Hirdetés
Utánpótlás

Kiválasztó és fejlődéskövető mérőrendszer kidolgozása kezdődött Sopronban:

:

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémián rendkívül sokrétű munka folyik nap, mint nap, melynek egyik fontos területe a tudományos jellegű munkavégzés. Több hónap alatt készült el a folyamatos fejlesztés alatt álló kiválasztó és fejlődéskövető mérőrendszer, melyről a rendszer kidolgozásának szakmai felelősét, Czirják Szilviát kérdezte az intézmény Facebook oldala.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a sportakadémiák számára meghatározott egy konkrét, pontokba szedett feladatsort. Ennek egyik fontos pontja volt az, hogy el kell készíteni a játékosok kiválasztó és fejlődéskövető rendszerét. A Sopron Basket klubvezetése emellett évek óta törekszik arra, hogy a játékosainak karriertervet, illetve nyomon-követési tervet készítsen.

– nyilatkozta Czirják Szilvia a program előkészítéséről, majd így folytatta: “Czukorné Hollós Anna a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója Cserny Rékát és jómagamat bízott meg ezzel a tudományos feladattal, a mérőrendszer kidolgozásával. Szerettük volna segíteni az edző szemét, hogy jó irányba tartsuk. Segítsük a munkájukat az objektív számadatokkal. A jövő tehetségei a tehetségükben rejlő potenciált be tudják futni a pályafutásuk során.”

A program felépítését az alábbiak szerint vázolta Czirják Szilvia:

A tudományos munkánk első lépése az volt, hogy kosárlabda specifikus teszteket, felmérés-sorozatot állítsunk össze. Ez öt tesztbattéria köré épül. Amikor ezt sikerült összeállítanunk, hozzárendeltük a szakmai stábunkat. A sportakadémián dolgozó sportszakemberek segítették ennek részletes kidolgozását. Nagy nehézséget okozott, hogy jelenleg nagyon kevés normatív adat és referencia-táblázat áll rendelkezésre. Ezért a sportszakembereknek nagyon sok nemzetközi tanulmányt kellett átolvasniuk, angol nyelvű szakirodalmat kellett tanulmányozniuk ahhoz, hogy a mérőrendszernek az értékelési mátrixát el tudjuk készíteni.

Czirják Szilvia hangsúlyozta, hogy hamar megkezdték a teszteket és ezek értékes visszajelzéseket adtak. “Már a munkafolyamatban végeztünk próba teszteket, majd a mérőrendszer elkészítése után a sportakadémián játszó versenyzőket felmértük ezzel a rendszerrel, így már kellő mennyiségű adathoz és tapasztalathoz jutottunk. A hibákat fogjuk tudni javítani és a rendszerünket finomítani.” – fogalmazott a rendszer kidolgozásának szakmai felelőse.

A teljes egyedi módszertani eszköz született a női kosárlabdázók produktivitásának folyamatos megfigyelésére. A rendszer lehetőséget kínál más labdajátékok irányába is.

Az elsődleges cél a játékosok egyéni teljesítményének a mérése. Ezeket minden év végén elkészítjük. Ennek segítségével tudjuk a következő évi egyéni fejlesztési tervet elkészíteni. A játékosainkat össze tudjuk hasonlítani. Akár az egy poszton játszó játékosainkat, akár a posztokon belül lévő karaktereket is. Nagy előnye a rendszerünknek, hogy alkalmas a kombó játékosok mérésére. A mai kosárlabda trendje, ha valaki több poszton tud játszani, akkor több időt tud pályán tölteni. Az edző kezében is több lehetőség rejlik, ha neki kombó játékosai vannak.

– emelte ki Czirják Szilvia, hozzátéve: sok területen segítheti a munkát a rendszer. “Az egyéni fejlesztési terveken kívül segít az edzőknek abban is, hogy a csapat teljesítményét tudjuk mérni és csapat szintű tervezést tudjon a következő szezonra elkészíteni a szakmai stáb. A jelenlegi rendszerünk a női szakágra van elkészítve, de természetesen adaptálható a férfi szakágra. Ehhez az értékelési mátrixot kell megváltoztatni, de alkalmas lehet más labdajátékra is.” – tette hozzá.

Szeretnénk fejleszteni a rendszerünket, mert a sportakadémiára a legmodernebb mérőeszközök érkeznek. Az ezekből nyert adatokat szeretnénk átültetni egy webes szoftverbe. Jelenleg a rendszerünk egy Excel programban dolgozik. Ha sikerül ezt az online fejlesztést megoldanunk, akkor ki tudjuk küszöbölni az emberi hibázás lehetőségét is.

– összegzett Czirják Szilvia, a a rendszer kidolgozásának szakmai felelőse.

Hirdetés