Hirdetés
Archivum

Kialakult a negyeddöntõk párosítása a 2019-es Eb-n:

:

Hirdetés

A keddi két nyolcaddöntõ után, melyeken Belgium és Oroszország vívta ki a legjobb nyolc közé jutást, véglegessé váltak a csütörtöki párosítások. Nagy rangadók jönnek a negyeddöntõk során.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A negyeddöntõk sorát 12 óra 30 perctõl válogatottunk nyitja. Az ellenfél Nagy Britannia lesz. A két alakaulat még nem játszott egymással tétmeccset nagy tornán, viszont a két szakvezetõ Jose Maria “Chema” Buceta és Székely Norbert már vívott egymással egy hasonlóan nagy téttel bíró válogatott csatát. A 2011-es soproni Európa-bajnoki pótselejtezõ tornán az ismert spanyol szakember még Bulgária legjobbjait irányította. Ekkor válogatottunk 71-57-es gyõzelmet aratott, amivel veretlenül nyerte a csoportot. Természetesen ez csak statisztikai érdekesség.

A második negyeddöntõben 15 órától Spanyolország és Oroszország klasszikusa jön. Itt viszont nem csak statisztikai érdekességnek jelent kapaszkodót, hogy Spanyolországban felkészülési tornán június közepén nyertek az oroszok 70-61-re Lucas Mondelo gárdája ellen. A két válogatott rivalizálása nagy múltra tekint vissza, elég annyit mondani, hogy 2007-ben döntõt, 2009-ben elõdöntõt vívtak az Európa-bajnokságokon.

A harmadik negyeddöntõben 18 órától rendezik Franciaország és Belgium csatáját. A két válogatott legutóbb Tenerifén világbajnoki negyeddöntõn mérte össze tudását. Azon a meccsen 86-65-ös belga siker született Kim Mestdagh 23 és Emma Meesseman 16 pontjával. Hiába jutott Marine Johannès 17 és Endy Mieyem 15 egységig, a két együttes elõzetesen nagyon várt csatája a félidõre eldõlt. A 33-14-es második negyednek köszönhetõen a nagyszünetben 55-31-re mentek a belgák.

A negyedik negyeddöntõben szerb-svéd csatát izgulhatunk végig. Ez a két válogatott még nem vívott egymással tétmérkõzést. Érdekesség, hogy Szerbiának a negyeddöntõ FIBA tornákon hagyományos erõs meccset hoz. Az utolsó négy alkalommal, amikor eljutottak ilyen magaslatokba, csak egyszer veszítettek. A 2013-as kontinenstorna negyeddöntõjében az olaszokat verték 85-79-re, a 2015-ös Eb ezen szakaszában a törököket 75-63-ra, majd 2016-ban Rióban az Olimpián az ausztrálokat 73-71-re. Mindössze egyszer maradtak alul, 2014-ben a Világbajnokság negyeddöntõjében 62-61-re kaptak ki a törököktõl. A svédek ellentétben mindössze egyszer jártak nagy tornán a nyolc között. A 2013-as Eb-n a franciáktól kaptak ki a negyeddöntõben 87-83-ra.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés