Hirdetés
Archivum

Kialakult a legjobb 16 mezõnye az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Szerdán késõ este lezárult a rájátszás elsõ köre a nõi kosárlabda Európa Kupában és immár csak 16 gárda van versenyben a végsõ gyõzelemért. Az egyenes kiesés szakasz elsõ felvonása meghozta az igazán nagy szelekciót a mezõnyben, sok vékonyka együttesnek kellett lemorzsolódnia, így a legtöbb párharc egyoldalúan alakult. Az alábbiakban a 16 párosítás érdekesebb történéseibõl válogatunk.

A Gyõr továbbjutásáról és a Szeged kiesésérõl már írtunk. Az alapszakaszt elsõ helyen záró orosz Chevakata, a szomszédba, Zágrábba látogatott. A vologdai együttes megette a horvátokat. A két találkozón összesen 50 pontos különbség alakult ki, miközben mindkét alkalommal az orosz együttes összes nevezett játékosa pályára került.

2. mérkõzés: Chevakata – Lupa Promotion Novi Zagreb 77 – 54
1. mérkõzés: Lupa Promotion Novi Zagreb – Chevakata 56 – 83
Továbbjutott a Chevakata 160-110-es összesítéssel.

A címvédõ Sony Athinaikos a román SCM-CSS Craiova gárdájával került össze. Ez a párharc már a múlt héten eldõlt, mivel a román gárda lemondott pályaválasztói jogáról. Az eltérõ célokért küzdõ alakulatok, így december 15-én és 17-én Görögországban letudták a párharcot. A továbbjutás természetesen hamar eldõlt és az Athinaikosról joggal mondhatjuk, hogy idén is fõszereplõi a sorozatnak. A görögöknél az Európa Kupa legpontosabban célzó játékosa, Latoya Davis villogott.

2. mérkõzés Sony Athinaikos – SCM-CSS Craiova 78-56
1. mérkõzés: SCM-CSS Craiova – Sony Athinaikos 49-86
Továbbjutott a Sony Athinaikos 164-105-ös összesítéssel.

A Dinamo Moszkva és a HATIS Jereván párosa azért érdemel külön kiemelést, mert az egykoron szebb napokat látott orosz sztárcsapat Jerevánban hatalmas meglepetésre mindössze 5 ponttal tudott diadalmaskodni, így a visszavágó elõtt minden nyílt volt. Aztán természetesen a második találkozón a félidõre eldõltek a fontos kérdések és a moszkvaiak behúzták a meccset.

2. mérkõzés: Dinamo Moszkva – HATIS Jereván 94-63
1. mérkõzés: HATIS Jereván – Dynamo 57 – 62
Továbbjutott a Dinamo Moszkva 156-120-as összesítéssel.

Kisebb meglepetést hozott a Horizont Minszk és a Dexia Namur párosa is. Itt a fehéroroszok meglepõen simán jutottak túl a 2000-es évek közepén még az EuroLigában vitézkedõ belga alakulaton. A továbbjutási sorsa az elsõ, belgiumi összecsapáson eldõlt. Ekkor a vendégek 23 pontos gyõzelmet arattak.

2. mérkõzés: BC Horizont Minszk – Dexia Namur 74-48
1. mérkõzés: Dexia Namur – BC Horizont Minszk 45 – 68
Továbbjutott a Horizont 142-93-as összesítéssel.

A Lille és a Sibenik párharca a rájátszás elsõ körének legizgalmasabb mérkõzéseit szállította. A horvátok hazai pályán 12 ponttal verték az elõzetesen esélyesebbnek tartott francia ellenfelüket. A visszavágón a Lille-nek mindent be kellett vetnie a továbbjutásért és az erõfeszítéseik sikerrel is jártak.

A gallok szinte nekiestek a Sibeniknek és az elsõ negyed végére megfelezték a hátrányukat, majd a nagyszünetben már 18 ponttal vezettek, azaz összesítésben hat ponttal jártak elõrébb. A harmadik negyedben a horvátok próbáltak szépíteni az eredményen, de az extázisban játszó ellenfelükhöz már nem tudtak közelebb kerülni.

2. mérkõzés: ESB Lille Metropole – Jolly JBS Euroline 78-59
1. mérkõzés: Jolly JBS Euroline – ESB Lille Metropole 64-52
Továbbjutott az ESB Lille Metropole 130-123-as összesítéssel.

A Gran Canaria vívta ki a legkönnyebben a továbbjutást. A spanyolokhpz a második találkozóra a finn Lemminkainen nem utazott el, így 20-0-s eredménnyel megkapták a meccset.

2. mérkõzés: Gran Canaria – Lemminkainen 20-0
1. mérkõzés: Lemminkainen – Gran Canaria 58 – 68
Továbbjutott a Gran Canaria.

A Kurszk sem izzadt meg szarajevói ellenfelével szemben. A csata már az elsõ meccsen eldõlt, miután a bosnyákok Michelle Snow klasszisával nem tudtak mit kezdeni.

2. mérkõzés: Dinamo Kurszk – Zeljeznicar 76-46
1. mérkõzés: Zeljeznicar – Dinamo Kurszk 51 – 73
Továbbjutott a Dinamo Kurszk 149-97-es összesítéssel.

A Mann Filter Zaragoza és a Besiktas összecsapásában elsõsorban az a meglepõ, hogy az Iziane Castro Marques-t is foglalkoztató törökök igazából megszorongatni sem tudták a spanyol együttest. Két egyértelmû gyõzelemmel, rendkívül stabil csapatjátékkal jutott tovább a Zaragoza.

2. mérkõzés: Mann Filter – Besiktas JK 67-55
1. mérkõzés: Besiktas JK – Mann Filter 63-71
Továbbjutott a Mann Filter 138 – 118-as összesítéssel.

Nem hozott szerencsét a belga csapatoknak ez a forduló, a brüsszeli Lotto Young Cats gárdája kettõs vereséggel esett ki az Energa Torun együttesétõl. A lengyelek a 9 pontos brüsszeli gyõzelem után a vb-n is pályára lépõ, kanadai válogatott Lizanne Murphy vezetésével a második meccsen 25 ponttal ütötték ki ellenfelüket.

2. mérkõzés: Energa Torun – Lotto Young Cats 85-60
1. mérkõzés: Lotto Young Cats – Energa Torun 62-70
Továbbjutott az Energa Torun 155-122-es összesítéssel.

Nem sok babér termett az elmúlt szezonban meglepetésre elõdöntõig menetelõ Saarlouis Royals gárdájának. Az alapszakaszban is botladozó német hölgykoszorúnak az Arras jelentette a végállomást.

2. mérkõzés: Arras – Saarlouis Royals 107-60
1. mérkõzés: Saarlouis Royals – Arras 62 – 92
Továbbjutott az Arras 199-122-es összesítéssel.

A Thesszaloniki megszorongatni sem tudta a Sheana Mosch vezette Novoszibirszk gárdáját.

1. mérkõzés: Aris – Dynamo – GUVD Novoszibirszk 61-77
2. mérkõzés: Dynamo – GUVD Novoszibirszk – Aris 103 – 59
Továbbjutott a Dinamo – GUVD 180-120-as összesítéssel.

Kisebb bravúrt hajtott végre az Elitzur Ramla. Az izraeli együttes a WNBA bajnok Le’Coe Willingham vezetésével kettõs gyõzelemmel búcsúztatta orosz ellenfelét. Csak egy érdekes adat, Willingham 23.5 pontot átlagolt a két találkozón.

2. mérkõzés: Elitzur Ramla – Spartak Noginszk 103-80
1. mérkõzés: Spartak Noginsk – Elitzur Ramla 64 – 77
Továbbjutott az Elitzur Ramla 180-144-es összesítéssel.

A belgrádi Partizan Galenika kiütötte a fehérorosz ellenfelét. A szerbek már Minszkben 13 ponttal nyertek az elsõ meccsen, így a szerdai összecsapás nem sok izgalmat tartogatott. A Partizan Galenika legjobbja Dajana Butulija volt, aki az elsõ találkozón 18, a másodikon 19 pontot szerzett.

2. mérkõzés: Partizan Galenika – Minszk-2006 77-71
1. mérkõzés: Minszk-2006 – Partizan Galenika 64 – 77
Továbbjutott a Partizan Galenika 154 – 135-ös összesítéssel.

Két egykoron az EuroLigában is megforduló gárda rangadóján a Velence kettõs gyõzelemmel búcsúztatta a Rózsahegyet. A párharcban egy kimagasló egyéni teljesítményt láthattunk, méghozzá az pécsiek számára is ismerõs Nicole Ohlde-tól. Az amerikai center az elsõ összecsapáson 23, a másodikon 22 pontot ért el.

2. mérkõzés: Reyer Venezia – Ruzomberok 81-64
1. mérkõzés: Ruzomberok – Reyer Venezia 78-91
Továbbjutott a Reyer Venezia 172-142-es összesítéssel.

Az Európa Kupa küzdelmei január 12-én és 13-án folytatódnak a nyolcaddöntõkkel.

A nyolcaddöntõk párosításai:
Seat Lami-Véd Gyõr – Nantes Rezé

Arras – ESB Lille Metropole
Energa Torun – Gran Canaria
Mann Filter – Dinamo Kurszk
Reyer Venezia – Chevakata Vologda
Partizan Galenika – Sony Athinaikos
Elitzur Ramla – Dinamo Moszkva
Dinamo – GUVD – Horizont

Hirdetés