Hirdetés
Magyarország

Kilenc év után újra Sopronban Böröndy Vivien:

:

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

Múlt héten vált ismertté a Sopron Basket kerete a 2022/2023-as évadra. Visszatér a nevelőegyesületéhez Böröndy Vivien, akivel a Sportrádió készített egy riportot.

“Telefonon történt a megkeresés a soproni klubtól és nem titok kijött pár könnycsepp, elérzékenyültem a hívás során. Amikor elmeséltem a szüleimnek, ők is hasonlóan tettek. Hatalmas örömként élik meg. Jó érzés volt őket büszkének látni a múlt heti ankéton” – idézte fel az Euroliga-győztes, immár 15-szörös magyar bajnokhoz történő szerződése körülményeit Böröndy Vivien, akit kilenc év után láthatunk ismét soproni mezben.

“Nagyon kevés játékos utasítaná vissza ezt az ajánlatot. Főleg én, aki érzelmileg elköteleződött vagyok soproniként a soproni csapat iránt. Nem kellett sokat gondolkoznom. Akik közel állnak hozzám, mindenkinek kikértem a véleményét szakmailag. Mindenki azt mondta, hogy akit magyarként a Sopron megkeres, azon nem szabad gondolkozni. Főleg saját nevelésűként ez nem lehet kérdés. Jó érzés hazatérni és olyanok között játszani, akik szeretnek és ismernek.”

Fotó: Böröcz Tamás

A történelmi Euroliga-siker után nem lesz egyszerű, hiszen az elvárások óriásiak. Böröndy Vivien az elmúlt kilenc évben megfordult az MTK-Budapest, a ZTE NKK, a Vasas Akadémia és végül a Ludovika-FCSM Csata együttesében. Egy szép és tartalmas pályaív ez, mely minden szinten minden fontos és elengedhetetlen szakmai lépcsőfok megtételét lehetővé tette. Ugyanakkor az utolsó Csatás évet leszámítva nemzetközi szereplést nem tartogatott.

“Nem azt mondom, hogy tartok a következő szezontól, de biztosan nagyon nehéz lesz. A Sopronról mondhatjuk, hogy egy más kávéház. Nagyon sok melót kell nekem is beletenni a következő évadba, hogy fel tudjam venni a versenyt. Úgy gondolom és Török Zoli is mondta, hogy az én sebességemmel nem lesz olyan nehéz. Mellettem lesz a rosszabb napokon és teljes vállszélességgel támogatni fog, ugyanúgy kritizálni is, de nyilván kell az építő kritika is. Nekem olyan szinten könnyebb a döntés, hogy én játszottam már itt, tudom, hogy milyen. Nyilván más szájízzel térek vissza, mint amikor korábban itt voltam fiatalként 16-tól 18 éves koromig. Tapasztaltabb, rutinosabb vagyok ahhoz képest.” – hangsúlyozta Böröndy Vivien, akit a magyar játékosok soproni szerepéről is kérdeztek a beszélgetés során.

“Nagyon sok melót kell beletenni. Nem fogok elégedetlenkedni. Tudom, hogy ki kell harcolni a helyemet és megmutatni, hogy mit tudok. Lehet, hogy lesz olyan Euroliga meccs, amikor nem fogok pályára lépni, de ha megnézzük a Sopron bajnoki meccseit, akkor láthatjuk: 10-es rotációval játszanak, mindenki 15-20 percet biztosan pályán tölt. Elsősorban a magyar bajnokságban szeretnék bizonyítani, a többi utána jön magától.” – tette hozzá. “Most van egy kis időm erre fejben is felkészülni. Borzasztó nehéz lesz, mivel említettem, hogy ez egy teljesen más kávéház. Akár, ha egy Euroligát és egy Európa Kupát összevetünk… A ritmus ugyanaz lesz, a szint azonban nem mindegy. Próbálok fejben is készülni a nyár alatt. Meglátjuk mi lesz belőle, a legjobbat próbálom kihozni magamból, az 100%.”

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Böröndy Vivien soproniként, de más csapatokban játszva mégis valamilyen szinten külső szemmel láthatta az elmúlt évek fejlődését, sikereit.

“Zoli jól csinálja azt, amit csinál. Lehet látni ezt abból is, hogy egy kisvárosi klubból milyen eredményeket ért el és virágoztatta fel a soproni kosárlabdát. Mindig jó pár lépéssel előrébb tart. Emellett a keretben vannak olyan játékosok, akik évek óta ott szerepelnek, akik összerántják a csapatot. Gondolok itt elsősorban Jecára és Zsófira (Jelena Brooks és Fegyvernekly Zsófia – a szerk.), akik már akkor ott játszottak, amikor én. Nagyon jól esett, ahogy fogadtak az ankéton. Nem lesz ismeretlen a közeg. A Vasasban Varga Alíz volt a csapattársam, míg Zalaegerszegen a második évben Gáspár Dáviddal dolgoztam. Jó embernek és edzőnek tartom, olyannak, aki figyel a játékosaira és ez nagy kincs manapság. Elismerem a munkáját, jó szakemberről van szó. Én már nagyon várom és kíváncsi vagyok hogy alakulnak a dolgok.” – mondta Böröndy Vivien.

Fotó: FIBA.Basketball

A soproni munka előtt azonban még egy nagy feladat jön, hiszen hétfőn megkezdődött az idei évre jelentősen átalakuló 3×3-as felnőtt válogatott összetartása. A csapatra a tervek szerint pontgyűjtő versenyek egész sora, remélhetőleg minél több FIBA 3×3 Women’s Series torna és június elején az Európa-bajnokság selejtezője vár. Sikeres kvalifikáció esetén pedig szeptemberben a grazi kontinenstorna.

“Aki egyszer belekerül, jól megy neki, fekszik neki a játék, az egyszerűen imádja.” – mondta a riportban a 3×3-ról Böröndy Vivien, aki immár öt éve tagja a válogatottnak. “Ilyenkor a felkészülés alatt érezhető, hogy sokkal családiasabb körülmények vannak. Mivel kevesebben vagyunk , könnyebb összetartó gárdát kialakítani magunk között. Ez is az egyik titka a sikerességnek. Minél jobb a kémia, minél jobban összeszokik a társaság a pályán és pályán kívül is, az már fél siker. Mi mindig szívesen jövünk, szívesen játsszunk. Én például 2017 nyarán kaptam az első meghívót Károlyi Anditól, az akkori szövetségi kapitánytól. Már akkor úgy voltam vele, hogy ez a játék fekszik, és jól érzem magam a pályán. Ráadásul teljesen más a hangulata a tornáknak is.”

Hirdetés