Hirdetés
Archivum

Kiütés a hazai klasszikuson:

:

Hirdetés

Meglepõen simán nyert a Pécs a Sopron ellen a legnagyobb magyar rangadón. A pécsiek a harmadik negyedet elsöprõ lendülettel kezdték, melyre a játék minden elemében keveset nyújtó soproniaknak nem volt válaszuk. A Pécs a sikerével megnyerte a bajnoki alapszakaszt.
 

A Magyar Bajnokság legnagyobb rangadójára és egyben az alapszakasz „döntõjére” került sor szombaton a pécsi Lauber Dezsõ városi sportcsarnokban. Egyszerû volt a képlet: az a csapat amelyik nyer, az elsõ helyrõl vághat neki a rájátszásnak, azaz minden párharcban élvezheti a pályaelõnyt.

Sok hibával indult a rangadó, melynek elsõ 4-5 percében fej-fej mellett haladtak a csapatok. A Pécs talált magára elõbb és 10-12-es hátrányból az elsõ szakasz utolsó 3 percére 20-13-as elõnyt faragtak. Ekkor Székely Norbertnek idõkéréssel kellett belenyúlnia a találkozó menetébe. Ez sikeresnek bizonyult, mivel 21-19-ra zárkóztak fel a vendégek, de egyenlíteniük már nem sikerült. 10 perc játék után 25-21-re vezetett a Pécs. Nagy különbség ugyan nem mutatkozott, de két momentum igen szembetûnõ volt, egyrészt megint úgy nézett ki, hogy a Sopron nem tudja tartani Allie Quigley-t, illetve elszántságban, akarásban is többet mutattak a hazaiak.

A második negyed elején felcsillant a remény a Sopron elõtt. Kelsey Griffin gyorsan összeszedett két személyi hibát és a palánk alatt kisebb vendég fölény kezdett kialakulni. Azonban csak 31-27-ig tartotta a lépést Székely Norbert együttese, majd fokozatosan elléptek a hazaiak. 37-27-nél már az örök klasszikus: „tíz! tíz! tíz!” zúgott a közel telt háznyi lelátón. A szünet elõtti utolsó 2 percnek 37-30-ról vágott neki a Pécs, majd a baranyaiak még 5 pontot szereztek, aminek köszönhetõen stabil 42-30-as elõnyrõl várhatták a folytatást.
 

Ez a 12 pont egy ilyen rangadón a szünetben felemás eredménynek számít, ha ugyanis a hátrányban lévõ gárda az elsõ percekben felzárkózik, akkor a nagy könyv szerint szoros csata következik. Itt nem ez a forgatókönyv érvényesült és akkor nagyon finomak voltunk. 5 percig nem talált a gyûrûbe a Sopron, a Pécs pedig ez alatt elképesztõ, 21-0-s futást produkált. Egy ilyen rohamba 10-bõl 9 EuroLiga csapat „belehalna” és a Sopron sem járt másként. Székely Norbert hiába kért kétszer idõt, hiába zengett az egész kispad, nem tudta felrázni tanítványait. Ezt a negyedet 25-7-re nyerte a Pécs, a csapatok pedig 30 pontos különbségrõl várták a záró felvonást.

A negyedik negyednek kevés sportértéke volt. A Pécsnek minden behullott, a Soprontól pedig teljes vesszõfutást láthattunk. Németh pontjaival végül 30 pont környékén maradtak a vendégek, akik igazából csak annak örülhettek, hogy vége lett ennek a rettenetnek. A végig motiváltan játszó Pécs kiszolgálta közönségét és magabiztos gyõzelemmel hangolt a szezon utolsó hónapjára, ahol a kupában és a bajnokságban is címvédésre készül.

Hogy ebbõl a délutánból milyen következtetéseket lehet levonni az nagy kérdés. A Pécs jó formában van, ugyanakkor Zseljko Djokics együttesének nem szabad elbíznia magát a jövõ heti Magyar Kupa négyes döntõ elõtt. Emlékezhetünk rá, hogy egy esztendõvel ezelõtt pont fordított volt a képlet. A Sopron az alapszakasz utolsó meccsén kiütéssel nyert, majd 5 nappal késõbb a kupadöntõben a pécsiek visszavágtak. Ugyanakkor arra a kérdésre Sopronban mindenképpen választ kell találni, miként fordulhat elõ, hogy csak Székely Norbert vezetõedzõ és Honti Kata pörgött megfelelõen egy ilyen rangadón.


Eredmény

Pécs 2010 – MKB-Euroleasing Sopron 81 – 50 (25–21, 17–9, 25–7, 14–13)

Ezzel véget ért Magyar Bajnokság alapszakasza, mivel a Gyõr megverte az FTC alakulatát, így Tapodi Péter együttese lett a harmadik, a negyedik pedig kisebb meglepetésre a ZTE.

További eredmények

SEAT Lami Véd Gyõr – Nanette FTC 80 – 60
ZTE NKK – Ceglédi EKK 79 – 44
Szolnoki NKK – BEAC-Újbuda 78 – 58
Atomerõmû KSC – Bajai NKK 74 – 97
BSE-FCSM – Vasas-Csata 64 – 84

Az alapszakasz végeredménye


A negyeddöntõk párosításai:

Pécs–Baja
Sopron–Szolnok
Gyõr–Szeged
ZTE–FTC

A párharcok az egyik fél második gyõzelméig tartanak.

Hirdetés