Hirdetés
Magyarország

Kiharcolta a második Európa Kupa győzelmét is a DVTK

DVTK - Nika Syktyvkar 65-58 (24-13, 10-14, 14-13, 17-18)

Európa Kupa, 2. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
B. Jovanic, J. Mukilic, G. Stojancevic (D. Muhvic)

DVTK: Green 16, Kányási 11/9, Aho -, Medgyessy 5, Jovanovic 26/9. Csere: Bogicevic 5/3, Tóth -, Kiss 2, Bernáth -.

Nika Syktyvkar: Cherepanova 13/9, Musina 18/3, Goldyreva 6/3, Psareva 6/6, Marchenkova 3/3. Csere: Coulibaly 6, Kozhukhar 6, Burik -.

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés

Ahogy az a mérkőzés előtti beszámolónkban is olvasható, az Európa Kupa második fordulójában a DVTK vendége az orosz Nika Syktyvkar volt. Földi Attila együttese 65-58-as győzelmet aratott.

A csütörtöki találkozót a csapatok már az újonnan épült DVTK Arénában játszhatták, ami aznap került hivatalosan is átadásra. Az orosz gárdából Alexandra Marchenkova triplája vezette fel az eseményeket, melyhez Raisa Musina pontja is csatlakoztak (0-6). A miskolciak első kosarai Kányási Veronika, illetve Medgyessy Dóra nevéhez fűződnek, akik 5-8-ra zárkóztatták fel csapatukat. Ezt követően Milica Jovanovic hárompontosával, illetve Cheridene Green szépen megjátszott ziccerével átvették a hazaiak a vezetést (10-8). Szépen védekeztek Földi Attila tanítványai, aminek meg is lett az eredménye. Labdaszerzésből dobták a kosarakat, mely időkérésre kényszerítette az ellenfél vezetőedzőjét. A rövid eligazításból visszatérve Snezana Bogicevic értékesített egy újabb hárompontost, melyre Mariia Cherepanova válaszolt azonnal (15-11). Ezt követően a dobott pontok mennyisége büntetőknek köszönhetően növekedett mindkét oldalon, 17-13-at mutatott a kijelző. Ekkor – kevesebb, mint kért perccel az első negyed vége előtt – láthatóan Bogicevic szenvedett térdsérülést, helyére pedig Jovanovic tért vissza a pályára. Ám ez sem zavarta meg a hazai együttes koncentrációját. A visszatérő Jovanovic egyből betalált, majd egy kiharcolt fault után büntetőket is érvényesített, így 21-13-ra változtatta az eredményt. Pár másodperccel az etap vége előtt újból Jovanovic-é volt a szó, ezúttal a hárompontos vonal mögül sikerült kosarat szereznie, így nem csak hogy 10 pont fölé növelte csapata előnyét, de személyében a 12. dobott egységet is elérte. 24-13-ról folytathatták a felek a küzdelmet. 

Fotó: DVTK.hu

A második játékrész ponthiányosan indult. Mindkét csapatnak számos helyzete adódott, ám egyiket sem tudták érvényesíteni. Végül – több, mint két perc elteltével – Cherepanova talált be az oroszok oldaláról (24-16). A miskolciak első kosarát az etap során Jovanovic szerezte, visszaállítva ezzel a felek közötti 10 pontos különbséget. Ezután újból egy csendesebb periódus következett, további kosarak nélkül. Musina és Valentina Kozhukhar dobásai következtek, melyek 27-20-ra változtatták a mérkőzés eredményt. Ám ekkor Green is becsatlakozott a párharcba, és sikeres 2+1-es akciójának köszönhetően megint 10 pontra növelte a különbséget a két csapat között. A félidő hátralévő percei is ugyanígy zajlottak, míg nem – egy perccel a nagyszünet kezdete előtt – 32-27-re zárkózott fel a vendég együttes. Földi Attila kérte ki idejét. Az utolsó másodpercekben a miskolciaknak sikerült további pontokat szerezniük, így 34-27-ről fordulhattak a felek. 

Fotó: DVTK.hu

A második félidőt Valentina Kozhukhar alsóposztos kosara indította (34-29). A miskolciaknak már kicsivel lassabban indult  harmadik negyed, hiszen első pontjaikat csak három perc elteltével sikerült megszerezniük. Előszőr Kányási Veronika betöréséből, majd Milica Jovanovic hárompontosából született kosár (39-29). Ekkor Mariia Cherepanova talált be távolról, majd Varvara Psareva triplája, illetve Naignouma Coulibaly ziccere következett, amikkel négy pontra zárkózott fel a vendég együttes (41-37). Annak ellenére, hogy támadásban nem sikerült akaratukat érvényesíteni Földi Attila játékosainak, védekezésben nem hagyott fel az agresszivitásuk. Folytonos hibákra kényszerítették ellenfelüket, ami végül kamatozni látszott. Míg az oroszoknak nem sikerült pontot szerezniük, Cheridene Green magabiztosan vette át az uralmat a gyűrű alatt pontjaival. A jó szériából persze Jovanovic sem maradhatott ki, ő az egészpályás letámadásnak köszönhetően tudott kosarakat szerezni (46-37). Ám a Syktyvkar sem hagyta magát. Varvara Psareva hárompontosával megint csak hat pont választotta el őket az egál mérkőzéstől (46-40). Az etap végé előtt Aho Nina újabb labdát szerzett a DVTK-nak, amit Kiss Angelika érvényesített, így 48-40-re nőtt a hazaiak előnye.

Fotó: DVTK.hu

A záró szakasz kezdetén Kozhukhar szerzett kosarat. Ezt követően Jovanovic-ot fault-olták hárompontos dobás közben, amiért három büntető volt a jutalma. A miskolci együttes montenegrói légiósa mindegyiket értékesíteni tudta, amivel 51-42-re változott az eredmény. A folytatásban az események újból lelassultak a támadó térfeleken, az utolsó negyed felénél járva 51-44 volt olvasható a kijelzőn. Majd a DVTK-ból Kányási Veronika szerzett egy triplát, amivel újra kialakult a 10 pontos differencia a találkozó résztvevői között. Ekkor a Syktyvkar szerzett további találatokat – leginkább büntetőkből – de Medgyessy Dóra közelijének hála nem forgott veszélyben a hazaiak előnye. Két és fél perccel a találkozó vége előtt Musina négy pontra hozta fel csapatát (56-52). Ezt Jovanovic és Green sem hagyta megválaszolatlanul, szépen kivitelezett tempójaiknak köszönhetően 60-52-re változott az eredmény. Az oroszok vezetőedzője kérte ki idejét. Visszaérkezve Goldyreva és Kányási is szerzett egy-egy hárompontost, így az állás érdemben változatlan maradt (63-55). Fél perc volt hátra a lefújásig, amikor is Földi Attila kért időt eligazításra. A továbbiakban a mérkőzés képe nem változott, a DVTK kiharcolta második Európa Kupa győzelmét is (65-58).

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés