Hirdetés
Archivum

Kialudt az olimpiai láng Rióban:

:

Hirdetés

Hétfõn hajnalban a riói Maracana stadionban rendezett látványos ünnepséggel hivatalosan is lezárult a 2016-os Nyári Olimpiai Játékok.

Az idõjárás nem fogadta kegyeiben a záró ünnepséget, jórészt szakadó esõben vonultak fel a sportolók. Talán ennek is betudható, hogy messze nem volt telt ház a Maracana lelátóján. Az ünnepséget a repülés brazil feltalálójáról, Alberto Santos-Dumont-ról elnevezett szegmens vezette fel. Ezt követõen jött a sportolók bevonulása, melyet 50 perc alatt levezényeltek. Ilyenkor már nincs szükség arra a szervezett rendre, ami a megnyitó bevonulását jellemzi.

Miután a sportolók megérkeztek a stadionba, következett Kygo elõadása. Ezt azért érdemes kiemelni, hiszen ezzel indult el hivatalosan a NOB új kezdeményezése az Olympic Channel. Ez egy 24 órás, egész évben sugárzó televíziós csatorna, illetve egy hozzá tartozó igen bõséges digitális archívum. Ennek célja, hogy az olimpiai sportágak versenyeirõl, meghatározó egyéniségeirõl, illetve természetesen a következõ ötkarikás játékok elõkészületeirõl napi rendszerességgel beszámoljon. Biztosak lehetünk benne, hogy a következõ években lapunkban is találkozhatunk majd az összeállításaikkal.

A következõ szegmens Brazília igen csak gazdag mûvészeti életének bemutatását hozta, melyet a legszebb jelenetekbõl álló kétperces montázs és a férfi maratonfutás eredményhirdetése következett. Ezek tradicionális elemei záró ünnepségeknek.

Az ünnepség hivatalos része magyar érdekeltséggel indult, hiszen a NOB sportolói bizottságának frissen megválasztott tagjai, köztük Gyurta Dániel kaptak szerepet. Ezt követõen Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, illetve Rió polgármestere és Tokió kormányzóasszonya érkeztek. Ekkor a brazil metropolisz képviselõje és a NOB elnöke hivatalosan is átadta az idõközben leengedett olimpiai zászlót a japán fõvárosnak. A hagyományok szerint ilyenkor 10 percben bemutatkozhat a következõ játékok helyszíne és ez az egyik legfontosabb momentum az ilyen ünnepségeken, hiszen láthatjuk, hogy a következõ házigazdának milyen víziója van a rendezéssel kapcsolatban. Japán egy modern, a technikai újításokra érzékenyen rezonáló házigazdaként mutatta be magát. Az biztos, hogy egy egészen más hangulatú eseményre készülhetünk.

A záró ünnepség utolsó negyedében kaptak helyet a vezetõi beszédek. Carlos Nuzman a szervezõbizottság elnöke ismét érzelmekkel telve, rendkívül büszkén értékelte az eseményt. Úgy fogalmazott, hogy minden perc munka megérte és Rió újjáalakult, feltalálta magát. A vezetõ kiemelte, hogy 27 világcsúcs és 91 olimpiai csúcs született a különbözõ versenyszámokban. Minden záró ünnepség legjobban várt pillanata, hogy a NOB aktuális elnöke, jelen esetben Thomas Bach, milyen jelzõvel illeti a játékokat. A „legjobb” jelzõ helyett ezúttal a „csodálatos olimpia egy csodálatos városban” fordulattal jellemezte a rendezést.

Bach a beszédében kiemelte, hogy az olimpiai családnak van oka a büszkeségre. Az olimpia ismét egyesítette a világot. A NOB elnöke a „különbözõségek ünnepének” nevezte az ötkarikás játékokat és összefogást sürgetett. Ahogy fogalmazott „együtt messzebb juthatunk, magasabb célokat fogalmazhatunk meg.” Bach külön beszélt a menekült sportolókról, akiknek a tehetségét, szellemiségét emelte ki és a remény szimbólumaiként szólította meg õket. Végül azzal zárta beszédét, hogy vendégként érkezett az olimpiai család Rióba és barátként távozott.

Az olimpiai láng Marisa Monte elõadása alatt aludt ki, aki a „Pelo tempo que durar” címû ismert dalt adta elõ. Ezen elõadás alatt egy mesterséges esõ indult el az olimpiai lángot tartó oszlop felett és a víz szépen lassan eloltotta a lángot. Ezzel lezárult a 2016-os olimpia és megkezdõdött a Maracanában a karnevál, mely során a hangulatot ismert brazil elõadók biztosították.
 

Hirdetés