Hirdetés
Archivum

Kihirdette 2019/2020-as csapatát a Sopron Basket



:

:

Hirdetés

A Sopron Basket hétfõn este szurkolói ankéton bemutatta keretét a 2019/2020-as évadra. Emellett Török Zoltán ügyvezetõ értékelte az elmúlt idõszakot. Az eseményrõl a klub részletes összeállítása olvasható.

Forrás: Sopron Basket Sajtóközlemény

Hagyományainkhoz híven szurkolói ankét keretében értékeltük a szezont, és egyúttal bejelentésre került a Sopron Basket 2019/2020-as szakmai stábja és játékosállománya.

Óriási LED kivetítõ és csapatunk idén szerzett serlegei várták a Novomatic Arénába érkezõ nagy számú szurkolónkat hétfõ este. Az óriási érdeklõdés által övezett közönségtalálkozó ezúttal egyedi interaktív módon vette kezdetét, ahogy ezúttal beszámolónk is hosszabb lesz az eddigieknél. Bemelegítésként fényes sikereink emlékezetes pillanatai elevenedtek meg, majd Török Zoltán ragadta magához a szót a LED falra kivetített videón keresztül.

ÉRTÉKELÉS A KITÛZÖTT CÉLOK ÉS EREDMÉNYEK TÜKRÉBEN

Õszinte gondolatait az elmúlt két esztendõ átfogó értékelésével nyitotta, mely során idõutazásra hívta szurkolóinkat. A profi útra lépés és a Magyar András vezényelte elsõ bajnoki aranyérem felelevenítése után három meghatározó idõszakot emelt ki klubunk történelmébõl, melyekben a közös a hazai és a nemzetközi vizeken egyaránt kiemelkedõ eredménysor. A Saeed Armaghani neve által fémjelzett 90-es évek végét, mely meghozta az elsõ nemzetközi sikert, a Ronchetti-kupa gyõzelmet,továbbá emlékezetes bajnoki címet. A honi rivális uralkodásának megtörését és az ikonikus elsõ FINAL4 szereplést Székely Norbert vezérletével, illetve az elmúlt két év álomszerû menetelését Roberto Iniguez kormányzásával.

„Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt év csapata minden idõk legnagyobb soproni költségvetésére épült. A szakmai stáb mellett a klub menedzsmentje is mindent kipakolt az asztalra azért, hogy elérjük a fõ célt, nemzetközi presztízsünk visszaszerzését. Roberto Iniguez fényesre vizsgázott nálunk is! Minden álmunk teljesült, amiért azonban komoly áldozatokat hoztunk. Kicsit a jövõnket is feléltük, de csak annyira, hogy a klub ne jusson azon klubok sorsára, akik óriási felkiáltójellel állnak elõttünk. Minden korszakot a maga lehetõségeivel kell vizsgálni. Így vagyunk igazságosak a saját múltunk hõseivel és a jelenünkkel. Így tudjuk tovább gondolni, hogy merre is vezessen a Sopron Basket útja a jövõben!” – fejtette ki ügyvezetõnk.

A két szezont összevetve Török Zoltán elmondta, hogy a 2017/2018-as tükrözte igazán a klub gondolatvilágát, de az idei szezon csapata elõtt is le a kalappal! Óriási szívvel leküzdöttek minden nehézséget. A sikerek alfája és omegája Roberto Iniguez volt a maga ellentmondásos személyiségével együtt. „Arra kötöttünk szerzõdést, hogy a Sopron csinál egy két évre szóló projektet, melybe nem férnek bele morális kilengések, lustaság, szakmaiatlanság. Csak egy valami: megalkuvást nem tûrõ munka, reggeltõl-estig, hétfõtõl-vasárnapig. Az áldozatok, amiket meghoztunk azért, hogy megfelelõ személyi és tárgyi környezetben dolgozni tudjon, nem voltak hibavalók!”

Ügyvezetõnk kiemelte Fegyverneky Zsófia ikonikus szerepét, a rekordösszegért szerzõdtetett légiósok profi munkáját, és fiataljainkat, akik szintén áldozatokat hoztak a fejlõdés reményében. “Õk legalább akkora hõsök, mint azok, akik a mindent eldöntõ kosarakat dobják!” – tette hozzá.

Külön kitért a klubnál dolgozó stábra, akik hatalmas munkát végeztek a háttérben, mind fizikai, mind szellemi teljesítmény terén. „Végtelenül büszke vagyok a stábomra! Nélkülük ezt a két évet nem tudtuk volna végigcsinálni! Különösen, amit az utóbbi négy hónapban beleadtak. Legnagyobb erény számomra, hogy ha a vezetõ nincs ott, akkor a munkatársak nem a lustaság irányába tolják egymást, hanem magukat motiválják, hogy mindent maradéktalanul elvégezzenek!” – emelte ki a háttérben dolgozók fontosságát Török Zoltán, külön köszönetet mondva Czukorné Hollós Annának és Molnár Balázsnak, akik átvették az elmúlt idõszakban a feladatköreit, és fáradhatatlanul vitték a vállukon a klub zászlaját.

BACK TO BACK – FINAL4, SOPRON

A nemzetközi események soproni szervezései során 2015 óta tartó és elvégzett profi munka elnyerte a FIBA vezetõinek az elismerését, mely két egymást követõ FINAL4 rendezéssel csúcsosodott ki. „Sopron egy olyan rendezvényhelyszín, mely méltán lehet nemcsak a magyar, hanem az európai kosárlabdázás egyik fellegvára is, bizonyos alkalmakkor a fõvárosa. Olyan varázst tudunk nyújtani és szervezést mögé tenni, ami egyedi! Soproni! Erre valamennyiünknek büszkének kell lenni!” – emelte ki Török Zoltán, miközben köszönetet mondott a kormány és a város vezetése felé is a támogatásukért.

FEJLESZTÉSEK

Külön fejezetet szánt ügyvezetõnk a klubnál folyó fejlesztések, modernizálás bemutatásának. „Az élet minden területén, úgy a ránk bízott ingatlannal, az Arénával, úgy a szakmai munkával, úgy a körülményrendszerrel igyekszünk a leghatékonyabban gazdálkodni. A TAO rendszer pályázatai útján évrõl évre bizonyítjuk, hogy minket érdemes támogatni, mert a felhasználás módja és hatékonysága minden soproni emberre hatással van.” – hangsúlyozta ügyvezetõnk.

PÉNZÜGYI STABILITÁS

Nem maradhatott el gazdálkodásunk fõ mutatóinak az ismertetése sem az auditálásra került mérleg alapján, amit azonban még a felügyelõ bizottság és a taggyûlés nem hagyott jóvá. 2018 mérlege rekorddöntést jelent, átléptük a bûvös 1 milliárd forintot!

Mérleg fõösszeg: 1 231 875 000

Nettó árbevétel: 453 954 000

Adózott eredmény: 4 567 000 – Ügyvezetõnk javasolni fogja, hogy idén is helyezzük tartalékba ezt az összeget.

Jegyzett tõke nem változott: 11 610 000

SOPRONI DARAZSAK – SPORTDARÁZS – JÖVÕRE EGY SZINTTEL FELJEBB

Az utánpótlás egyesület 2003-as megalapítása óta számos bajnoki cím és siker kísérte utunkat, mely idén újabb mérföldkõhöz érkezett az Amatõr NB1-ben elindított Sportdarázs csapat életre hívásával. „Izgalmas kihívás! Saját akadémiánk erejébõl a soproni gyerekek és kosárlabda szeretõk örömére csináljuk azért, hogy legyen egy olyan csapatunk is, mely saját nevelésû játékosokra támaszkodva próbál meg azoknak is játéklehetõséget biztosítani, akik a felnõtt csapatunkban nem tudnak helyet kiharcolni maguknak.” – tette hozzá Török Zoltán, és egyúttal sok sikert kívánt a jövõ évi Piros csoportos szerepléshez.

TÁVOZÓK

A szurkolók számára vélhetõen legizgalmasabb kérdés, a csapat állományának változása, egy kisebb szünet után került porondra. A távozókat végigvéve elõször a vezetõedzõi poszt kapcsán osztotta meg gondolatait ügyvezetõnk. Az már korábban bejelentésre került, hogy Roberto Iniguez és stábja nem kívánta meghosszabbítani lejáró két éves szerzõdését. „Errõl már idejében, novemberben tájékoztatott engem Roberto, mert tudta, hogy tervszerû munka és építkezés folyik nálunk. Hagytam azért némi kiskaput a folytatásra, de a döntése nem változott. Amit Roberto vállalt nálunk, azt becsületesen teljesítette! Köszönet jár érte! Kívánom neki, hogy teljesüljenek az álmai, amik õt mozgatták mindig is. Új helyén szeressék legalább annyira, mint Sopronban és legyen még sikeresebb, mint Sopronban. Bízom abban, hogy valamikor egyszer talán még találkozhatnak az útjaink, addig is, ahogy õ is fogalmazott, mikor elköszöntünk egymástól: „Mind a ketten széllel szemben tovább!”

Ami a játékosokat illeti. Queralt Casas, Candice Dupree, és Amanda Zahui azok, akiknek nem tudtunk szerzõdést ajánlani, bár maximálisan meg voltunk velük elégedve. „Köszönet nekik! Bízom abban, hogy mindhárman jó és szép emlékekkel távoznak!” – tette hozzá ügyvezetõnk.

Turner Yvonne helyzete más volt. „Erõn felül igyekeztünk nyújtózkodni, minden követ megmozgattunk érte. Rendkívüli módon sajnálom azt, hogy a távozás mellett döntött! Profi játékos, akinek a szempontrendszerében érthetõen a pénz fontos faktor. Az elmúlt három évben olyan magasságokba jutott Sopronban, hogy az ára a mi számunkra megfizethetetlenné vált. Nem kívántam licitháborúba belemennie, mely ellehetetlenítette volna a csapatépítést. Nagy sikereket kívánok neki és azt, hogy erre a három évre úgy emlékezzen, ahogy mi emlékezünk róla!”


SOPRON BASKET – 2019/2020

A jövõ évi csapat keretének ismertetését a szerzõdéssel rendelkezõ játékosokkal kezdte Török Zoltán: „Fegyverneky Zsófia nélkül elképzelhetetlen a Sopron Basket! Rutinja, tudása, mentalitása, meghatározó védjegye a Sopron játékának!” – szólt elismerõen kapitányunkról ügyvezetõnk, akinek egyúttal jó egészséget kívánt.

Fiatal magyar magunk, a jövõ Sopronjának alapjai, most már szûk rotációban, nagy tehertétellel és változatlan felállásban: Határ Betti, Dubei Debóra, Weninger Virág, Czukor Dalma és Varga Kamilla.

Ügyvezetõnk külön szólt a soproni születésû, megannyi soproni és válogatott utánpótlás címmel rendelkezõ Weninger Virágról, akit a mi „élõ lelkiismeretünk” jelzõvel illetett. „Elképzelhetetlen számomra, hogy õ ne tudja kibontakoztatni a szárnyait nálunk! Szeretném megérni azt a pillanatot amikor õ – nem máshol, hanem itt Sopronban – kiteljesedik!” – hangsúlyozta ügyvezetõnk, hozzátéve, hogy a róla való gondolkodásunk iránymutatásnak kell lennie mindenki számára. Kemény munkát raktunk a fiatalokba, nekik kell a jövõben vinni a Sopron zászlaját! Az Euroliga szereplés mellett a tehetséges fiatalok nevelése is fontos védjegyünk Európában.

A szerzõdésüket meghosszabbító játékosaink közül a még mindig csak 23 éves, de már 6. szezonját megkezdõ Aleksandra Crvendakic neve hangzott el elsõként, akire már ikonként tekintünk. „Ékes példája annak, hogy mit is jelent a soproni identitás! Lehet, hogy Aleks nem magyar, de soproni!” – fûzte hozzá a légiós-kérdést elõszeretettel firtató kérdésekre is utalva Török Zoltán, aki örömmel jelentette be, hogy Tina Jovanovic 2 évvel hosszabbít klubunknál! „Nálunk ért révbe Tina! Nagyon örülök a két éves szerzõdés-kötésnek! Ezzel fejezte ki, hogy súlyos sérüléssel is megvártuk, segítettük, hogy álmai tovább élhessenek. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja szolgálni a bizalmat!”

Az újonnan érkezõk közül a sorban egy olyan játékos kívánkozott az élre a bejelentés során, aki gyakorlatilag úgy jön vissza szülési-szabadságról, hogy el se ment. Jelena Brooks, a mi Jecánk 5 szezonon keresztül olyan elementáris hárompontosokkal és pillanatokkal írta be magát a klub történelem könyvébe, hogy róla csak hasonló elismeréssel lehet beszélni, mint Aleksrõl.

„Aleks, Jeca és Tina 15 szezonnál tartanak a klubunknál! Aki a légiósokról, klub hûségrõl kezd polemizálni, ajánlom figyelmükbe ezt a 15 szezont, ha meg akarják fejteni a Sopron titkát.” – mondta el büszkén Török Zoltán.

Egy fiatal tehetséggel folytatta a sort ügyvezetõnk, aki három évet írt alá. A 18 éves Varga Alíz a Vasas nevelése, azé a klubé amelyhez szoros érzelmi kötelék fûz bennünket. A szerzõdtetni kívánt fiatal magyar tehetségek közül Alíz volt az elsõ, aki nem a pénzt helyezte a tárgyalások középpontjába. „Varga Alíz volt az elsõ, aki azt mondta, hogy õt egy dolog érdekli. Van egy álma, õ szeretne ebben a csapatban kifutni a pályára, szeretne nálunk játszani! Számomra ez az igazán fontos, hogy ilyen szellemiségû játékosok jöjjenek hozzánk! -Kívánom neked hogy teljesüljenek nálunk az álmaid!” – méltatta a fiatal erõcsatárt Török Zoltán.

Végezetül egy rutinos amerikai kosárlabdázó került bejelentésre, a Phoenix Mercury elsõ számú irányítója, Briann January, akinek az érkezése picit megváltoztathatja a csapat eddigi felállását. Két hátvédes szerkezetben fogunk ugyanis nekivágni a szezonnak. „Egy olyan társat kerestünk az irányító posztra Zsófi mellé, akivel szerda-szombat ritmusban egész szezonban fenn tudjuk tartani a csapat irányító- játékának színvonalát. Régóta követem Briann játékát, különös tekintettel a 9 indianai szezonra.Láttam wnba-t nyerni és láttam többször a döntõbe vezetni csapatát Rendkívül megbízható irányító, akit hat éven keresztül beválasztottak a WNBA legjobb védõcsapatába. Bízom benne, hogy nem kell sok idõ arra, hogy a soproni rendszerbe beilleszkedjen – fejezte ki reményét Török Zoltán, hozzátéve, hogy keresünk egy további, 12. fiatal játékost.

„Õk azok, akiknek jövõre folytatniuk kell a soproni regényt, az elõdök nagyszerû munkáját!” – zárta a játékosállománnyal kapcsolatos gondolatait Török Zoltán.

„A poént lelõtték, nem örülök neki! Igen, Gáspár Dávid a vezetõedzõnk!” – tért át a szakmai stáb bemutatására ügyvezetõnk. A fiatal, nagy reménységû szakemberrel kapcsolatban elhangzott, hogy már több, mint két éve folyik vele párbeszéd. Hasonló tervünk volt a felépítése terén, mint anno Székely Norberttel, de sajnos nem jött össze, hogy Roberto Iniguez stábjában helyet kapjon. Nem rajta, és nem is rajtunk múlott.

Gáspár Dávid az elmúlt 2 szezonban óriási meglepetésre bajnoki bronzéremig és negyedik helyig vezette a ZTE gárdáját!

„Õ volt a kiválasztott, akivel folyamatos kapcsolatot tartottam. Rendkívül jó kommunikációs képessége van, kiválóan beszél angolul, minden áron tanulni akar és az elmúlt két évben nekem bizonyította azt, hogy minden feladat elvégzésére készen áll! Olyan ütemben tanulta az Euroligát, a játékosokat, játékrendszereket, mely azt mutatta, hogy jó döntés volt a tehetséggondozásának felvállalása. Tudom, hogy idõre van szüksége, a türelem megvan a részünkrõl. Kívánom mindannyiunknak, hogy az õ vezetésével nyíljon hosszú távon új fejezet klubunk életében!” – fejtette ki Török Zoltán, majd áttért a szakmai stáb következõ tagjára, akit egyben a saját szakmai mentorának is tekint. Gáspár Dávid tanácsadója, mentorálója a soproni szurkolók egykori kedvence Stevan Karadzic, „Pista”, lesz, aki mögött szép edzõi karrier áll felnõtt és utánpótlás vonalon egyaránt. Az õ feladata lesz a vezetõedzõ munkájának a segítése, és a fiatalok képzése is.

Az erõnléti és atléta edzõnk, aki a rehabilitációért is felelni fog, közöttünk él már egy ideje. Szegedi Róbert az elmúlt évben gyönyörû munkát végzett fiataljainkkal és Zsófival az elõszezonban, késõbb Yvonnal szezon közben, és Akadémiánkon is bebizonyította rátermettségét. Most feladja értünk sikeres vállalkozását, más irányú feladatait és fõállásban, csak ránk koncentrálva fogja ellátni a posztot. Köszönjük Robi az ambíciót, melyet klubunk irányába táplálsz!

Az elemzõ, scouting edzõ helye még kiadó, a tárgyalások több irányban is folynak.

„Fontos, hogy az eredményesség és az elvek is hûek legyenek a Sopron Baskethez, de az elvek jövõre még az eredménynél is fontosabbak lesznek! Nehéz lesz az elmúlt 2 szezon után ezen az úton velünk jönni Nektek, szurkolóknak. Bízom benne, hogy aki megértette az elveink fontosságát, az anyagi helyzetünket, az ki fog tartani mellettünk!

Végezetül a célokról. Hogy mit lehet kitûzni egy 13 szoros magyar bajnok 8 szoros Magyar Kupa gyõztes csapat elé a soron következõ idénybe? Nyerjük meg a soron következõ mérkõzést!” – zárta gondolatait ügyvezetõnk, mielõtt a szurkolói kérdések megválaszolásával folytatódott volna az éjszakába nyúló este.


SOPRON BASKET 2019/2020

Fegyverneky Zsófia 1-2 178 cm HUN 1984
Briann January 1-2 173 cm USA 1987
Varga Kamilla 1-2 182 cm HUN 1999
Weninger Virág 2 178 cm HUN 1997
Dubei Debóra 3-2 183 cm HUN 1997
Czukor Dalma 3 183 cm HUN 1999
Aleksandra Crvendakic 3-4 186 cm SRB 1996
Jelena Brooks 4 189 cm SRB 1989
Varga Alíz 4 186 cm HUN 2001
Tina Jovanovic 5-4 192 cm SRB 1991
Határ Bernadett 5 208 cm HUN 1994


Vezetõedzõ: Gáspár Dávid
Szakmai tanácsadó: Stevan Karadzic
Erõnléti-rehabilitációs edzõ: Szegedi Róbert

Hirdetés