Hirdetés
Nagyvilág

Kína 12 év után ismét csúcsra ért, megvannak az olimpiai selejtezős csapatok Ázsiából is:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap véget ért a 2023-as Ázsia-bajnokság. A kontinenstornának az ausztráliai Sydney adott otthont és 12 év után ismét Kína hódította el a trófeát. Eldőlt, hogy Ázsiából Kína mellett Japán, Ausztrália és Új-Zéland vehet részt az olimpiai selejtezőn.

Az Ázsia-bajnokság nyolccsapatos kontinenstorna és innen az első négy helyezett szerzett részvételi jogot a februári olimpiai selejtezőre.

A nyolc csapat két négyes csoportban kezdte meg a szereplését. A csoportgyőztesek, melyek ezúttal Japán és Kína lettek, automatikusan az elődöntőbe kerültek. Ezzel pedig biztosították helyüket az olimpiai selejtezőn is. A csoportok második és harmadik helyezettjei keresztbe játszották a négy közé jutásért.

Ausztrália hiába készült házigazdaként a tornára, több kulcsjátékosa hiányzott és így a csoportkörben 91-66-ra kikaptak az olimpiai ezüstérmes Japántól. Keresztjátékra kényszerültek, ahol viszont 91-64-re kiütötték Dél-Koreát. A keresztjáték során a másik ágon Új-Zéland 83-78-ra múlta felül a Fülöp-szigeteket. Ezzel lett hivatalos, hogy Kína és Japán mellett Ausztrália és Új-Zéland csatlakozott az olimpiai selejtezőre kvalifikálók közé.

Az elődöntőben Japán 88-52-re verte Új-Zélandot, míg Kína 74-60-re múlta felül Ausztráliát. A záró napon a bronzcsata alkalmával az ausztrálok 81-59-re átgázoltak Új-Zélandon. A döntő viszont végletekig kiélezett csatát hozott, mely során Kína 73-71-re győzte le Japánt és így 2011 után ismét felértek a csúcsra Ázsiában.

A torna MVP-jének megválasztott Xu Han 26 ponttal és 10 lepattanóval vezette győzelemre Kínát a fináléban.

Fotó: FIBA.Basketball

Xu Han mellett az All-Star ötösbe Meng Li (Kína), Mai Yamamoto (Japán), Penina Davidson (Új-Zéland) és az elmúlt szezont Sopronban töltő Alice Kunek (Ausztrália) került. Kunek 12.0 pontot, 4.0 lepattanót és 2.0 gólpasszt átlagolt a tornán.

Alice Kunek mellett magyar kötődés volt Darcee Garbin szereplése is, aki második szezonjára tér vissza hazánkba, a DVTK  HUN-Therm együtteséhez. Az Ázsia-bajnokságon 19.5 perc alatt 10.2 pontot és 3.5 lepattanót átlagolt.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés