Hirdetés
Utánpótlás

Kihasználni minden adódó lehetőséget – interjú Ács Lucával:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott 11. helyen végzett a krétai U18-as Európa-bajnokságon. A tornára Ács Lucával, a Soproni Darazsak Sportakadémia növendékével tekintettünk vissza.

Még Debrecenben az U17-es világbajnokság alatt kezdte a felkészülést a tornára a magyar válogatott. Ezt követően költözött a csapat Székesfehérvárra az MKOSZ Edzőközpontjába.

„Eleinte nekem minden új volt a válogatottban, mivel eggyel idősebb korosztályba hívtak be. Kicsit tartottam attól, hogy befogadnak-e a lányok, de nagyon segítőkészek és aranyosak voltak. Debrecenben és Székesfehérváron is jó hangulatban telt a felkészülés.” – idézte fel az első időszakot lapunknak a soproniak 182 cm magas játékosa, majd hozzátette: „Centerposzton úgy érzem, hogy a felkészülés alatt meghatározó szerepem volt, így a palánk alatti dolgokban tudtam segíteni a csapatnak.”

A kontinenstornán végül 11. helyen zárt a magyar válogatott és azt Luca sem titkolta beszélgetésünk alkalmával, hogy mindenkiben vegyes érzések kavarognak.

„Nagyrészt a helyezésünk a negyedik meccsen múlt. A nyolcba kerülésért a németek ellen játszottunk és egy ponttal kaptunk ki. Utána az egész csapat csalódott volt. Lehetett volna jobb eredményünk, de így alakult. A végén megpróbáltuk kihozni a maximumot. Győztes meccsel fejeztük be az Európa-bajnokságot, aminek nagyon örültünk.” – mondta Ács Luca.

Fotó: FIBA.Basketball

Egy Európa-bajnokság azért nehéz, mert a németekkel szemben drámai körülmények között 56-55-re elveszített nyolcaddöntő után kevesebb, mint 24 órával a házigazda görögök ellen kellett pályára lépni. Azon a mérkőzésen nagy tét mellett dobták fel a labdát, hiszen a győztes biztosan megőrizte A-divíziós tagságát. A vesztesre viszont hétvégén ki-ki meccs várt. A magyar lányok nagy küzdelemben 57-45-re nyertek. A harmadik negyedet 14-4-re hozták a mieink és ez döntött.

Ács Lucát arról is kérdeztük, hogy ebben a nehéz helyzetben ilyen rövid idő alatt mennyire lehetett rendezni a sorokat.

„Próbáltuk gyorsan elfelejteni a vereséget és kizárólag a görögökre koncentrálni. Nehezen indult, de a csapat a végére nagyon összeszedte magát. Így megszereztük a győzelmet és ez volt a lényeg. Még a bemelegítésnél is látszódott, hogy az előtte este elszenvedett vereség bánt minket. Viszont szerintem az pozitív volt, hogy közben felébredtünk és tudtunk változtatni.” – mondta a Soproni Darazsak Sportakadémia növendéke.

Válogatottunknak nehéz tornája volt, hiszen a csoportkört követően Covid miatt Völgyi Péter szövetségi kapitány nem lehetett a csapattal. Segítője Iványi Dalma vette át a vezetőedzői feladatokat. Bár benne van idén nyáron, hogy ez bármikor bárkivel megtörténhet, de egy ilyen szituációt megélni nem könnyű.

„Személy szerint engem eléggé megviselt, ami történt. Ettől függetlenül tudtam, hogy ez nem befolyásolhatja sem az én teljesítményemet, sem a csapatét. Maximális bizalommal fordultunk Iványi Dalma felé, hiszen onnantól ő volt a vezetőedző. Szerint jól sikerült kezelnünk ezt az egészet. A csapaton látszott, hogy bízik benne és jól tudtunk a meccseken szerepelni.” – tette hozzá Ács Luca.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar lányok a csoportkörben a későbbi aranyérmes Litvániával is összecsaptak. Végül 72-56-os vereséget szenvedtek a mieink. A seregszemle legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott szupertehetség Juste Jocyte tripla-dupla közelébe (17 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) jutott a magyar együttes ellen.

„Két nagyon meghatározó játékosukra építettek a litvánok, de kettőjük közül is kiemelkedett Juste Jocyte, aki az Euroligában játszik. Érdekes volt, mert néztük a finnek és a svédek ellen a teljesítményét és nem játszott annyira extrán. Nagyobb önbizalommal tudtunk nekimenni a meccsnek. Ott azért mi is megtapasztaltuk, hogy mennyire szépen kosárlabdázik. Elmondhatjuk, hogy a későbbi győztestől kaptunk ki. Bár, ha nyolc ponton belül marad a különbség a végére, akkor mi vagyunk a csoportelsők.” – idézte fel azt a találkozót Ács Luca, aki öt összecsapáson lépett pályára és ezeken 7.9 perc 2.8 pontot és 1 lepattanót átlagolt.

„Nem kaptam sok lehetőséget, de úgy érzem, hogy amit kaptam, azt kihasználtam. Próbáltam nagy koncentrációval beszállni a mérkőzésekbe. Úgy gondolom, hogy ez sikerült is. Egy-két meccsen pontszerzésben is ki tudtam venni részem, ami akkor nagy segítség volt. Azt tűztem ki célul, hogy amikor a pályán vagyok, az összes lepattanó az enyém legyen. Természetesen akadtak hibák, amiket igyekeztem rögtön kijavítani. Ezek többségében sikerültek, de van hova fejlődni – ha mondhatom így.” – összegzett a 17 éves játékos, aki a Soproni Darazsak Sportakadémián tovább pallérozódhat a következő szezonban is.

„A tervek szerint a Piros-csoportban és U18-ban számítanak rám. Most lesz az utolsó utánpótlás évem. Mindkét csapatban húzóembernek kellene lennem. Kaptam egy kis pihenőt, hétfőn kezdem meg az edzéseket és akkor maximális erővel már csak azokon a csapatokon lesz a fókusz.” – mondta Ács Luca, aki a fejlődési pontokat az alábbiak szerint határozta meg:

„A palánk alatt szeretnék magabiztosabb lenni. Tehát, ha ott labdát kapok, akkor az a helyzet kosárral vagy védőfaulttal végződjön. Védekezésben fontos lenne sokat fejlődni, mert a lábmunkám nem elég gyors még.”

Hirdetés