Hirdetés
Archivum

Kialakult a 3×3-as Európa-bajnokság mezõnye:

:

Hirdetés

A hétvégén két Eb-selejtezõ tornát rendeztek a 3×3-as szakágban és ezeken gazdára talált a bukaresti Európa-bajnokságra még szabad hét hely. Nézzük, hogy kik lesznek a magyar csapat riválisai a szeptemberi kontinenstornán.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A franciaországi Poitiers városában nyolc csapat mérte volna össze az erejét, de Lettország végül nem állt ki. A mezõnyben négy klasszikus nagyhatalom is helyet kapott. A házigazda Franciaország mellett Spanyolország, Oroszország és Olaszország. Mivel csak az elsõ három helyezett kvalifikálta magát az Eb-re, tudni lehetett, hogy egy nagy nemzet biztosan lemarad. Ez pedig meglepetésre Franciaország lett.

A tornát Oroszország nyerte, akik ugyan a csoportkörben egy ponttal kikaptak az olaszoktól, de a döntõben 12-11-re legyõzték õket. Az oroszok erõs csapatot raktak össze, a keretükben a legismertebb név Tatiana Vidmer volt, akit Euroliga gárdákban is láthattunk sokszor. Az olaszok a torna elsõ meccsén kikaptak ugyan Azerbajdzsántól, de ezt követõen a döntõig vezetõ úton nem botlottak. A Világranglista alapján az olaszok voltak ennek a tornának a legmagasabban rangsorolt csapata. A spanyolok a csoportkörben Franciaországtól és az elõdöntõben Olaszországtól is vereséget szenvedtek, de a torna legfontosabb meccsén, az Eb-rõl döntõ bronzcsatán 14-12-re verték a gallokat.

A másik selejtezõtornát Amszterdamban rendezték. Itt nyolc csapat mérte össze az erejét és az elsõ négy helyezett kvalifikálta magát az Eb-re. Nem született meglepetés. A csehek veretlenül nyerték a tornát. Velük a magyar válogatott is találkozott a felkészülési idõszakban, hagyományosan komolyan veszik ezt a szakágat. A döntõben 17-15-re verték az ukránokat, akiknél a tavalyi Európa Játékok legeredményesebb játékosa Olga Maznichenko ezúttal is ott volt a keretben.

A másik két kvalifikáló nemzet Szerbia és Belgium lett. A szerbeknél a ceglédi Jelena Maksimovic helyet kapott a csapatban. Veretlenül jutottak a négy közé, de az elõdöntõben Ukrajnával szemben alulmaradtak. Ekkor azonban már biztosan Eb-résztvevõk voltak. A belgák ismét olyan játékosokat hoztak, akik a nemzetközi kupákban szereplõ csapataikban edzõdnek. A negyeddöntõben az észteket szoros meccsen legyõzve kerültek a négy közé.

Ezekkel a tornákkal lezárult a 3×3-as szakág 2016-os Eb-selejtezõje. A bukaresti kontinenstorna mezõnyét a házigazda Románia, az Andorrából kvalifikáló Magyarország, Svájc, Szlovénia, Ausztria, a Poitiers városában részvételi jogot nyerõ Oroszország, Olaszország, Spanyolország és az Amszterdamban négy közé jutó Csehország, Ukrajna, Szerbia és Belgium alkotja.

Hirdetés