Hirdetés
Archivum

Király Kupa: Valencia-Salamanca döntõt rendeznek:

:

Hirdetés

Nem hoztak meglepetéseket Madridban a Király Kupa elõdöntõi. A keddi bajnoki mérkõzésekhez hasonlóan a Valencia a Rivas Ecopolist, a Salamanca pedig a Gironát verte. Az Euroliga nyolcas döntõjében szereplõ két csapat csatája nem hozott nagy izgalmakat, a Salamanca azonban hatalmas elõnyt adott le a Girona ellen.

Ros Casares Valencia – Rivas Ecopolis 61-51 (12-12, 20-8, 18-20, 11-11)

Két kiemelkedõen védekezõ csapat csapott össze az elsõ elõdöntõben. A Valencia az idei évadban a Spanyol bajnokságban átlagban 56,6 pontot kapott mérkõzésenként, míg a Rivas Ecopolis 63-at. Az elsõ negyedben nem hazudtolták meg magukat a csapatok, mindkét gárda 12-12 pontig jutott. A Valencia együttesében ebben a szakaszban Maya Moore felelt a pontokért, az amerikai klasszis triplából is eredményes volt. A Rivas Ecopolisnál pedig Laura Nicholls igyekezett a lépést tartani.

A második szakasz elején Lauren Jackson és Ann Wauters révén a valenciaiak fogást találtak a Rivas védekezésén. A két klasszis nem tudott hibázni a palánk környékén, így a különbség fokozatosan hízott a két alakulat között. A félidõ végjátékára a 10 pontot is elérte a differencia. Érdekesség, hogy a Rivas Ecopolisnál a második negyedben a csapat mind a 8 pontját Nicholls szerezte. 20 perc után 32-20 állt az eredményjelzõn.
 

A harmadik negyedben igyekezett közelebb kerülni a Rivas Ecopolis, megvillant az addig keveset mutató Ashja Jones is. Az amerikai klasszis egy negyed alatt 9 pontot szerzett, de a csapatát nem tudta közelebb hozni. Murphy révén a Valenciának minden felzárkózási kísérletre volt válasza, így 30 perc után 50-40 állt az eredményjelzõn. A negyedik szakasz Jackson és Murphy egy-egy triplájával indult és ezzel lényegében a fontos kérdések eldõltek. A hajrában még 8 pontra felzárkózott a Rivas, de fordítani nem tudtak.

A Valencia 61-51-es sikerébõl Eshaya Murphy 17, Maya Moore 16 ponttal vette ki a részét. Honti Kata közel 10 percet töltött a pályán. A Rivas Ecopolis legeredményesebbje a 13 pontos Laura Nicholls volt. Krivacevic Tijana közel 13 perc játék alatt 2 pontot szerzett és leszedett 4 lepattanót.

Perfumerias Avenida Salamanca – Girona FC 71-67 (24-25, 20-5, 18-16, 9-21)

A Salamanca és a Girona kedden egy fordulatos csatát vívott. Akkor az alacsonyabban rangsorolt csapat az elsõ negyed után már 10 ponttal vezetett és a bajnoki címvédõ innen fordított. Fordulatokban ezúttal sem volt hiány. A Salamanca kezdett jobban és az elsõ negyed utolsó 3 percébe érkezve már 22-14-re vezettek, de a Girona távoli dobásokkal a játékrész végére fordított. Egy negyed után 25-24-nél az esélytelenebbnek tartott gárda járt elõrébb.

A második szakasz elsõ perceiben a Salamanca rendezte a sorait és 29-27 után egy 9-0-s futással 38-27-es elõnyre tettek szert. A Girona a találkozó ezen szakaszában nem tudott semmit sem kitalálni Bonner, illetve Erika de Souza villanásai ellen. A két gárda között folyamatosan nõtt a különbség, a szünetben már 44-30-ra vezetett Lucas Mondelo gárdája.

Úgy nézett ki, hogy a harmadik negyed döntõ lesz. Isa Sánchez triplája után a játékrész felénél 55-36-os elõnyben volt a Salamanca. Ezt követõen már a 23 pontot is elérte a differencia, majd végül a Girona amerikai légiósa Thorburn kozmetikázott az eredményen. Így 30 perc után 62-46 állt az eredményjelzõn. A negyedik szakasz elején Erika és Korstine pontjaival állandósulni látszott a 14-16 pontos differencia. Ekkor azonban ismét érkezett Thorburn a tripláival és 2 perc 38 másodperccel a lefújás elõtt 70-61-nél hosszú idõ után újra 10 pont alá olvadt a különbség.

A végjáték hihetetlen furcsán alakult. Az utolsó percbe is 70-61-rõl érkeztek a csapatok. A Salamanca teljesen leállt, míg a Girona mindent egy lapra feltéve rohamozott. Ekkor már csak faultokkal tudták Lucas Mondelo tanítványai megállítani belelkesedett ellenfelüket. Büntetõbõl Carbo, illetve Sarr is eredményes volt és 14 másodperccel a lefújás elõtt 70-67-nél 3 pontra olvadt a különbség. Lucas Mondelo kénytelen volt idõt kérni. Az utolsó támadásnál Antoja ellen szabálytalankodott a Girona, majd a veterán irányító az egyik büntetõt értékesítette. Ezt követõen maradt még 12 másodperce a Gironának, de fordítani már nem tudtak.

A Salamanca 71-67-es sikerébõl Erika de Souza 19, DeWanna Bonner 15, Ilona Korstine 11 ponttal vette ki a részét. Vajda Anna 12 percet töltött a pályán. A Girona legeredményesebbje a 13 pontos Shona Thorburn volt.

A finálét vasárnap 11 órától rendezik Madridban.

Hirdetés