Hirdetés
Magyarország

Kiemelkedő teljesítmény szép elismerése – interjú Baffy Fannival:

:

Fotó: UNI-Győr

Hirdetés

Kedden rendezték a Fűzy Ákos – Tapodi Péter-emlékmérkőzést. Az UNI-Győr a találkozó alkalmával köszöntötte az elmúlt évad legjobbjait. A legjobb NB/B-s játékos díját Baffy Fanni vehette át, aki a Piros-csoportban és az egyetemi bajnokságban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Sőt, az elmúlt szezon végén az egyetemi döntő MVP-jének is megválasztották. Baffy Fannival beszélgettünk az elismerésről és a fejlődési lehetőségekről.

Gratulálok az elismeréshez! Milyen érzések voltak benned, amikor szólítottak az ünnepségen?

Köszönöm! Megtisztelő, hogy engem választottak. Ez egy szép elismerés. Sokat dolgoztam az előző években. Jó érzés volt, amikor átvehettem a díjat.

Miben fejlődtél? Hogy látod mivel sikerült megalapozni az elmúlt időszak jó teljesítményét?

Egy területet nem tudok kiemelni. Én úgy fogalmaznék, hogy egész évben minden területen fokozatosan fejlődtem és így év végére el tudtam érni azt az énemet, amelyik kiérdemelte ezt a díjat.

Ez egy természetes fejlődési folyamat eredménye vagy változtattál valamin? Részesültél speciális képzésben?

Természetesnek mondanám. Voltak egyéni edzéseim és a suli mellett mostanában könnyebben tudtam foglalkozni a kosárlabdával, tehát azt mondhatom, hogy tettem is hozzá pluszt. Ugyanakkor mivel jó edzésmunkát végeztem, így fokozatos fejlődést tapasztaltam az előző évben is.

Mely területen kell tovább fejlődnöd, hogy előrébb léphess és a felnőtt csapatban megálld a helyed?

Most egyértelműen a védekezés az első. Az eddig lejátszott felkészülési mérkőzéseink alapján támadásban nagy problémák nincsenek. Megismertük egymást, formálódnak a figuráink. Védekezésben kell fejlődni és csökkenteni a hibák számát. Ez szerintem egyénileg és csapatszinten is igaz.

Fotó: UNI-Győr

Új stáb érkezett a felnőtt csapathoz. Hogy látod a helyed a keretben?

Az U20-as szabály már nem vonatkozik rám, így nem számíthatok úgymond könnyebb percekre. Ezt meg is beszéltük a vezetőedzőnkkel. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokat kell dolgoznom az edzéseken, megmutatni, hogy van helyem a pályán.

A Piros-csoportban és az Egyetemi bajnokságban az előttünk álló évadban is fogsz szerepelni?

Igen, továbbra is számítanak rám mindkét bajnokságban.

Milyen célokat tűztél ki ezen két bajnokságra?

A Piros-csoportban egy kicsit jobb eredményt szeretnék elérni. Mivel ott is az egyetemi csapatunk szerepel, tavaly nagyon sokat küszködtünk azzal, hogy nem mindenki ért rá a Piros-csoportos meccseke. Volt olyan, hogy csak nyolc játékossal tudtunk kiállni.

Ha fogalmazhatok így, mindenképpen egy kicsit több sikerélményben bízok. Az egyetemi bajnokságban pedig vezetőedzőknek is elmondtam, hogy nem lehet más a cél, mint a címvédés.

Egy jó teljesítmény a Piros-csoportban vagy az Egyetemi bajnokságban lehet beugró a felnőtt csapatba?

Mindenképpen. Azzal a lehetőséggel élni kell, hogy minőségi perceket tudok játszani. Nincs az, hogy csak edzek és két perceket játszok a felnőtt csapatban, hanem a Piros-csoport és az Egyetemi bajnokság ritmusban tart. Én ott 30-35 perces játékos vagyok és ez mindenképpen egy pluszt jelent.

Legutóbb az elmúlt évad végén az egyetemi döntőt követően beszélgettünk. Egy nagyon mozgalmas szezont zártunk akkor. Sikerült valamennyit pihenni a nyáron?

Sikerült, szerencsére. Szerepeltem az Universiade válogatottban, mellyel Portugáliában felkészülési mérkőzéseket is játszottunk. Utána kilenc szabadnapot kaptam és akkor a családdal elutaztunk. Ezt követően jött Lengyelország, a lodz-i Európai Egyetemi Játékok. Utána pedig Rozmán Lillával kaptunk még két hetet, így ki tudtuk pihenni magunkat.

Fotó: UNI-Győr

Említetted a lodz-i Európai Egyetemi Játékokat. Milyen érzésekkel tekintesz vissza arra az eseményre? Vegyesek a gondolataim, nem tudom, hogy inkább az eredmény oldaláról vagy az élmény oldaláról kérdezzelek.

Sajnos a kosárlabda részét tekintve nem volt sok sikerélményünk. Végig centerhiánnyal küszködtünk. Nem vagyok magas játékos, mezőnyember vagyok, ott tudok magabiztosan teljesíteni. Nekem is be kellett azonban segíteni centerposzton. Ez nem jó a csapatnak sem, mert semmi előnyünk nincsen belőle.

Az ellenfelek többsége nem küzdött ilyen szerkezeti problémákkal. Ráadásul beszéltünk a többi csapattal is. Ők egész évben erre az eseményre készültek, míg nekünk ez „jutalom” volt a MEFOB után. Összességében így a kosárlabda része nem volt a legjobb, de élménynek, tapasztalatnak, hogy milyen egy ilyen szintű egyetemi rendezvény, mindenképpen érdekes volt átélni.

Javában tart a felnőtt csapat felkészülése. Hogy haladtok?

Szerintem nagyon jól, már négy hete dolgozunk együtt. A héten megérkezett Beatrice Mompremier, így teljes a keretünk. Jó a hangulat, többen három-négy éve együtt dolgozunk. A két külföldit leszámítva senki nem volt ismeretlen. A szintén új érkező Bach Boglárkával is mindannyian játszottunk együtt. Nagyon jó kis csapat formálódik.

Talán az a kulcs, amit mondtál, hogy összeszokott a csapat. A győri keret változott az egyik legkevesebbet a mezőnyben. Ez lehet az előrelépés egyik fontos eleme?

Nekünk az régebben nagy problémát jelentett, hogy sokat változott a keretünk. Nem csak a külföldiek terén, de a magyar mag is. Most már elmondhatjuk, hogy három-négy éve nyolc játékos együtt dolgozik és az valóban óriási plusz.

Új edzői stábunk is van, mely hisz bennünk és motivál minket, hogy jók legyünk. Ez egyelőre szépen működik is. Látszódik, hogy egy kicsit átformáljuk a csapatot és építkezünk. Próbáljuk az edzőmeccsekből a hibákat kijavítani, a jókat megtartani. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a szezon!

Hirdetés