Hirdetés
USA

Kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélték Brittney Griner-t:

:

Hirdetés

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek a Moszkva melletti Himki bíróságán Brittney Griner-re. Mint ismert, az olimpiai és világbajnok, WNBA-bajnok, Euroliga-győztes klasszist február 17-én tartóztatták le a seremetyjevói repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához használatos patronokat találtak a poggyászában

Griner tárgyalása július elején kezdődött. Az amerikai játékos július 7-én bűnösnek vallotta magát. Azzal védekezett, hogy sietve pakolt és a poggyászába véletlenül kerültek a patronok. Griner védeői több eljárási hibára is felhívták figyelmet. Többek között arra, hogy a játékosnak nem ismertették a jogait az őrizetbe vételekor, illetve több iratot, nem vagy nem megfelelően fordítottak le számára. Ügyvédjei szerint Griner-nek sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére írtak fel korábban orvosi marihuánát, amit kizárólag arizonai otthonában használt. Az Egyesült Államok azon államában ez egyébként legális is. Vallomásában a játékos hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megsérteni az orosz törvényeket és a vád állításaival ellentétben a patronokat nem tudatosan próbálta meg elrejteni a hatóságok elől kábítószer csempészet céljából.

Bár az ítélethirdetéskor elhangzott, hogy részben figyelembe vették Griner egészségi állapotát, azt is, hogy milyen tevékenységet végez pályán kívül. Tudomásul vették beismerő vallomását, megbánó magatartását. Ennek ellenére Nyikolaj Vlasszenko ügyész közel a maximálisan kiszabható ítéletet kérte a bíróságtól egymillió rubeles (hat és fél millió forint) pénzbírság kiszabása mellett.

Jelenlegi rendkívül feszült világpolitikai helyzetben Griner ügye gyorsan politikai síkra terelődött. Az USA fogolycserére tett ajánlatot Oroszországnak a közelmúltban. Brittney Grinerért és egy másik amerikai fogvatartottért, Paul Whelanért Viktor Bout fegyverkereskedőt engednék át. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön kiadott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet – írja a CNN.

Hirdetés