Hirdetés
Archivum

Kiélezett csatában nyert a Pécs Szegeden:

:

Hirdetés

1 komment

Összeszedett, taktikus kosárlabdával megérdemelten nyert a Pécs Szegeden a magyar bajnokság alapszakaszának rangadóján. Az elsõ negyedben 12 pontos elõnyt szerzõ MiZo a végjátékban higgadt játékot mutatva végül 74-68-ra gyõzte le ellenfelét. A Pécs sikerével óriási lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Óriási tétje volt a pénteki rangadónak, pécsi gyõzelem esetén az alapszakasz megnyeréséhez kézzel fogható közelségbe került volna a MiZo, míg egy 10 pontosnál nagyobb szegedi siker a Tisza partjára sodorta volna az alapszakasz elsõ helyét.

A tétnek megfelelõen nagy iramban kezdõdött a találkozó. A Pécs sokkal higgadtabban vetette magát a csatába, mint a Szeged, ahol az elsõ percekben igencsak megremegtek a kezek. Raksányi és Ohlde pontjaival alig telt el 3 perc a mérkõzésbõl és már  9-4-re mentek a vendégek. Az elsõ percek legnagyobb tanulságát az szolgáltatta, hogy hiába forgathatott Bencze Tamás több magas embert, a minõség a Pécs oldalán állt. A szegedi centerek csak személyi hiba árán tudták tartani Nicole Ohldet, aki így szorgosan gyûjtötte a pontokat.  A WNBA bajnok center végül 18 pontig és 6 lepattanóig jutott és ami legalább ilyen fontos kiharcolt 9 személyi hibát.

Az elsõ negyed hatalmas vendég fölényt hozott. A fekete mezesek a játék minden elemében ellenfelük fölé nõttek, Vajda triplájának köszönhetõen 8 perc után már 10 pont feletti különbséget jegyezhettünk fel, a kis szünetre pedig 23-11-es állás mellett vonultak a hölgyek.

A második negyed sok kérdést megválaszolt. Ekkor mindenképpen újítania kellett a Szegednek, mert egyértelmûvé vált, hogy ha nem változtatnak a játékukon a Tisza-partiak, akkor a szünetre eldõl a csata. A Szeged pedig újított és talán most mutatkozott meg elõször a pályán az EuroLiga szereplés haszna. A korábbi évek szegedi együttesei kezébõl ilyen szituációban könnyedén kifolyt volna a mérkõzés, de most nem így történt. Bencze Tamás tanítványai kemény védekezéssel és kicsit több taktikai elemet variálva megfelezték a hátrányukat. Fûrész Emõke két büntetõjével alakult ki a 31-36-os állás a szünetre.

A 15 perces pihenõ a pécsieknek jött jobban, 18 perc koncentrált játék után kisebb pontatlanságokat lehetett megfigyelni a baranyai oldalon. Ennek ellenére a vendégeknél a hétfõi gyõri ámokfutásból semmi sem érzõdött és ez mindenképpen biztató volt Fûzy Ákosék számára a folytatásra nézve.

A harmadik negyed mindig kritikus idén a MiZo-nál, míg a Szeged nem egy hazai és EuroLiga meccset is ebben a játékrészben tett szorossá vagy éppen döntött el, így óriási izgalmakra volt kilátás. Az izgalmak pedig jöttek, mint a menetrendszerinti gyors. Alig 4 perc játék után Németh Bernadett duplájával 36-37-re zárkózott a Szeged. A harmadik 10 perc folytatása kiegyenlített játékot hozott. Szegedi részrõl talán a „kihagyott ziccer” címet kapná a játékrész utolsó 5 percérõl szóló novella, mivel többször is átvehette volna a vezetést a hazai alakulat, de nem tették és mint késõbb kiderült ez végzetes hibának bizonyult.

A negyedik negyed elején Iva Ciglar  duplájával 49-49-re egyenlített a Szeged, de a „fekete sereg” ekkor elõhúzott valamit a klasszikus pécsibõl és amikor a legjobban kellett, akkor születtek a legjobb megoldások részükrõl. Az erejével most látványosan jól gazdálkodó Ohlde és a remek formát mutató Nagy-Bujdosó Nóra pontjaival 49-57-re elhúzott a Pécs.

A mérkõzés utolsó 7 perce egy külön fejezet is lehetne. A centereiket vesztett hazaiak más választásuk nem lévén, õrült rohanásba kezdtek. Mivel a mezõnyben elfogyott az ötlet, a távoli dobásokra helyezték a hangsúlyt. Ez ritkán hoz sikert, de most bejött. A már-már eldõlõ rangadóból Horváth Zsuzsa tripláját követõen 60-63-nál újra nyitott csata kerekedett. Azért a hazai felzárkózáshoz pécsi segítség is kellett. Iványi összegyûjtötte negyedik hibáját, Fegyverneky kezében nem egyszer dadogott a labda és rossz passzokban sem volt hiány a vendég oldalon. A Pécs azonban ebben sokat fejlõdött az õszhöz képest, most nem bizonytalanodtak el Iványiék néhány rossz megoldás után és a sokat kritizált Mazzante is betalált távolról, így végül 74-68-ra teljesen megérdemelten nyert a MiZo.

A Szeged küzdött hajtott, de ezen estén nem volt bennük a gyõzelem. A Pécs ezzel a sikerével pedig már-már alapszakasz gyõztesnek mondhatja magát.

Eredmény

Szeviép-Szeged–MiZo Pécs 2010 68–74 (11–23, 20–13, 16–13, 21–25)

Hirdetés