Hirdetés
Magyarország

Kiemelkedően kezdte a szezont a TFSE-MTK:

:

Hirdetés

Az újonc TFSE-MTK nyolc fordulót követően négy győzelemmel és négy vereséggel rendelkezik. A Győr elleni hétvégi bravúr után az M4 Sport kosárlabda magazinjában Magyar Bianka vezetőedző és a csapat irányítója Chanise Jenkins volt a vendég.

A TFSE-MTK úgy tudta legyőzni az UNI-Győr MÉLY-ÚT gárdáját, hogy a statisztikát böngészve szembetűnő: a siker ellenére viszonylag sok eladott labdát jegyeztek fel az újoncnál. “Ez a 27 eladott labda nagyon sok és a csapatunk erősségét mutatja, hogy ennyi eladott labda mellett is sikerült legyőznünk egy ilyen erős Győrt. Úgy gondolom, hogy a válogatott szünet két hetében sikerült jól felkészülni belőlük. Remek erőnléti edzőnk van Vas Bence személyében, akinek köszönhetően a negyedik negyedben lényegében a jó kondíciónk révén le tudtuk rohanni őket és meg tudtuk nyerni a mérkőzést.” – mondta az M4 Sporton Magyar Bianka vezetőedző.

A TFSE legeredményesebb játékosa a 20 pontos Chanise Jenkins volt. “Az eladott labdákból hat rám esett. Mégis a csapat együtt maradt. Húztuk egymást előre, jól védekeztünk és egymásért játszottunk. Így behúztuk a sikert.” – mondta az amerikai irányító, aki hangsúlyozta, hogy az eladott labdák nem zökkentették ki. “Én nem szoktam magam szidni az eladott labdák miatt. Szerintem ez a meccs része. Az a legfontosabb, hogy győzzünk és utána mindenki megfeledkezik az eladott labdákról.”

Nem csak a TFSE, de a vezetőedző Magyar Bianka is most debütált az élvonalban. “Nagy kihívás. Tavaly megnyertük az NB1 B-t és így megszereztük jogot, hogy feljuthassunk a következő osztályba. Nyár elején még úgy volt, nem biztos, hogy tudjuk vállalni, mivel nincsenek meg hozzá a feltételek az egyetemen. A szakmai vezetőnk Sterbenz Tamás keresett meg, hogy szeretné ha elindulnánk: ez a csapat megérdemelné, ha kipróbálhatná magát a legjobbak között. Az MTK esett ki legutóbb, viszont ők rendelkeztek utánpótlás csapattal és csarnokkal. Igaz, kicsit szegényes körülmények között, de sikerült belaknunk a Városmajort és igazán jól érezzük magunkat a csarnokban.” – foglalta össze az élvonalbeli lehetőséggel kapcsolatos tudnivalókat Magyar Bianka, aki saját helyzetébe is betekintést engedett a beszélgetés során:

Forrás: M4 Sport

“Hét éve edzősködöm a TFSE-nél. Kezdetben utánpótlás-csapataim voltak, két vagy három éve pedig elkezdtem az NB1 B-ben dolgozni. Tavaly sikerült megnyernünk. Az volt az egészben a plusz kihívás, hogy ránk bízta Sterbenz Tanár Úr a stáb és a játékoskeret kialakítását. Én dönthettem el például, hogy kivel szeretnék együtt dolgozni és én választhattam ki a játékosokat. Úgy gondolom, hogy ez nagy pozitívum. Az MTK csapatából megkerestük Süle Krisztinát. Róla azt gondoltuk, hogy rutinos játékosként ezt az egészet egy kicsit össze tudná fogni. Illetve Bernáth Rékát, aki egy kicsit el lett felejtve vagy talán nem megfelelően lett használva. Egy tehetséges kincsként emlegetjük a másodedzőmmel. Próbáljuk megadni neki a lehetőséget, hogy tudjon tovább fejlődni.”

Jól sikerült a légiósok kiválasztása, hiszen az Ausztráliából szerződtetett két amerikai légiós Chanise Jenkins és Alisia Jenkins a legtöbb statisztikai mutatóban vezeti az élvonal rangsorait. Mint kiderült, Alisia Jenkins ajánlotta honfitársát. “Alisia volt itt először és mondta, hogy kerestek egy irányítót. Én jeleztem, hogy szeretnék vele játszani. Egy csodálatos versenyző, kiváló irányító, aki sokat tud a kosárlabdáról. Az a tény, hogy vele egy csapatban játszhatok, már egy megvalósult álomnak tűnik. Ezért döntöttem így, hogy ide jövők.” – mondta a magyarországi lehetőségről a Trixy becenévre hallgató játékos, mielőtt a bajnokság erejéről beszélt volna: “Én azt mondanám, hogy a versenyhelyzet nehezebb itt. Több csapat alkotja a bajnokságot és tapasztaltabbak a játékosok. Ausztráliában is kemény ligában játszottunk, de ez ilyen szempontból erősebb.”

Magyar Bianka a légiósok kiválasztását így idézte fel: “Nyáron sok emberrel beszéltem, nem volt még rutinom a játékos-keresésben. Az ügynökök folyamatosan jelentkeztek, rengeteg videót megnéztünk. Nincs nagy költségvetésünk, mégis szerettünk volna jó embereket kiválasztani a csapatba. Patai Benjaminnal beszélgettem, amikor a figyelmembe ajánlotta Alisiát. Megnéztem róla a videókat és azt mondtam, hogy Ő az, akit szeretnék. Utána derült ki, hogy jóban vannak Trixy-vel és megkérdezte, hogy van-e már irányítónk. Mondtam, hogy van pár kiszemelt, akik között gondolkodunk. Elküldte nekünk Trixy videóit, megnéztük és szóltunk, hogy szeretnénk szerződtetni.”

Chanise Jenkins úgy fogalmazott: nem érzi külön nagy nyomásnak azt a szerepet, hogy igazi vezérként kell segítenie a csapatot. “Én ezt nem gondolom tehernek. A csapat is nagyon jól teljesít, mindenki tisztában van a saját szerepével. Imádom a társaimat, nagyszerűek az edzők is. Jó a szakmai programunk, mi ebben hiszünk és bízunk benne, hogy ebben a ligában messze tudunk jutni. Mindig egymásért játszunk és ez a lényeg.” – tette hozzá az amerikai légiós, aki a magyarországi életről is udvariasan nyilatkozott.”Szerintem nagy nehézség nem volt. Még nyelvi akadályok sincsenek, Péter, a segédedzőnk fordít és jól csinálja a dolgát. Bia is angolul beszél. Mindenki megértő, vicces, jól érezzük magunkat a csapatban.”

A beszélgetés végén szóba kerültek a szezon folyamán a TFSE számára elérhető célok. “Soha nem gondolunk ennyire előre. Próbálunk meccsről meccsre készülni. Most szerdán például Zalaegerszegre utazunk. Amikor készülünk a mérkőzésekre és az ellenfelek játékos-kereteit nézzük, akkor majdnem mindenki erősebbnek tűnik nálunk. Keményen kell készülnünk rájuk, keményen edzünk és próbáljuk mindig a legjobbat kihozni magunkból.” – fogalmazott Magyar Bianka, akit az élvonalbeli edzőködéssel járó nehézségekről is kérdeztek:

“Soha nem gondoltam erre. Mindig vártam ezt a szerepkört és évek óta készültem arra, hogy A-csoportos vezetőedző legyek. Edzéseken, mérkőzéseken szigorú vagyok, de előtte, utána ugyanúgy tudunk beszélgetni vagy megiszom egy kávét a játékosokkal. Fontosnak tartom, hogy jó kapcsolatunk legyen és érezzük jól magunkat, fogadjuk el egymást. A szigor megvan edzéseken, de utána tudjuk, hogy kell egymással beszélni.” – vázolta edzői filozófiáját Magyar Bianka.

Hirdetés