Hirdetés
Archivum

Kik lehetnek a Bourges kihívói Franciaországban?:

:

Hirdetés

Pénteken bemutatta keretét a 2018/2019-es évadra a francia bajnok Bourges. Természetesen a mezõny többi tagjánál is javában zajlik a következõ évad elõkészítése. Nézzük, hogy eddig miként alakult a francia átigazolási piac.

Fotó: blma.fr

Fotó: blma.fr

A Bourges mellett keretet hirdetett a Lattes Montpellier, akik 2016-ban még bajnokok voltak. Az Euroligában azonban az elmúlt évadban mindössze egy gyõzelmet szereztek, a bajnokságban pedig a négy közé sem jutottak. Tavaly vette át a klubot egy új vezetés. Új elnök érkezett, február óta pedig az egykori válogatott játékos Edwige Lawson Wade sportigazgatóként felel a keret kialakításáért. A változások a külsõségekben is megjelentek, többek között új logót kapott a klub.

A játékosállományt nézve Romy Bär, Assistan Koné, Anaël Lardy, Fatimatou Sacko, Suzy Batkovic és Marie Mané távozott. Extra igazolások jöttek olyan válogatottakkal, mint Marielle Amant, a Dinamo Kurszkból Hélèna Ciak, a Famila Schio-tól Endy Miyem vagy a Bourges-tól Diandra Tchatchouang. Sami Whitcomb, Taylor Wurtz és Alix Duchet teszi teljessé a jövõ csapatukat. Szigorúan a névsort nézve könnyen lehet, hogy a címben feltett kérdésre válaszként: a Lattes Montpellier elsõ számú trónkövetelõvé léphet elõ.

Az élre tör a Lyon, ahol a klasszis játékos Tony Parker nevével fémjelzett tulajdonosi kör elsõ éve bajnoki elõdöntõt hozott. A keret hamar összeállt, Haley Peters, Evita Herminjard, Mélanie Plust, Rebecca Allen, Djene Diawara, Géraldine Robert és Prescillia Lezin távozott. Érkezett helyettük a CCC Polkowice és a Seattle Storm ponterõs játékosa Alysha Clark, a brazil center Clarissa Dos Santos a Charleville-Mézières-tõl. Szintén magas posztra jön a bajnoki döntõt vívó Tarbes-tól a kanadai Michelle Plouffe. Ki kell emelni még Fatimatou Sacko, Lidja Turcinovic és Kendra Cherry megszerzését is. Ingrid Tangueray, Julie Allemand, Paoline Salagnac és Marième Badiane maradt tavalyról.

A kupadöntõt vívó és az alapszakaszban második helyet szerzõ Charleville-Mézières-nél nem voltak nagy változások. Eddig Valeriya Berezhynska, Kalis Loyd és Clarissa Dos Santos távozása a hivatalos. Helyükre a Landes-tól Queralt Casas, a Schio-tól az egykoron gyõri színekben is szereplõ Zofia Hruskacova, illetve Katya Mosengo-Masa és Haley Peters érkezett.

A meglepetésre bajnoki fináléba jutó Tarbes-nál Michelle Plouffe mellett Angie Bjorklund, Christelle Diallo és Ana Suarez távozása biztosnak látszik az eddigi nyilatkozatok alapján. Helyükre Marine Fauthoux, Jodie Cornelie-Sigmundova, Nathalie Fontaine és Prince Alexis érkezését jelentették be eddig.

A 2017-es bajnok Villeneuve-d’Ascq gyenge teljesítménye volt a legutóbbi francia évad legnagyobb csalódása. Vezetõi szinten is változást hozott a szerény szereplés. Valentin Cavelier helyére sportigazgatói posztra Christophe Vitoux érkezett. Vitoux igazi veterán a francia kosárlabdában, többek között egykoron az Orchies és a Denain csapatánál is betöltötte ezt a pozíciót. Teljesen új csapat épül, ahol Pauline Akonga, Marielle Amant, Johannah Leedham, Nevena Jovanovic és Joyce Cousseins-Smith távozása biztosnak látszik. Egyelõre Romy Bär, Angie Bjorklund és Christelle Diallo szerzõdtetését jelentették be.

Érdemes még szót ejteni a Basket Landes alakulatáról, ahol Queralt Casas, Kadiatou Sissoko, Hortense Limousin, Cierra Bravard és Maja Skoric távozása a biztos. Ide Romana Hedjova, Migna Touré, Mailis Pokk, Markeisha Gatling és Camille Aubert érkezik. A francia magból Céline Dumerc, Alexia Plagnard és Miranda Ayim élõ szerzõdéssel rendelkezik. Ennek megfelelõen szintén versenyképes keret formálódhat.

Hirdetés