Hirdetés
Magyarország

Kiegyensúlyozottságra törekedve – interjú Kiss Virággal:

:

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés

Az Európa Kupa rájátszás első fordulójában az NKA Universitas PEAC 6 pontos előnyben várja a Piestanske Cajky elleni hazai visszavágót. A pécsi mérkőzés előtt Kiss Virággal, a PEAC centerével beszélgettünk az évad eddigi tapasztalatairól és az Európa Kupa rájátszás lélektanáról.

Mielőtt belevágunk, helyezzük el az eredményeiteket az olvasóinknak. Aláírtad volna a szezon kezdete előtt, ha azt mondom: január második hetére a bajnokságban 12/3-as mutatóval fordultok, az Európa Kupában pedig pályaelőnyben készültük a rájátszás párharcotok hazai visszavágójára?

Én úgy gondolom, hogy igen. Nyilván a magyar bajnokság miatt van egy kis hiányérzetem, de lehet az is csak annak köszönhető, mert látva a szezon alakulását, nyerhető mérkőzést is elveszítettünk. Összességében, ha valaki ezeket az eredményeket mondja a szezon elején, aláírtam volna.

Miben látod az idei PEAC erősségét? Szoros végjátékokat, nagy hátrányból visszahozott meccseket tudtatok behúzni. Ez mit mutat számodra?

Mi is többször beszéltünk erről az öltözőben. A legfontosabb: egy csapat úgy tud eredményes lenni hosszabb távon, ha akkor is képes megnyerni az adott mérkőzést, amikor nem a tervei szerint megy a játék. Velünk ez elég sokszor előfordult.

Abban látom az erőnket, hogy mindig van valaki, aki az adott napon jó teljesítménnyel képes előrukkolni. Bárki lehet a keretből. Olyan játékosaink vannak, akik ott segítik a csapatot, ahol tudják, átlendítve a társaikat a holtpontokon. Igaz ez olyan helyzetekre, mint a TF ellen, ahol nagyobb hátrányból fordítottunk, de lehetne más hazai meccsünket is említeni, ami nem a terveink szerint alakult, szorosabb végjáték után végül mégis nyertünk.

Valahol ez a lényeg, szerintem. Nem elfelejtve természetesen: valóban hajszálon múlt, hogy ez most ne egy ennyire bizakodó beszélgetés legyen.

Ha belegondolok, hogy ezeknek a szoros mérkőzéseknek csak a felét elveszítettük volna, akkor nem ilyen szépen állnánk… Igen, egyetértek, ez a legfontosabb. Ahogy mondani szokták, a győzelmet nem kell megmagyarázni. Ettől függetlenül megkerülhetetlen feladat kielemezni azokat a dolgokat, amikben hibáztunk és fejlődni kell, illetve jobban oda kell figyelni.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Az egyéni teljesítményedet nézve a pontátlagod és a mezőnymutatód is javult az elmúlt évadhoz képest. Most csak két adatot ragadtam ki, de a számok minden téren fejlődést mutatnak. Ez eddig a pályafutásod legjobb szezonja?

Mondhatjuk, hogy igen. Talán ez a legjobb évad eddig, de nem hasonlítanám össze a különböző szezonokat. Az összes eddigi nagyon fontos volt és tényleg mindegyik évad, mindegyik mérkőzés, sőt mindegyik edzés hozzájárult ahhoz, hogy eddig eljussak.

Egyéni célnak azt tűztem ki, hogy próbáljak kiegyensúlyozott maradni. Nyilván voltak, vannak és még lesznek is rosszabb meccseim vagy olyan napok, amikor nem fog a várakozások szerint menni. Igyekszem mindig megtalálni azt, amiben a csapatot tudom segíteni. Bízom benne, hogy ez ki fog tartani a szezon végéig. Ezen dolgozok folyamatosan.

Jól értem, hogy a játékodban a legkritikusabb részt a hullámzásban láttad?

Ha az elmúlt két szezont nézzük, akkor az elsőt talán úgy jellemezhetném: arról szólt, hogy tényleg kijöjjön az, ami valójában bennem van. Akadtak olyan alkalmak, amikor nagyon rosszul teljesítettem, de olyan is, amikor szinte maximálisan meg voltam elégedve. Még az előző szezonban is voltak hullámvölgyek, de már sokkal kevesebb. Erre szeretnék igazából törekedni a folytatásban is, hogy a jó teljesítményt végig tudjam vinni egy egész szezonon keresztül.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Térjünk át az Európa Kupára. A bolgár Beroe mellett egy korábbi Euroliga-főtáblás török klub, a Hatay és az Euroligával idén is szemező, de a miskolci selejtezőn végül alulmaradó Elizur Ramla volt az ellenfeletek a csoportban. Túlzás lenne azt állítani, hogy a nyári sorsoláson a szerencse mellétek szegődött volna.

Amikor megláttam a sorsolást, kicsit én is megijedtem. A Ramla tavaly is a csoportunkban szerepelt. Török csapatot pedig nem szerencsés kapni, hiszen ott szezon közben is sok változás történhet.

Először is azt tűztük ki célnak, hogy a bolgár csapat elleni két mérkőzést mindenképpen hozni kell. Ráadásul amekkora különbséggel csak tudjuk. A többin az volt a kihangsúlyozott szempont, hogy a hazai mérkőzéseket mindenképp nyerjük. Idegenben pedig tegyük meg a maximumot és nézzük meg, hogy az mire lesz elég.

Ahogy belementünk a csoportmérkőzésekbe, akkor jött meg igazán az étvágyunk. A Ramla ellen csodálatos győzelmet arattunk hazai pályán. Attól függetlenül, hogy idegenben nem sikerült a győzelem ellenük, az a hazai egy nagyon szép siker és egy máig tartó szép emlék lett. A Hatay ellen itthon jobban megszenvedtünk. Bár lehetett volna 6-0-s mérlegünk is, de az 5-1 sem rossz. Viszonylag előkelő helyen mehettünk a rájátszásba és ez a legfontosabb része az Európa Kupának. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen pozícióból várhatjuk a következő fordulót.

Egy 48-as főtábla után a 32 csapatos rájátszás előtt az összesített tabellán 10. helyet szerezni, kiváló eredmény. A mezőny első harmadához tartoztok.

Erre egyértelműen büszkék lehetünk! Bár egy vereség becsúszott, még így is a 10. helyet elértük, szerintem ez hatalmas dolog. Nem is tudom, hogy volt-e ennél jobb rangsorolása a klubnak.

Az utolsó fordulóban a Hatay ellen egy utolsó másodperces triplával lett meg az ötödik siker. Mi játszódott le bennetek akkor? Ott volt a fejetekben: „ha már eljutottunk idáig, ne rontsuk el”?

Nagyon nehézre sikeredett az a mérkőzés, talán mondhatom azt, hogy minimálisan elbíztuk magunkat. Hallottuk, hogy nem annyi játékossal érkeznek, nincs már ott az összes légiósuk. Talán lazábban mentünk bele, mint ahogy kellett volna.

Örülök, hogy végül tudtunk nyerni, mert emiatt végezhettünk a 10. helyen. Vereséggel máshogy alakult volna a sorsunk, de most már csak előre szabad nézni. Akkor van ennek a munkának igazi eredménye, ha most a rájátszásban ezt az előnyünket jól ki tudjuk használni.

Fotó: Rónási Márton / NKA Universitas PEAC

A Pöstyén elleni idegenbeli találkozón 68-62-re nyertetek. Mi volt a kulcs múlt héten?

Az döntött a javunkra, hogy a második félidőre feljavult a játékunk. Ettől függetlenül összességében szerintem nagyon rosszul játszottunk. Természetesen a Pöstyén nem rossz csapat, hazai pályán elkapták a Galatasaray-t és akárhogy is nézzük, az hatalmas dolog. Egy másodpercig sem becsültük le őket, de nem úgy indult a játék, ahogy azt szerettük volna.

Sok belső helyzetet hagytunk ki, inkább kívülről dobtunk és az szerencsére mérkőzésben tartott minket. A második félidőre átfordult a játék képe és ott már egy kicsit jobban néztünk ki.

A hazai meccs teljesen más lesz, mint a kinti volt. Teljesen mindegy, hogy hány ponttal nyertünk – nem lett annyira sok, lehetett volna több is – bízom benne, hogy hazai pályán jó játékkal ki tudunk vívni még egy győzelmet. Nem lehet más a cél.

Kérlek egy kicsit hozd közelebb a szurkolókhoz, hogy oda-visszavágós párharcban milyen a lélektana a hatpontos előnynek.

Lehet, hogy szokatlanul hangzik, amit mondok: bizonyos szempontból sokkal jobb ez, mint, ha 26 pont lenne. Láttunk már olyat, hogy valaki 26 pontos hátrányból a következő meccsen tudott fordítani, mert az előnyben lévő ellenfele belekényelmesedett. Mi most ebbe a hat pontba semmiképp nem fogunk belekényelmesedni hazai pályán!

Nagyon bízom benne, hogy sokan ki fognak jönni erre a mérkőzésre. Úgy készülünk, mint ha csak ezen az egy mérkőzésen múlna minden és a múlt héten kiharcolt 6 pontos előnyünk nem lenne. Ahogy szerdán kilépünk a pályára, mindenkinek mindent meg kell tennie a győzelemért. Nagy eredmény lenne a továbbjutás kivívása.

Ez lesz eddig az „évad meccse”?

Mondhatom, hogy igen. Nyilván ott vannak a bajnoki rangadók és minden rangadó előtt úgy állunk neki, hogy „ez a legfontosabb feladat.” Most ez a mérkőzés van a szemünk előtt és ez a legfontosabb, de hangsúlyozom: minden meccset komolyan veszünk. Minden győzelem fontos, amik a céljainkhoz segítenek minket.

Az Európa kupa mindig egy kicsit más, ott magyar csapatként eredményesen szeretnénk képviselni a hazánkat is. Bennünk van a bizonyítási vágy, hiszen tavaly nem sikerült a továbbjutás. Bízunk benne, hogy most sikerülni fog.

Fotó: Rónási Márton / NKA Universitas PEAC

Hirdetés