Hirdetés
3x3

Két esély az olimpiai kvalifikációra:

:

Hirdetés

Pénteken  magyar idő szerint a kora délutáni órákban Japánban Ucunomija városában megtartották a FIBA 3×3-as olimpiai prezentációját. Megismerhettük azt a négy csapatot, amely a Világranglista alapján már kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, illetve az Olimpiai Selejtezők mezőnyét. Április végén a hatcsapatos második selejtező-tornát hazánk rendezi.

Nagyszabású műsort rendeztek Japánban, ahol a férfi WorldTour sorozat hétvégi nagydöntőjéhez kapcsolták az olimpiai prezentációt. Három csapatlistát ismerhettünk meg. Azokat az együtteseket, akik a Világranglista alapján kvótát szereztek. A 2020. március 18. és 22. között Indiában megrendezésre kerülő 20 csapatos Olimpiai Selejtező mezőnyét alkotó válogatottakat és a hatcsapatos második Olimpiai Selejtező (Universality Olympic Qualifying Tournament) résztvevőit. Magyar szempontból különösen fontos bejelentésre is sor került, hiszen hivatalossá vált a rendezvényen, hogy ezt az eseményt április 24. és 26. között hazánkban bonyolítják le.

A női szakágban a Világranglista alapján Oroszország, Kína, Mongólia és Románia szerzett kvótát a 2020-as Tokiói Olimpiára. Ennek megfelelően ez a négy nemzet már készülhet az ötkarikás játékokra, ahol a 3×3-as tornát öt versenynapon 2020. július 25. és 29. között rendezik meg.

Március 18. és 22. között 20 válogatott részvételével rendeznek Olimpiai Selejtezőt Indiában. Innen az első három helyezett kvalifikálja magát Tokióba. Ezen az eseményen világbajnoki ezüstérmesként alanyi jogon résztvevő a magyar válogatott. A C-csoportba nyertük besorolást Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Sri Lanka mellé. Bár a lebonyolítás még nem hivatalos, de várhatóan a Világbajnoksághoz hasonlóan a csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol klasszikus egyenes kieséses keresztjátékkal folytatódik a küzdelem.

Olimpiai Selejtező, India – 2020. március 18-22. – csoportbeosztás
A-csoport: Franciaország, Németország, Uruguay, Indonézia.
B-csoport: Irán, Japán, Ukrajna, Türkmenisztán, Ausztrália.
C-csoport: Hollandia, Észtország, Fehéroroszország, Magyarország, Sri Lanka
D-csoport: Olaszország, Tajvan, Csehország, Svájc, Indonézia

Indiából tehát az első három helyezett szerez kvótát, de ha ez nem sikerül a mieinknek, akkor is marad még esély az olimpiai részvételre. Ekkor hazai közönség előtt április 24. és 26. között léphet pályára a magyar csapat. Ezen tornán az esemény házigazdája mellett a Világranglistáról az öt legmagasabban rangsorolt olyan gárda indul, akik az előző módokon nem szereztek kvótát és hazájuk válogatottja 5:5 kosárlabdában nem vett részt az utolsó két Olimpián. Most 6+3 csapatot hirdettek ki, hiszen a mieink mellett Japán, Irán, Hollandia, Olaszország és Tajvan jogosult jelenlegi állás szerint a részvételre. Ha valaki ezen nemzetek közül kvótát szerez Indiában, akkor a hármas várólistáról illesztenek be válogatottat a helyükre. Ezen a várólistán Észtország, Németország és Ukrajna szerepel.

A fentebb leírtak a hivatalos grafikákon:

A Világranglista alapján kvótát szerzett nemzetek:

Olimpiai Selejtező, India – 2020. március 18-22.

Második Olimpiai Selejtező (Universality Olympic Qualifying Tournament) – Magyarország – 2020. április 24-26.

Hirdetés