Hirdetés
Archivum

Kialakult a bukaresti 3×3-as Európa-bajnokság mezõnye:

:

Hirdetés

A múlt heti andorrai torna után a hétvégén a bukaresti 3×3-as Európa-bajnokság másik két selejtezõje is lezárult. Kialakult a 12 csapatos kontinenstorna mezõnye.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Múlt héten nagy terjedelemben követtük, ahogy Andorrából Olaszország, Szerbia és Spanyolország mellett a Bozóki Bettina, Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Theodoreán Alexandra összeállítású magyar válogatott is kivívta a szeptember 14. és 16. között Bukarestben megrendezésre kerülõ 3×3-as Európa-bajnokságon való részvétel jogát.

Még hét hely várt gazdára a kontinenstorna mezõnyét tekintve. Ezért két selejtezõn versengtek a csapatok. A franciaországi Poitiers városában Csehország, Franciaország, Ukrajna, Németország, Lengyelország, Fehéroroszország, Törökország, Írország és Svédország, míg a romániai Konstancán Oroszország, Hollandia, Románia, Svájc, Szlovákia, Fehéroroszország, Ausztria, Izrael és Litvánia válogatottja küzdött a hétvégén.

Poitiers városából a házigazda Franciaország, illetve Ukrajna, Csehország és Fehéroroszország kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A francia és az ukrán válogatott kiemelkedett a mezõnybõl. Ezen két gárda veretlenül nyerte csoportját és így egyenes ágon jutott ki a kontinenstornára. A keresztjáték alkalmával óriási csatát vívtak a másik két helyért a csapatok. A csehek 15-14-re verték a lengyeleket, a fehéroroszok pedig 20-17-re a németeket.

Konstancán a házigazda román válogatott úgy lépett pályára, hogy már rendezõként alanyi jogon résztvevõje a bukaresti Európa-bajnokságnak. Ettõl függetlenül legerõsebb összeállításukban felkészülés céljából remek játékkal teljesítették a tornát. Gabriela Marginean a mezõny legeredményesebbje lett és veretlenül megnyerték a csoportjukat. A másik csoportgyõztes és ezzel egyenes ágon kvalifikáló gárda Svájc lett.

A romániai tornán is óriási csata alakult ki a keresztjáték alkalmával a sorsdöntõ meccseken. Belgium 18-14-re gyõzte le Izraelt. Hollandia pedig 11-10-re múlta felül Ausztriát. Ez azt jelenti, hogy Konstancáról Svájc, Belgium és Hollandia kvalifikálta magát a bukaresti seregszemlére.

A 2018-as 3×3-as Európa-bajnokság nõi tornájának mezõnyét Olaszország, Szerbia, Spanyolország, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Csehország, Fehéroroszország, Románia, Hollandia, Belgium és Svájc alkotja.

Hirdetés