyére léptek fel és így pályaelőnyt szereztek.

A Famila Schio a B-csoportban a Sopron Basket csapatához hasonlóan nyolc győzelemmel és hat vereséggel zárt. Amikor még teljes volt a mezőny, nagy izgalmak közepette kerültek a csoport harmadik helyére. Az utolsó fordulóban a Basket Landes nyert Gironában és ezzel nyitották meg az utat az olaszok előtt. A Familas Schio már 16 Euroliga meccset teljesített, hiszen a selejtezőben kezdtek, amit sikerrel megvívtak. Az olasz bajnokságban minden nehézség, többszöri Covid-leállás ellenére 19 győzelemmel veretlenül listavezetők.

Fotó: FIBA.Basketball

Az USK Praha sikereinek a titkát könnyű lenne leegyszerűsíteni Brionna Jones (20.9 pont, 7.6 lepattanó, 1.8 gólpassz) és Alyssa Thomas (14.3 pont, 9.6 lepattanó, 6.2 gólpassz) világklasszis játékára. Ugyanakkor a spanyolok feltörekvő játékosa Maria Conde (17.2 pont, 5.7 lepattanó, 2.8 gólpassz) abszolút felnőtt melléjük. Teja Oblak (9.6 pont, 3.2 lepattanó, 5.0 gólpassz) és Dragana Stankovic (9.4 pont, 6.0 lepattanó, 2.0 gólpassz) megbízható teljesítménye szintén biztos alapokat jelent, miközben Veronika Vorackova (6.6 pont, 4.1 lepattanó) szintlépése a hazai mag hozzájárulását is megdobja.

A nyitó fordulóban a Lattes Montpellier-től kikaptak, de szépen összerázódott a csapatuk. Jekatyerinburgban közel álltak a sikerhez, egyszer verték a Salamancát is. Nagyon komoly erőt mutattak, ami egyértelműen éremesélyessé teszi őket. Talán még a teljes mezőnyben is ki lehetett volna ezt mondani. Ha a Famila Schióval összevetjük a csapatstatisztikáikat, akkor többségében klasszis különbség mutatkozik. Amennyiben az előbb kiemelt kulcsemberek egészségesek lesznek, nem hibázhat a negyeddöntőben a cseh topcsapat.

Fotó: FIBA.Basketball

A Famila Schio kerete többször is változott idén. A legfontosabb, hogy a WNBA Draft 1/1-ese Charli Collier megsérült. Érkezett viszont Diamond DeShields, aki jelenleg 11.3 pont, 6.3 lepattanó és 3.1 gólpassz átlagnál tart. DeShields a 2019/2020-as évadban már volt a csapat játékosa, így mindkét fél tisztában van azzal, hogy mit várhat a másiktól. Ide igazolt Sopronból Aby Gaye is.

Ha a további alapembereket nézzük, akkor Sandrine Gruda dupla-duplát (14.2 pont, 10 lepattanó) átlagolva idén is kiemelkedik. Nem szabad megfeledkezni a 12.4 pontot átlagoló Kitija Laksáról sem, aki sorsdöntő pillanatokban szerzett kosaraival hamar belopta magát a szurkolók szívébe. A légiósok táborát erősíti a rutinos belga válogatott Kim Mestdagh. Az olasz nemzeti csapatból pedig Giorgia Sottana, Jasmine Keys, Martina Crippa és Olbis Andre alkotja az idei hazai magot. George Dikeoulakos a rá jellemző módon egy stabilan védekező, támadásban nagy szabadságot élvező, az egyéni képességeknek teret engedő gárdát rakott össze. Óriási segítség nekik, hogy a palánk alatt rendkívül stabilak tudnak lenni és megvannak azok a klasszisok, akik extrákkal fel tudnak lépni.

Összességében favorit az USK Praha, de a Famila Schio együttesében adott a minőség ahhoz, hogy megszorongassák magasabban jegyzett riválisukat. Egy ilyen speciális helyzetben pedig ebből a megszorongatásból bármi kisülhet.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés