Hirdetés
Archivum

Kiütés a döntõ elsõ mérkõzésén:

:

Hirdetés

Hatalmas fölénnyel nyerte a Magyar bajnokság döntõjének elsõ mérkõzését a Sopron. A bátortalanul, helyenként hit nélkül játszó gyõri csapat megszorongatni sem tudta a riválisát. A két gárda között már a második negyedben 10 pontnál is nagyobb különbség alakult ki. A triplákat kiemelkedõen értékesítõ Sopron végül Fegyverneky parádés játékával 79-60-as gyõzelmet aratott.


UNIQA Euroleasing Sopron – UNI SEAT Gyõr 79-60 (22-15, 23-17, 20-15, 14-13)

Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 1-0 a Sopron javára.


Fegyverneky hibátlan játékával hamar komoly elõnybe kerül Sopron

Legjobb dobók:

Sopron: Fegyverneky 20, Fûrész 16, Krnjic 13, Horti 11

Gyõr: Hollingsworth 11, Laklóth 11, Rasheed 10, Nagy-Bujdosó 10

Megkezdõdött a Sopron és a Gyõr között a magyar bajnoki döntõ. Nagy megyei rivalizálás ide vagy oda, nem telt meg a soproni MKB Aréna. Erõs félház láthatta, amint az elsõ percben nem született pont. Elõször Horti Dóra talált be, majd erre három perc után Iva Ciglar válaszolt. 2-2 után az egy negyed alatt 9 pontig jutó Fegyverneky vezérletével a hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést.

Eközben a gyõrieket nemcsak az ellenfél hátráltatta, Hollingsworth-tõl Rasheed Rita kapott egy ütést, így le kellett cserélni. Füzy Ákos 6-4-nél 5 perc játék után kért idõt. Volt mint mondania a gyõri szakvezetõnek, miután szinte átrohant a címvédõ a csapatán. Négy soproni gyors indítást is láthattunk, melyek közül a gyõriek szerencséjére csak kettõbõl született pont.

Az idõkérés megtette a hatását, a Gyõr 9-4 után 11-10-re felzárkózott. Jellemzõ volt, hogy ebben a kisebb rohanásban Laklóth és Simon vállalt oroszlánrészt, miközben a nagy ászok közül Hollingsworth és Nagy-Bujdosó adós maradt a jó teljesítménnyel. A Sopron csapatként múlta felül riválisát, miközben Fegyverneky mellett Krnjic is kétszer volt eredményes. A különbség ismét elkezdett hízni, 10 perc után 22-15 állt az eredményjelzõn.

Végzetes soproni triplák

Sopron   Gyõr
55% (28/51) 2-pontos %
36% (20/56)
88% (7/8)
3-pontos %
13% (2/15)
73% (16/22)
Büntetõ %
82% (18/22)
15
Gólpassz
7
32
Lepattanó
25
11
Szerszett labda
11
10
Eladott labda
11
20
Személyi hiba 23

A második szakasz ott folytatódott, ahol az elsõ abbamaradt. A Sopron sokkal jobban pörgött, mint a riválisa. Szabó Fanni triplája után 29-18-nál már 10 pont felett járt a differencia. A gyõrieknél válaszul Hollingsworth talált be a palánk alól, ezzel megszerezte elsõ mezõnykosarát. Ennek ellenére nem az amerikai center, hanem a Fortunával is jól kapcsolatot ápoló Laklóth Anna gondoskodott róla, hogy ekkor még ne dõljön el a csata. Egy duplával és egy triplával 8 pontra hozta vissza a csapatát.

A Sopron távolról is eredményes volt, elõbb betalált Fegyverneky, majd nem sokkal késõbb Kurasova is. 40-29-nél Füzy Ákosnak ismét idõt kellett kérnie. Bátortalanul, hit nélkül játszott a Gyõr, de Õri egy triplája beesett. Így 40-32-nél megnyílt az út a vendégek elõtt, hogy a szünetre ne alakuljon ki kétszámjegyû differencia. Ekkor Székely Norbert idõt is kért, majd a félidõ elõtti percben Fegyverneky triplájával és Fûrész büntetõivel 45-32-re módosult az állás.


20 pontos különbség

A harmadik negyed eleje a hármasok jegyében telt. Elõbb Ciglar, majd Horti is összeszedte a harmadik hibáját, miközben Fegyverneky egy újabb hárompontost süllyesztett el. 48-34-nél már a 14 pontot is elérte a differencia. Fegyverneky kiemelkedõ dobóformát mutatott. Az elsõ hét dobáskísérletébõl pont született és végül a harmadik negyed közepén a nyolcadik dobása nem ért célt.

A gyõrieknél ezekben a percekben egyedül Hollingsworth volt eredményes, de hiába talált be kétszer is. Kurasova nem mindennapi duplája után 52-34-nél már a 20 pontot közelítette a hazai elõny. Két perccel késõbb Fegyverneky és Fûrész találata után már nem csak közelítette, de 57-36-nál át is lépte a 20 egységet a különbség. Ezzel lényegében eldõlt a csata. A két csapat között 18-20 pont környékén állandósult a különbség, 30 perc után 65-47 állt az eredményjelzõn.


A soproni fiatalok is lehetõséghez jutnak

A negyedik negyedre végképp elveszítették a fonalat a vendégek. A Sopron egy 8-0-s futással kezdett és Fegyverneky ziccere, illetve Fûrész két büntetõje után 73-47-re nõtt a differencia. A gyõriek elsõ pontját 5 perc játék után Hollingsworth szerezte büntetõbõl. A döntõ elsõ felvonásának utolsó 5 perce edzõmeccsé vált, miközben Fûrész kettõ és Krnjic egy büntetõje után 76-48-ra nõtt a különbség.

Székely Norbert már a fiatalokat is a pályára küldhette az utolsó percekre. Ekkor a pályán játszó soproni csapat átlagéletkora a 20 évet sem érte el. A gyõri oldalon Füzy Ákos a nagyobb különbség ellenére még egy-két meghatározó játékosát a pályán tartotta, így a vendégek végül 79-60-ra kozmetikázták a végeredményt.

A Sopron a játék minden elemében felülmúlta a gyõri együttest. Különösen a triplákat tekintve emelkedett ki a címvédõ, miután nyolc kísérletükbõl mindössze egy nem talált utat a gyûrûbe. Emellett ki kell emelni Fegyverneky Zsófia teljesítményét, aki kisebb talpsérülése ellenére nem túlzás világklasszis játékkal rukkolt el: 20 pontot szerzett és mindössze két dobást hibázott 29 perc játék alatt.

 

További eredmények


3. helyért – 1. mérkõzés

Pécs 2010–ZTE NKK 87–78 (29–20, 19–11, 15–16, 24–31)

Hirdetés