Hirdetés
Archivum

Kialakult a 3×3-as Ázsia-bajnokság fõtáblája:

:

Hirdetés

Szerdától vasárnapig a kínai Hunan tartomány fõvárosa, Csangsa ad otthont a 3×3-as Ázsia-bajnokságnak. Lezárultak a selejtezõk, péntektõl a fõtáblán, a nagy nemzetek fõszereplésével zajlanak a küzdelmek.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A selejtezõk alkalmával a fõtábla két kiadó helyéért nyolc válogatott vetélkedett. Két csoportban zajlottak a küzdelmek és a négyesek elsõ helyezettjei vívták ki a lehetõséget arra, hogy a legjobbak között megmutassák magukat. A selejtezõk A-csoportját Fülöp-szigetek, Tajvan, Vanuatu és Szamoa alkotta. A “B” jelû négyest pedig Malajzia, Maldív-szigetek, Thaiföld és India.

Az A-csoportból Fülöp-szigetek válogatottja jutott tovább. Az erõviszonyoknak megfelelõ eredmény született, hiszen Fülöp-szigetek válogatottjai évek óta aktív részesei a nemzetközi versenyrendszernek. Ezt a rutint kamatoztatták a selejtezõben is. A háromból két találkozójukon, Szamoa és Vanuatu ellen a 10 perces játékidõ lejárta elõtt elérték a 21, illetve 22 pontot. A csoport rangadóján, mely egyben a továbbjutásról is döntött, 16-13-ra gyõzték le Tajvant.

A B-csoportból Thaiföld került fel a fõtáblára. A csoport rangadóján Indiát 21-15-re verték. Malajzia 18-10-es legyõzésekor is dominálták a találkozójukat, de kisebb meglepetésre a Maldív-szigetekkel megszenvedtek. Ettõl függetlenül a továbbjutásuk nem volt kérdés.

Fülöp-szigetek a fõtáblán a C-csoportba került az egyik favorit Japán, illetve Sri Lanka mellé. Thaiföld pedig a D-csoporthoz csatlakozik, ahol Irán és Türkmenisztán várja. Innentõl a szokott rendben zajlik a küzdelem. A csoportmérkõzéseket pénteken és szombaton rendezik. Vasárnap pedig jön az egyenes kieséses szakasz a negyeddöntõktõl kezdve.

Az érmes helyek sorsa a házigazda Kína, a hazai rendezésû Olimpiára hangoló és a szigetországban rendkívüli profi versenysorozatot mûködtetõ Japán, a címvédõ Új-Zéland és Ausztrália között dõlhet el. Ezekkel a gárdákkal majd Amszterdamban a Világbajnokságon is számolni lehet.

Új-Zéland és Ausztrália válogatottja bõ kerettel már régóta edzésben van, hiszen nekik május elején VB-selejtezõt kellett vívniuk Puerto Ricóban. A papírformának megfelelõen tovább is jutottak onnan. Az ausztrál válogatottról már írtunk, hiszen a keretükben Zavecz Hanna is lehetõséget kap az Ázsia-bajnokságon. Nem lesz könnyû dolguk az ausztráloknak, hiszen egy brutálisan erõs trió jött össze. Az A-csoportban Kína és Új-Zéland lesznek a riválisaik. Innen csak ketten folytathatják a negyeddöntõben.

A fõtábla csoportjainak beosztása:

A-csoport: Kína, Ausztrália, Új-Zéland.
B-csoport: Mongólia, Kazahsztán, Kirgizisztán.
C-csoport: Japán, Srí Lanka, Fülö-szigetej.
D-csoport: Irán, Türkmenisztán, Thaiföld.

A csoportok elsõ két helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahonnan a szokott rendben egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.

Hirdetés
Hirdetés