Hirdetés
Nagyvilág

Kínában újraindulhat a kosárlabda élet, de a női bajnokságot már nem folytatják:

:

Hirdetés

Kínában a hatósági adatok alapján csökkenő tendenciát mutat a koronavírus megbetegedések száma, így fokozatosan újraindul az élet. A helyi kosárlabda szövetség is újra munkába áll, de a női profi liga küzdelmei nem folytatódnak.

Kínában januárban vonult – akkor még a tervezett – válogatott szünetre a bajnokság, de az olimpiai selejtezők után a járvány miatt már nem folytatódtak a küzdelmek. Sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz a légiósok sorsa. Végül március elején indult meg a szerződések felbontása és kezdtek el aláírni más csapatokhoz a szezont Kínában töltők. Így tett Amanda Zahui, aki Törökországban folytatja, míg például Cheyenne Parker a Lattes Montpellier játékosa lett.

A kínai szövetség a férfi bajnokság újraindítását április elejére tervezi. A légiósok beutazása úgy fog történni a tervek szerint, hogy minden érkezőre 14 nap karatén vár, majd ezt követően, ha egészségesek, munkába állhatnak. A mérkőzések pedig tömbösített formában, fertőtlenített rendezvényhelyszínen, korlátozott nézőszám mellett zajlanának. Az erre vonatkozó protokoll kidolgozás jelenleg is tart.

A női liga azonban lapértesülések szerint nem folytatódik és erről a klubok már értesítést is kaptak. A hét elején a hivatalos bejelentés is megtörténhet. Ennek oka, hogy sem szakmai, sem gazdasági szempontok nem indokolják az újraindítását. A WNBA játékosokat már nem tudják visszahívni, miközben a hazaiaknak a válogatott speciális szakmai programján keresztül az edzéslehetőség biztosított. A profi ligának ráadásul nincsen akkora beágyazottsága, hogy akár a nézői, akár a sportgazdasági szempontok a feltétlen újraindítását indokolttá tennék.

Hirdetés