Hirdetés
Archivum

Kína ellen játszik felkészülési mérkõzést az amerikai válogatott:

:

Hirdetés

Mindig ünnep a nõi kosárlabdában, amikor az Egyesült Államok válogatottja pályára lép. Erre legközelebb csütörtökrõl péntekre virradóra kerül sor, amikor Seattle-ben Kínát látják vendégül.

Bár az Európában légióskodó játékosok többségére nem számíthat a szakmai stáb, ettõl függetlenül egy sok szempontból érdekes találkozóra van kilátás. Bemutatkozik mérkõzés-szituációban Dawn Staley szövetségi kapitány, így tanulságos lesz majd figyelni, hogy milyen irányba tereli a csapatot a tenerife-i Világbajnokság elõtt öt hónappal. Az amerikaiaknak ez az utolsó hosszabb összetartásuk, hiszen a WNBA szezon alatt erre már nem lesz mód. Amikor szeptemberben találkoznak, az a közvetlen világbajnoki felkészülésük része lesz.

Kedden vette kezdetét az összetartás és hosszú idõ után elõször találkozott úgy a keret, hogy nincsen újonc. Még a legfiatalabbak, mint Napheesa Collier és Kelsey Mitchell is már a februári edzõtáborban átesetek a debütáláson. Végül ebben a szokatlan áprilisi idõpontban 19 játékos tudott elutazni Seattle-be, akik között két nagy visszatérõt találunk. Seimone Augustus és Sylvia Fowles a 2016-os riói olimpia óta nem tudtak ott lenni a nemzeti csapattal sérülések, illetve klubjaiknál meglévõ kötelezettségek miatt. Természetesen a szolgálataikra számítanak és az sem lenne meglepetés, ha a Világbajnokságon is látnánk õket.

A rutinos sztárok közül továbbra is Sue Bird és Diana Taurasi a szíve-lelke a válogatottnak. Nem véletlen, hogy az elsõ napot követõ sajtótájékoztatón Dawn Staley õket méltatta. „Az edzõtábor sikeréhez szükséges a rutinos játékosok tapasztalata. Sue még soha nem hagyott ki válogatott összetartást. Diana is csak egyet, de még akkor is eljött a csapathoz, amikor sérült volt. Szerintem hatalmas lehetõség a fiataloknak, hogy testközelbõl láthatják mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen nagyszerû olimpikon, a sportág nagykövete legyen.” – mondta Dawn Staley.

A kínaiak elleni edzõmérkõzés egy hivatalos válogatott találkozó lesz, annak minden formai követelményével. A szakmai stábok megállapodása értelmében 12-12 fõs szûkített keretekkel szerepelnek majd a csapatok. Az amerikaiaknál mindig kérdés, hogy a hihetetlenül nagy merítési lehetõségbõl végül kik lesznek azok, akik a pályán is bizonyíthatnak. „Azt a 12 játékost kel kiválasztani, akik a legjobban tudnak együtt dolgozni. Ez nem automatikusan a világ legjobb 12 játékosa, hanem annak a 12 játékosnak kell szerepelnie, akik csapatként képesek a legjobbnak lenni és ki tudják hozni egymásból a legtöbbet.” – fogalmazott Diana Taurasi kedden.

Ezeket a mondatokat egy olyan kontextusban is érdemes olvasni, hogy egy kisebb botrány robbant ki a napokban. Vasárnap este egy ismert podcast legfrissebb adásában bejelentette Candace Parker a válogatottól történõ visszavonulását. Tekintve, hogy nincs benne a bõ keretben, ez nem meglepetés. A klasszis center nem került be 2016 nyarán a riói utazó csapatba. Mind a mai napig nem tudni, hogy a felek részérõl mi volt a konfliktus, ami megelõzte ezt a döntést. Az USA Basketball-nál ugyanis elõírás, hogy a kerettel kapcsolatos döntéseket nyilvánosan tilos kommentálni. Éppen azért, hogy az ilyen üzengetéseket elkerüljék. Parker esetében érzõdik az egész beszélgetés hangvételén, hogy nagyon komoly tüske van benne.

A szakírók többsége a csütörtök esti mérkõzésre egy fiatalabb összeállítást vár, de az nem lenne meglepetés, ha a Seattle Storm három kerettag játékosa (Sue Bird, Jewell Loyd, Breanna Stewart) közül többen lehetõséget kapnának. Ki kell szolgálni a házigazda klub közönségét. A mérkõzés magyar idõ szerint pénteken hajnalban 4 órakor kezdõdik és az usab.com/live oldalon élõképes közvetítésben követhetõ lesz.

A 19 fõs bõ keret tagjai az április összetartás során: Seimone Augustus (Minnesota Lynx), Sue Bird (Seattle Storm), Layshia Clarendon (Atlanta Dream), Napheesa Collier (University of Connecticut), Elena Delle Donne (Washington Mystics), Skylar Diggins-Smith (Dallas Wings), Stefanie Dolson (Chicago Sky), Sylvia Fowles (Minnesota Lynx), Allisha Gray (Dallas Wings), Tiffany Hayes (Atlanta Dream), Jewell Loyd (Seattle Storm), Kelsey Mitchell (Indiana Fever), Tiffany Mitchell (Indiana Fever), Breanna Stewart (Seattle Storm), Brittney Sykes (Atlanta Dream), Diana Taurasi (Phoenix Mercury), Morgan Tuck (Connecticut Sun), Sydney Wiese (Los Angeles Sparks) és Elizabeth Williams (Atlanta Dream).

Hirdetés