Hirdetés
Archivum

Kialakult a középdöntõ mezõnye az Európa Bajnokságon:

:

Hirdetés

Hétfõn lezárult az elsõ csoportkör az Európa Bajnokságon. Az utolsó napon a továbbjutás szempontjából két csoportban volt nyílt a küzdelem. A „B” jelû négyesben a britek jutottak a középdöntõbe, míg a D-csoportban végül a görögök búcsúztak.


FOTÓK

Az A-csoport nyitó mérkõzésének semmi tétje nem volt. A litvánok abban a tudatban léphettek pályára, hogy biztos továbbjutók, míg a szlovákok abban, hogy biztos kiesõk. Mindezek ellenére Natalia Hejkova együttese szépen akart búcsúzni a tornától és ennek érdekében mindent meg is tettek. A szlovákok a második negyedben 17 ponttal is vezettek már. Eközben Algirdas Paulaskas a fiataljait játszatta, volt olyan szakasza a mérkõzésnek, hogy négy 1990-es születésû játékosa volt a pályán.

A harmadik negyedben 10 pont környékére jöttek vissza a litvánok, majd a negyedik szakaszban egy ponton 46-42-nél kifejezetten szoros mérkõzést láthattunk. A végjátékban azonban a szlovákok pontosabbak céloztak, Misurová két triplája pedig eldöntötte a mérkõzést. A találkozót 57-46-ra nyerte Szlovákia.

A négyes másik mérkõzésének Törökország és Oroszország között annyi tétje volt, hogy melyik gárda hány pontot vihet a középdöntõbe. Az oroszok jól kezdtek, az elmúlt két nap álmos kosárlabdája után pörgött a támadójátékuk. A 7-29-es elsõ negyeddel pedig minden fontos kérdés el is dõlt. Az egyaránt 13 pontig jutó Arteshina, Danilochkina és Stepanova trióval nem tudtak a törökök mit kezdeni, akik így 65-80 arányú vereséget szenvedtek.

Eredmények

Szlovákia – Litvánia 57-46
Törökország – Oroszország 65-80

A csoport végeredménye

1. Litvánia 2/1 5
2. Oroszország 2/1 5
3. Törökország 1/2 4
4. Szlovák Köztársaság 1/2 4

A B-csoport elsõ összecsapásán Nagy-Britannia és Izrael egy sorsdöntõ mérkõzést játszott, melyen a gyõztes továbbjutást ünnepelhetett, a vesztes pedig utazhatott haza. A nagy tét ellenére egyértelmûen alakult a csata. A szoros elsõ negyed után a jövõ évi olimpiára készülõ britek fokozatosan elszakadtak a riválisuktól. A harmadik negyedben már 20 pont fölé nõtt a differencia és a vége 74-51 lett.

A csoport másik mérkõzése Csehország és Fehéroroszország között a nyitó kör talán legjobban várt találkozója volt. A tavalyi felejthetetlen világbajnoki elõdöntõ visszavágóján nagyon beragadtak az elsõ negyedben a fehéroroszok. 10 perc után 23-9-es cseh elõnyrõl árulkodott az eredményjelzõ. A második szakaszban voltak fellángolásaik Leucsankáéknak, de a különbség állandósulni látszott.

A 39-26-os félidõ után azonban fordult a játék képe. A fehéroroszoknak egyre több minden sikerült támadásban, miközben a csehek sorra szórták el a labdákat. Már a harmadik negyed végjátékában 49-44-nél közel kerültek a riválisukhoz Anatoli Buyalski tanítványai, de ekkor a világbajnoki bronzérmes újra el tudott lépni. A negyedik negyedben azonban 59-57-nél már teljesen nyitott volt a csata. A végjátékban azonban csak rossz döntést hoztak a fehéroroszok, így a csehek harmadik gyõzelmüket is bezsebelhették.

Eredmények

Nagy-Britannia – Izrael 74-51
Csehország – Fehéroroszország 67-62


A csoport végeredménye

1. Csehország 3/0 6
2. Fehéroroszország 2/1 5
3. Nagy-Britannia 1/2 4
4. Izrael 0/3

A C-csoport nyitó mérkõzésének sem volt sok tétje. A biztos csoportgyõztes Montenegró és a kiesõ németek Katowicében ennek ellenére egy szoros mérkõzést játszottak. Bastian Wernthaler tanítványai fáradtan mozogtak, de 33 perc játék után még csak 4 pontos hátrányban voltak. A végjátékot azonban elvitte Montenegró a dupla-duplát (23 pont, 10 lepattanó) elérõ Milka Bjelica remek megoldásainak köszönhetõen.

A csoport másik összecsapásán a házigazda lengyelek és a spanyolok mérkõzésén a tét a montenegrói válogatott mögötti második hely volt. A spanyolok végig remek védekezéssel felõrölték a lengyeleket, akik a negyedik negyedre elfáradtak. 30 perc után 50-50 állt az eredményjelzõn, majd a negyedik szakaszt 13-28-ra hozták a hispánok, akiknél Lyttle (18 pont) és Torrens (17 pont) felelt a pontokért.

Eredmények

Németország – Montenegró 64-76
Lengyelország – Spanyolország 63-78

A csoport végeredménye

1. Montenegró 3/0 6
2. Spanyolország 2/ 1 5
3. Lengyelország 1/2 4
4. Németország 0/3 3

Az igen fordulatos D-csoportban minden találkozó komoly téttel bírt. A lett-horvát mérkõzésen a letteknek gyõzniük kellett, míg a horvátoknak egy vereség esetén azért kellett szurkolniuk, hogy a franciák megverjék a görögöket. A rangadón a horvátok ragadták magukhoz a kezdeményezést. Egy kiegyenlített elsõ negyed után a második szakaszban 8 ponttal is elléptek, sõt a harmadik negyed felénél, 53-38-nál 15 pontos differenciát jegyezhettünk fel.

30 perc játék után azonban valami eltört a horvátoknál, akik a második negyed közepe óta nélkülözni kényszerültek sérülés miatt Ana Lelast. A negyedik negyedben 55-55-nél a lettek utolérték ellenfelüket és innentõl kezdve végig domináltak is a találkozón. Az utolsó percbe már 7 pontos elõnnyel fordultak Babkináék, a vége pedig 62-67 lett. A gyõztes csapat legjobbjai a 16 pontos Basko, illetve 14-14 egységig jutó Jensone és Tamane voltak.

A csoport másik mérkõzésén ilyen elõzmények után egyszerû volt a képlet. Ha nyernek a franciák a görögök ellen, akkor a horvátok, ha kikapnak a gallok, akkor a görögök mennek tovább. Maltsiék hatalmasat harcoltak, de a második negyed, ahol csak 6 pontig jutottak, megpecsételte a sorsukat. A félidõben a végül 19 pontig jutó Sandrine Gruda vezetésével 12 ponttal mentek a franciák. Ez a különbség a harmadik etapban 15 pontra hízott és 31-46-nál már eldõlni látszott a csata.

A negyedik negyedben a sokat kockáztató görögök hosszú hajrát nyitottak, melynek következtében 50-54-nél látótávolságba kerültek. Hiába azonban a hellén feltámadás, a végjátékban Dumerc és Gruda sem hibázott, így végül 9 ponttal diadalmaskodott Pierre Vincent alakulata. A legutóbbi EB meglepetéscsapata utazhat haza, a címvédõre pedig nehéz középdöntõ vár.

Eredmények

Horvátország – Lettország 61-67
Görögország – Franciaország 55-64

A csoport végeredménye

1. Lettország 2/1 5
2. Franciaország 2/1 5
3. Horvátország 1/2 4
4. Görögország 1/2 4

A középdöntõben az A-B, illetve a C-D csoportokból alakult ki a két ág. A torna június 22-én folyatatódik az F-csoport mérkõzéseivel.


E-csoport

1. Csehország 2/0 4
2. Litvánia 2/0 4
3. Fehéroroszország 1/1 3
4. Oroszország 1/1 3
5. Törökország 0/2 2
6. Nagy-Britannia 0/2 2

F-csoport
1. Montenegró 2/0 4
2. Lettország 2/0 4
3. Franciaország 1/1 3
4. Spanyolország 1/1 3
5. Lengyelország 0/2 2
6. Horvátország 0/2 2

Hirdetés