Hirdetés
Archivum

Kezdõdnek az EWBL negyeddöntõ párharcai:

:

Hirdetés

Szerdán az EWBL sorozatban megkezdõdnek a negyeddöntõk. A kuparendszerû csatározások alkalmával a tét a márciusi Final Four-ba jutás. Nehéz meghatározni az erõviszonyokat.

Ahogy arról nagy terjedelemben hírt adtunk, EWBL alapsazakaszában két nyolcas csoportban zajlottak a küzdelmek az elmúlt hónapokban. A csoportokból az elsõ négy helyezett jutott a rájátszásba.

Itthon az „A” jelû nyolcas küzdelmeit követtük, hiszen itt szerepelt a sorozat egyetlen magyar résztvevõje a PINKK Pécsi 424. A pécsiek ugyan szoros csatákat vívtak, de nem tudtak meccset nyerni. Ezt a nyolcast tekintve a két Európa Kupa résztvevõ alakulat, a veretlen Tsmoki-Minszk és az A3 Basket kiemelkedett. Az elsõ két helyen ezen csapatok végeztek. Mögöttük a másik két továbbjutó pozíciót az orosz Rostov és a fehérorosz Olimpia Grodno szerezte meg.

A B-csoportban az Euroligából ismert TTT Riga dominált. Mind a hét meccsüket magabiztosan nyerték. A fölényüket a +219-es pontkülönbség kiválóan mutatja. Mögöttük a svéd Lulea Basket, a cseh Basket Zabiny Brno és a szlovák Piestanske Cajky vívta ki a továbbjutást. A két nyolcas elsõ négy helyezettje kuparendszerû párharcban játszik keresztbe a Final Four-ba kerülésért.

A negyeddöntõk párosításai:
#1 TTT Rga – Olimpia Grodno #4
#2 Lulea Basket – Rostov Don SFEDU #3
#3 Zabiny Brno – A3 Basket #2
#4 Piestanske Cajky – Tsmoki Minszk #1

A negyeddöntõk menetrendje:
1. mérkõzések
Január 23., szerda: Piestanske Cajky – Tsmoki-Minszk
Február 2., szombat: Basket Zabiny Brno – A3 Basket
Február 10., vasárnap: Rostov-Don-SFEDU – Lulea Basket

2. mérkõzések
Február 13., szerda: Tsmoki-Minszk – Piestanske Cajky
Február 13., szerda: A3 Basket – Basket Zabiny Brno
Február 21., csütörtök: Lulea Basket – Rostov-Don-SFEDU

A fenti összeállítás még hiányos, ami nem véletlen. A TTT Riga – Olimpia Grodno párharcnak ugyanis nincsenek meg a hivatalos játéknapjai. Ennek oka a rigaiak Euroliga menetelése. Arra várnak a felek, hogy eldõljön a TTT sorsa a legrangosabb európai sorozatban. Eddig a lettek a legerõsebb összeállításukban teljesítették az EWBL meccseiket és a továbbiakban sem akarják beáldozni ezt a szériát. Ez egy reális döntés a részükrõl, hiszen látva az EL szereplésüket, toronymagasan kiemelkednek az EWBL mezõnybõl. A végsõ gyõzelemre a legnagyobb esélyesek. Ennek érvényesítéséhez azonban arra van szükség, hogy az erõforrásaikat jól be tudják osztani. A Grodno nem okozhat számukra problémát. A fehéroroszokat láttuk a PINKK ellen. Igazi orosz iskolát képviselõ, magas szerkezetû, harcos alakulat. Ugyanakkor egyéni képességekben messze elmaradnak a rigaiaktól.

A másik három párosítás nem ennyire egyértelmû. A Tsmoki-Minszk ugyan csoportgyõztesként fordul a negyeddöntõkre, de a jó erõkbõl álló Pöstyén megtréfálhatja õket. A szlovákok ugyanis két klasszisuk, Janee Thompson és Ivana Jakubcova egyre jobb formájával versenyképesek lehetnek. A svéd különítménybõl a Lulea Basket gárdája az orosz második vonalban éllovas Rostov-Don alakulatával küzdhet. Az oroszok idén szeretnének feljutni az élvonalba. Erõs utánpótlásbázist menedzselnek és most van egy olyan generációjuk, amely erre alkalmas lehet. Fiatal, lelkes, veszíteni való nélkül pályára lépõ csapat. Ha a svédek nem koncentrálnak maximálisan, kellemetlen meglepetés érheti õket. A rutin mellettük szól. Ugyanezt lehet elmondani az A3 Umea Basket és a Basket Zabiny Brno csatájáról. A svédek több itt is több minõségi játékost vonultatnak fel. Ugyanakkor az egykori Euroliga-gyõztes brnói alakulat tehetséges fiatalok mellett egy ponterõs amerikaival (Marques Monique Webb) és Kateøina Zohnová személyében egy veterán korábbi válogatottal megerõsítve okozhat meglepetést.

Hirdetés